Am crezut că numirea ca director general a lui Ioan Diaconu va stopa furtişagurile şi societatea se va redresa managerial. În toamna trecută şi primăvara acestui an am realizat mai multe anchete privind derularea investiţiilor de către societatea Termica. În acest sens am avut mai multe dialoguri cu directorul general Diaconu, cu directorul Florin Sandu, cu dirigintele de şantier Petru Botez. Despre directorul Diaconu îmi formasem impresia că într-adevăr doreşte ca la Termica lucrurile să revină pe făgaşul normal, activitatea să se redreseze economic iar preţul gigacaloriei, dacă nu va fi posibil de redus, măcar să fie îngheţat.
Cu directorul Florin Sandu am fost pe şantierele din zona Primăverii, Griviţa II, Parcul Tineretului unde mi-a explicat stadiul lucrărilor, gradul lor de modernizare, contribuţia acestor investiţii la creşterea gradului termic în locuinţe, a distribuţiei apei calde într-o modalitate care să reducă curgerea unei cantităţi semnificative de apă rece până să vină pe conductă cea caldă.
Multe din anchetele publicate au fost comentate negativ la adresa directorului general Ioan Diaconu, chiar de către salariaţi din interiorul societăţii, dar i-am luat apărarea cerând răbdare, pentru că omul este nou în funcţie şi trebuie să-i dăm o şansă. În momentul de faţă recunosc că am făcut o evaluare greşită. Şi vin cu argumente.
Abia în primăvara acestui an, şi numai de frica voturilor pe care le-ar fi putut pierde Flutur, cei de la Termica au ridicat mormanele de pământ rămase de pe urma schimbării ţevilor în zona Griviţa II, perimetrul Şcolii nr- 14 şi 11. Toată vara anului trecut muncitorii de la Termica au lucrat în dorul lelei la înlocuirea conductei termice în zona străzii Împăratul Traian, ţinând circulaţia blocată. Mai mult îi vedeam pe terasa crâşmei poreclită La Zoiosu, stând cu spatele la stradă, să vadă lumea cât de mare scria pe salopeta lor Termica. În toamnă, pentru că iarna bătea la uşă,

Pe Aleea Gen. Avramescu abia s-a turnat asfaltul. Cu nici două luni în urmă. L-au spart din nou, tot cei de la Termica, în spatele Şcolii nr. 11. Şi în această zonă agentul termic se scurge în pământ. Conductele au fost înlocuite de curând, dar sudura s-a făcut în bătaie de joc. Blocurile din jur n-au căldură, iar cei de la Termica abia acum au descoperit că undeva este o scurgere din conductă. Ca să localizeze acel undeva au descoperit reţeaua pe lungimea de zeci de metri. Când s-au pus noile conducte, acestea au în componenţa lor nişte senzori care au menirea de a semnala locul avariei. Se pare că muncitorii n-au conectat aceşti senzori, mulţi rupţi de către copii pe când ţevile stăteau vraişte pe şantier. Iar acum se bâjbâie în căutarea avariei. Ieri, deşi lucrarea necesită urgenţă, nu lucra nimeni. Nici măcar faptul că au oprit circulaţia în zonă nu-i deranjează.
Mi pare rău de directorul general Ioan Diaconu, dar nu s-a ridicat cu nimic deasupra foştilor. S-a lăsat cuprins de aceeaşi indiferenţă şi incompetenţă managerială, iar sub oblăduirea sa se fură ca şi până acum. În schimb, toate furturile, toate aceste dovezi de incompetenţă le suportăm noi. Iată o parte din cauzele pentru care avem cel mai ridicat (sau printre cele mai ridicate) preţ la gigacalorie din ţară. Iar politicienii, care acum vor votul nostru, se fac că nu văd toate aceste abuzuri comise asupra noastră. Şi ştiţi de ce? Pentru că Termica a fost vaca de muls pentru toate partidele, fie prin primarii avuţi, fie prin consilierii municipali aflaţi în AGA, în Consiliul de Administraţie, în Comisia de cenzori.
Cred că vina cea mai mare o purtăm noi, botoşănenii, pentru că înghiţim totul şi nu avem nici o reacţie în a ne apăra. De unde şi tupeul celor care căpuşează şi fură de ani de zile pe seama societăţii Termica. Iar de societatea Termica se află cu adevărat sub influenţa malefică a vreunui blestem, să facem o exorcizare a întregului aparat şi să selectăm neghina de secară. Dar cine s-o facă?! (Ioan Rotundu)