Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6716
De la 07 Ianuarie 2003
123658702

Nepricepuţii de la Termica au dormit toată vara şi sapă, acum, iarna

  • reportaj necenzurat
  • 16 November 2008, 23:00

Poate că Termica este lovită de un blestem, de un blestem al incompetenţei manageriale. Poate că este adevărat ce se spune de peste zece ani de zile, că Termica este societatea unde se fură fără teama că se va răspunde vreodată. A furat, chiar la vedere, fostul director general al Regiei Autonome Municipale Botoşani Mihai Miler cu cei cinci directori adjuncţi, a furat, la greu şi sub atenta monitorizare a fostului primar Florin Egner, fostul director Bogdan Panţâru, a fost o perioadă de redresare sub Florin Petrariu, repede îndepărtat din funcţie pentru că legase sacul, după care s-au succedat seria incompetenţilor, sub care s-a furat şi se fură mai cu fereală.
Am crezut că numirea ca director general a lui Ioan Diaconu va stopa furtişagurile şi societatea se va redresa managerial. În toamna trecută şi primăvara acestui an am realizat mai multe anchete privind derularea investiţiilor de către societatea Termica. În acest sens am avut mai multe dialoguri cu directorul general Diaconu, cu directorul Florin Sandu, cu dirigintele de şantier Petru Botez. Despre directorul Diaconu îmi formasem impresia că într-adevăr doreşte ca la Termica lucrurile să revină pe făgaşul normal, activitatea să se redreseze economic iar preţul gigacaloriei, dacă nu va fi posibil de redus, măcar să fie îngheţat.
Cu directorul Florin Sandu am fost pe şantierele din zona Primăverii, Griviţa II, Parcul Tineretului unde mi-a explicat stadiul lucrărilor, gradul lor de modernizare, contribuţia acestor investiţii la creşterea gradului termic în locuinţe, a distribuţiei apei calde într-o modalitate care să reducă curgerea unei cantităţi semnificative de apă rece până să vină pe conductă cea caldă.
Multe din anchetele publicate au fost comentate negativ la adresa directorului general Ioan Diaconu, chiar de către salariaţi din interiorul societăţii, dar i-am luat apărarea cerând răbdare, pentru că omul este nou în funcţie şi trebuie să-i dăm o şansă. În momentul de faţă recunosc că am făcut o evaluare greşită. Şi vin cu argumente.
Abia în primăvara acestui an, şi numai de frica voturilor pe care le-ar fi putut pierde Flutur, cei de la Termica au ridicat mormanele de pământ rămase de pe urma schimbării ţevilor în zona Griviţa II, perimetrul Şcolii nr- 14 şi 11. Toată vara anului trecut muncitorii de la Termica au lucrat în dorul lelei la înlocuirea conductei termice în zona străzii Împăratul Traian, ţinând circulaţia blocată. Mai mult îi vedeam pe terasa crâşmei poreclit㠄La Zoiosu”, stând cu spatele la stradă, să vadă lumea cât de mare scria pe salopeta lor „Termica”. În toamnă, pentru că iarna bătea la uşă, pozaau grăbit lucrările. Acum au spart din nou strada, pentru că lucrările au fost executate de mântuială şi agentul termic se scurge în pământ, iar blocurile din zonă n-au căldură. Din nou circulaţia este blocată. Măcar de-ar lucra cu seriozitate. Doar ici şi acolo câte un muncitor se face că lucrează. I-am urmărit toată săptămâna trecută. Mai mulţi erau pe teras㠄La Zoiosu” decât pe şantier. Din conducere n-a călcat nimeni prin zonă.
Pe Aleea Gen. Avramescu abia s-a turnat asfaltul. Cu nici două luni în urmă. L-au spart din nou, tot cei de la Termica, în spatele Şcolii nr. 11. Şi în această zonă agentul termic se scurge în pământ. Conductele au fost înlocuite de curând, dar sudura s-a făcut în bătaie de joc. Blocurile din jur n-au căldură, iar cei de la Termica abia acum au descoperit că undeva este o scurgere din conductă. Ca să localizeze acel „undeva” au descoperit reţeaua pe lungimea de zeci de metri. Când s-au pus noile conducte, acestea au în componenţa lor nişte senzori care au menirea de a semnala locul avariei. Se pare că muncitorii n-au conectat aceşti senzori, mulţi rupţi de către copii pe când ţevile stăteau vraişte pe şantier. Iar acum se bâjbâie în căutarea avariei. Ieri, deşi lucrarea necesită urgenţă, nu lucra nimeni. Nici măcar faptul că au oprit circulaţia în zonă nu-i deranjează.
Mi pare rău de directorul general Ioan Diaconu, dar nu s-a ridicat cu nimic deasupra „foştilor”. S-a lăsat cuprins de aceeaşi indiferenţă şi incompetenţă managerială, iar sub oblăduirea sa se fură ca şi până acum. În schimb, toate furturile, toate aceste dovezi de incompetenţă le suportăm noi. Iată o parte din cauzele pentru care avem cel mai ridicat (sau printre cele mai ridicate) preţ la gigacalorie din ţară. Iar politicienii, care acum vor votul nostru, se fac că nu văd toate aceste abuzuri comise asupra noastră. Şi ştiţi de ce? Pentru că Termica a fost vaca de muls pentru toate partidele, fie prin primarii avuţi, fie prin consilierii municipali aflaţi în AGA, în Consiliul de Administraţie, în Comisia de cenzori.
Cred că vina cea mai mare o purtăm noi, botoşănenii, pentru că înghiţim totul şi nu avem nici o reacţie în a ne apăra. De unde şi tupeul celor care căpuşează şi fură de ani de zile pe seama societăţii Termica. Iar de societatea Termica se află cu adevărat sub influenţa malefică a vreunui blestem, să facem o exorcizare a întregului aparat şi să selectăm neghina de secară. Dar cine s-o facă?! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Pedeliştii vor să fie şi ei atipici precum Ciubotaru
se va vedea la vot cât de credibile sunt faptele lor
Oprişanu se dezice de Conţac
Se abţine de la campanie în memoria victimelor de la Petrila
I se par cam dure cuvintele mardeiaşi şi plângere penală
Şi pisicile beau bere!
Cinci plângeri penale împotriva asediatorilor sediului PD-L
Buhăianu să vină şi cu soluţii dacă e aşa priceput la sănătate
Periplu printre etniile botoşănene
Oprişanu lansează o provocare contracandidaţilor săi!
Schimbări esenţiale în opţiunile electoratului
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CCXLII)
(Ioan Rotundu)
Bogatul Bulă, modestul Bulaev!
Horoscop
Dialog scurt între Boc şi Băsescu
Este mentorul lui Voiculescu
Sunaţi-o, şi vă promite un viitor strălucit!
O investiţie care se anunţă a crea multe dificultăţi
La AJOFM pe de-o parte se fac angajări, de cealaltă numărul şomerilor se dublează
Spitalele să se priceapă la cheltuieli, că bani sunt!
Copil cu faţa sluţită din neglijenţa mamei
Românul şi zbenguiala
Mai mult adevăr, mai multă dreptate!
Anunţ Termica - sistare furnizare energie
Anunţ Termica - sistare furnizare energie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog