Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6590
De la 07 Ianuarie 2003
123784180

Botoşani: Cum au fost pedepsiţi poliţiştii care au vorbit despre corupţia din IJP

  • Ioan Rotundu
  • 16 March 2016, 23:00

În luna noiembrie 2014 am realizat reportajul intitulat „Poliţistul contestat” în care un număr de 3 agenţi de poliţie au dezvăluit gravele abuzuri şi acte de corupţie c omise de inspectorul de poliţie Mihai Cliveţ, la acea vreme şeful Secţiei de Poliţie Rurală Flămânzi.
Agenţii în cauză au relatat cum Cliveţ, protejat al comisarului şef Mihai Bunduc, la acea vreme adj. al şefului Poliţiei Judeţului Botoşani, comisarul Cristian Cucoreanu. În urma reportajului difuzat inspectorul Mihai Cliveţ a fost mutat disciplinar la Secţia de Poliţie Rurală Hlipiceni.
Numai că între timp la nivel de IJP Botoşani gruparea mafiotă care funcţionează a reuşit să-l înlăture de la comandă pe comisarul şef Cristian Cucoreanu (foto) înscenându-i cu ajutorul procurorilor de la DNA Suceava un abuz de funcţie în baza căruia l-au pus sub control judiciar iar Cucoreanu a fost demis de la conducerea IJP de către şeful IGP Bucureşti.
Locul său a fost luat de către comisarul şef Mihai Bunduc, protectorul lui Mihai Cliveţ. Nici până astăzi Cucoreanu n-a fost trimis în judecată pentru acel „abuz de funcţie” pentru că prin ancheta efectuată procurorii DNA Suceava n-au reuşit să-i găsească vreo vină şi să administreze probele care să le susţină acuzaţia. În schimb, Mihai Cliveţ a fost readus de la Hlipiceni, unde a fost trimis disciplinar, şi promovat inspector pr de poliţie cu atribuţiuni de cercetare penală asupra altor persoane. Cercetat penal, sancţionat administrativ, inculpat în câteva dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, Mihai Cliveţ se află acum în postura de a-i ancheta pe alţii.
Recent, căutând nişte informaţii mai vechi am dat peste notiţele când am realizat reportajul şi am avut curiozitatea să investighez ce s-a întâmplat cu acei agenţi de poliţie care au făcut dezvăluiri despre corupţia din interiorul IJP. Aşa am descoperit că Mihai Bunduc a dispus efectuarea unor cercetări pentru a le afla numele. Drept pedeapsă, l-a trimis pe Gheorghe Mihai, şeful Poliţiei Rutiere Botoşani, în control la Poliţia Rutieră Flămânzi unde lucrează doi dintre agenţii de poliţie a căror identitate eu am acoperit-o pentru a nu suporta consecinţe ulterioare.

Comisarul Mihai n-a găsit mari nereguli dar a fost determinat să consemneze în actul de control că poliţiştii n-au o activitate eficientă. Aşa că ilegal şi abuziv, Mihai Bunduc a dispus retragerea din dotarea a autoturismului radar trimis la Poliţia Rutieră Flămânzi direct de Ia GP Bucureşti şi fătă posibilitate de a putea fi folosit în alte scopuri sau altă localitate.
Nu numai că le-a luat singurul autoturism dar a desfiinţat şi Compartimentul de Poliţie Rutieră aşa că oraşul Flămânzi, deşi străbătut de un drum european, nu are compartiment Rutier, accidentele auto care se produc în zonă fiind instrumentate de către cei de la Poliţia Rutieră Botoşani.
Nici agentul de poliţie Dan Haureş n-a avut un viitor fericit. Descoperit de comisarul Bunduc că a colaborat cu Lumea lu’ Rotundu, poliţistul a fost supus unor măsuri represive greu de imaginat. Nimerit în malaxorul grupării mafiote care domină IJP şi care are tentacule între procurori şi judecători, Haureş a trecut prin situaţii dramatice prin care n-au trecut nici deţinuţii politici anchetaţi de Securitatea comunistă. Dar despre drama trăită de Dan Haureş voi reveni cu un material separat.
La Bucecea, oraş ce avea Compartiment de Poliţie Rutieră, acum nu mai are. Presa botoşăneană a scris despre faptul că agentul de poliţie rutieră de la Bucecea, Cătălin Chiriac, l-a oprit din trafic pe Maxim, contrabandistul cu ţigări şi protejat al unor înalţi ofiţeri din IJP Botoşani. Maxim l-a tratat pe poliţist cu dispreţ şi a trântit portiera maşinii prinzându-i mâna, părăsind apoi locul faptei fără a se teme de eventuale consecinţe ulterioare.
Ştiţi cum s-ţa finalizat totul? Vinovat a fost găsit agentul de poliţie şi trimis în judecată pentru abuz de putere. După mai bine de un an de judecată poliţistul a reuşit să-şi demonstreze nevinovăţia. Numai că între timp de la IJP Botoşani s-a dispus desfiinţarea Compartimentului de Poliţie rutieră.
Deşi prin structura de organizare a Poliţiei la nivel de oraş este prevăzut Compartimentul de Poliţie Rutieră, în judeţul Botoşani, singurul din ţară, la două oraşe acest compartiment a fost desfiinţat ca decizie de pedepsire a agenţilor de poliţie pentru că au îndrăznit să-şi facă datoria deranjând protejaţii şefilor din IJP.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reţeta zilei: Salată de pui
Bancul zilei: Răzbunare
Horoscopul zilei de 17.03.2016
La Dobârceni prea ieftin, la Suharău prea scump
Împovăraţi de biruri, preoţii părăsesc parohiile
Ioan Rotundu
Profesor de la Oxford, premiat cu 500.000 de lire pentru ca a rezolvat o problema de matematica veche de trei secole
Fosta nora a lui Virgil Magureanu a fost la DNA Ploiesti
si a spus ca va depune la politie dovezi ca a fost amenintata
Victor Ponta, campion la absente din Camera Deputatilor in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut
Pe locul doi - Sebastian Ghita
Dosarul RCS&RDS: Avocatii Antena Group cer inlaturarea interceptarilor efectuate de SRI
Skoda va lansa in 2020 sau 2021 prima sa masina 100% electrica
Crescatorii de animale vor primi ajutoare de peste 11 milioane de euro
Taxa de poluare platita intre 2007 si 2013 va fi returnata integral de stat.
Ce trebuie sa faci ca sa iti iei banii inapoi
Kovesi: Mai multe dosare ANRP erau la DNA cand am preluat sefia Directiei, nu umblase nimeni la ele timp de multi ani
Noi reglementari privind cresterea accesului la serviciile medicale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog