Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3425
De la 07 Ianuarie 2003
108540066

Botoşani/Văculeşti: Scandal printre gunoaie soldat cu pupături

  • 16 March 2015, 23:00

Ieri, am dat curs invitaţiei lui Gheorghe Ciocan (foto 1) din satul Sauceniţa, comuna Văculeşti de a realiza un reportaj cu un grajd de animale vecin cu proprietatea sa şi în jurul căruia sunt grămezi de gunoaie.
Problema este una de mediu şi ar fi trebuit rezolvată de mai mult timp dacă instituţiile statului ar fi fost interesate de respectarea legilor din domeniu şi nu ar fi acţionat din interese politice. Cert este că am dialogat cu patronii fermei de vaci. Dacă la început oamenii s-au arătat extrem de iritaţi că li se filmează proprietatea, ulterior am reuşit să ne înţelegem şi să colaboreze. Ba am fost invitat să intru şi în grajdul de animale pentru a vedea cum sun t îngrijite animalele.
Cea mai iritată s-a dovedit a fi soţia preotului Ioan Adam, doamna Elena Adam, care ne-a ameninţat cu avocatul şi cu deschiderea unui proces că i-am filmat proprietatea fără acceptul său. A mai ţinut preoteasa să ne convingă că patronul fermei este ea şi nu părintele, de parcă cei doi n-ar forma o familie.
Descoperind cine sunt, s-a declarat fanul emisiunii Lumea lu’ Rotundu şi m-a copleşit cu două sărutări pe obraji ca semn de împăcare (foto 2).
Concluzia care se va putea desprinde de către orice spectator care va urmări reportajul, este că î n jurul grajdului există o mizerie greu de acceptat pentru un adăpost de animale de la care se mulge lapte care ajunge în consumul public. Noroiul era până la tureatca de sus a cizmei, resturi de furaje împrăştiate peste tot, gunoaie aruncate la întâmplare, lipsă căi de acces amenajate iar pe aleea din mijlocul grajdului se afla învelit în nişte haine un viţel proaspăt fătat.
De la domnul Ferariu, socrul patronului Ionel Luca, am aflat că se mulge zilnic cam 200 litri de lapte care se predă la societatea Spicul Dorohoi la preţul de 1,20 lei/litru însă, spunea Ferariu, a fost anunţat că preţul se pozase va micşora de acum înainte pe motiv că vacile vor putea fi scoase la păscut, cheltuielile de furajare devenind mai mici decât cele pe timp de stabulaţie.
Am mai putut constata că patronii nu au forţă de muncă angajată ci doar îngrijitori ocazionali. Unii au fost filmaţi, alţii au dispărut din jurul grajdului.
Am încercat o împăcare între familiile de patroni Adam şi Luca cu familia Ciocan dar n-a fost chip. Gheorghe Ciocan vrea ca ferma de vaci să dispară iar grajdul de animale să fie transformat în ciupercărie. Mai înţelegători s-au dovedit a fi patronii fermei în sensul că s-au angajat să transporte la câmp tot gunoiul existent în jurul grajdului şi să facă curăţenie.
Convingerea mea este că starea conflictuală va persista, părţile nedorind o împăcare sinceră. Însă, cu ocazia filmărilor am atras atenţia şi a altor localnici de pe uliţă care s-au adunat în jurul nostru. Mai toţi aveau o doză de ură împotriva fermei de vaci, mai corect a prosperităţii familiei Luca şi a familiei Adam. Aşa am aflat că uliţa se numeşte „Uliţa calicilor”. Iar calicii aveau a se răfui cu cei ajunşi bogaţi şi voiau musai să vadă moartă capra vecinului, adică să dispară ferma de vaci.
Am mai constatat, conform spuselor sătenilor, că la nivel de comună există o mafie locală formată din primarul Sorin Gânga, secretarul primăriei, agentul şef cde poliţie Gutău. Despre Gutău mi s-a spus că are şi el un cârd de oi pe care vara îl paşte sub pădurea spre mănăstirea Gorovei.
Cert este că în comuna Văculeşti legea nu are nicio trecere în faţa autorităţilor, singura lor lege fiind interesul de grup al celor care deţin puterea locală. Oamenii regretă că l-au ales primar pe Sorin Gânga. N-au a regreta pentru că şi-au făcut-o cu mâna lor, adică cu mâna lor au pus ştampila de vot pe numele lui Gânga şi au introdus buletinul în urna de vot.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Cunoştinţa cu Robert
Reţeta zilei: Costiţe de porc la grătar
Horoscopul zilei
PNL a decis ca fiecare organizatie judeteana sa cotizeze cu 9.000 de lei, pe luna, la partid
De la 1 mai cardul de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale
Parlamentar rus: Statele baltice, Polonia si Romania, tari agresive ce dicteaza agenda fata de Rusia
Premierul Gaburici a fost exmatriculat si din liceu si din facultate
Impozitul pe masini pregatit de Guvern a fost majorat in Codul Fiscal actualizat.
Ginerele lui Viktor Orban a primit contracte de 3,8 milioane dolari din fonduri publice
Radu Mazare a fost retinut de procurorii DNA
Mega-dosar de coruptie in Italia
contracte publice de 25 de miliarde de euro, cercetate de procurori
Premierul ponta şi-a creat cadru legal pentru pomenile din rezerva bugetară
Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut de DNA
Este suspectat pentru abuz in serviciu in dosarul retrocedarilor de la ANRP - surse/ Prejudiciul se ridica la 75 milioane euro
Liberalii pun bir pe politica de la judeţ
Ioan Rotundu
Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI
Iohannis a tras clopotul ritualic la monumentul victimelor marii foamete din Ucraina
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă