Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Important
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3122
De la 07 Ianuarie 2003
123919890

Salariaţii cer, iar autorităţile spun că n-au bani

  • va aduce Conţac de la Bucureşti cele 200 miliarde lei vechi?
  • 16 October 2008, 23:00

Autorităţile judeţului fac eforturi înzecite pentru a atrage atenţia asupra situaţiei disperate în care se zbate Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (DGASPC). La ora actuală, instituţia este descoperită pe ultimele patru luni, la capitolul salarii, dar şi alte cheltuieli. Potrivit estimărilor făcute de specialiştii Consiliului Judeţean, pentru reglarea situaţiei ar fi necesare peste 20.000.000 lei, bani pe care autorităţile nu îi au.
Preşedintele CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac punctează cauzele pentru care s-a ajuns la o asemenea descoperire. „O cauză este aceea că bugetul pe 2008 a fost proiectat greşit. De la început s-a ştiut că nu vor ajunge fondurile pentru 2008. Apoi, au intervenit tot felul de creşteri la manoperă, cheltuieli materiale, indexări şi nu în ultimul rând sporuri, care nu s-au mai acordat până acum”, a precizat Mihai Ţâbuleac, specificând că nu a făcut nicio modificare asupra bugetului care să fi afectat financiar negativ direcţia în cauză.
Nu a făcut altceva decât să gestioneze ce i s-a lăsat ca şi plan de anul trecut. În opinia sa, vinovat de proiecţia bugetului este fostul şef al CJ, vicepreşedintele CJ, Constantin Conţac, fapt pentru care trebuie să răspundă. Pe de altă parte, Conţac spune că au fost bani prinşi la buget şi ajungeau pe tot anul, la toate capitolele, însă aceştia s-au volatilizat.
Una peste alta, important e să se rezolve problema oamenilor îngrijoraţi nu atât de întârziere, cât de lipsa unei perspective a o mai putea scoate la capăt.
La ora actuală, DGASPC Botoşani este descoperită la salarii cu 10.475.000 lei, la bunuri şi servicii cu 7.937.000 lei (aici intrând şi hrana pentru copiii instituţionalizaţi), iar la alocaţiile pentru copiii bolnavi de SIDA şi indemnizaţia pentru persoanele cu handicap cu 2.907.000 lei. În gaură sunt şi şcolile speciale, unde necesarul este de 4.400.000 lei pentru salarii şi cheltuieli materiale până la finele anului.
În afara adreselor făcute de autorităţi la Guvern şi a solicitărilor verbale au fost trimise la Bucureşti să pledeze pentru Botoşani, ambii vicepreşedinţi ai CJ, cât şi directorul de la Protecţia Copilului, dar rezultatele nu sunt deocamdată cele scontate. „Singura rezolvare nu poate fi găsită la Botoşani. Numai promovarea unei Hotărâri de Guvern în vederea acoperirii diferenţei de fonduri poate stinge criza. Într-adevăr situaţia Direcţiilor de Protecţie este grea la nivelul întregii ţări, dar la Botoşani e mai acută. Guvernul nu ar trebui să se lase atât de curtat de noi şi să asigure fondurile necesare pentru judeţele cu probleme mai deosebite”, atrage atenţia şeful CJ Botoşani.
Din punctul său de vedere, situaţia a fost generată şi de faptul că a fost an electoral şi banii au fost dirijaţi cu precădere spre zonele unde pot fi obţinute mai multe voturi. În ce priveşte, protestul anunţat de astăzi (vineri, 17 octombrie) ora 10.00 în faţa CJ Botoşani, preşedintele Ţâbuleac subliniază că dorinţa sa e ca acesta să se îndrepte spre guvernanţi, singurii în măsură să rezolve situaţia.
Interesant este faptul că preşedintele Ţâbuleac n-a mai făcut nici o referire la Maria Bordaş, director economic în CJ, pe care vicepreşedinteler Conţac a acuzat-o direct şi public că a evaporat banii Protecţiei Copilului. De asemeni, imediat după instalarea sa ca preşedinte al CJ, Ţâbuleac a promis că va rezolva şi "problema Bordaş" Iar "problema Bordaş" se poate rezolova foarte simplu: să plece la pensie, că întruneşte toate condiţiile. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

“Cartea judecătorilor (Cazul Tanacu)”, la “Parte de carte”
Un psiolog şi un violonist luptă pentru premiul de 25 000 de RON
Inspecţia Sanitară nu va mai fi subordonată ASP
Câştigă 1000 de euro lunar de la stat, fără să vină măcar la serviciu
8 sate de români din Caucazul de Nord cer ajutor preşedintelui Băsescu
"S-a dorit ca România să fie împărţită în trei bucăţi. Ruşi, sârbi şi vest"
În Harghita şi Covasna liderii maghiari iniţiază acţiuni naţionaliste antiromâneşti
Bustul lui Mihai Eminescu a fost vandalizat în oraşul Floreşti
Comentariul comentariilor (CCXVII)
(Ioan Rotundu)
Mamă bună… bună rău de tot!
Horoscop
Întoarcerea lui Mitică
Oprişanu crede în puterea votului uninominal
Românul şi cursul
Oferta electorală a lui Gheorghe Ciubotaru
Piţurcă... umflat prea târziu
Din filozofia comisarului şef Zmău: "Dracul nu doarme niciodată”
teribiliştii botoşăneni cu patima vitezei provocaţi să arate dacă au sânge în instalaţii
Prefectul Sorescu a primit flori, icoane şi cuţite
Dar cu Bordaş cum rămâne?
Ioan Rotundu
Maşinile de mare tonaj trag clapa la taxa de drum
Comisia instituită de prefect i-a dat dreptate lui Liviu Conţac
Angajaţii Urban Serv au scăpat de împrăştiat materialul antiderapant cu lopata
Cei care se cred mai preşedinţi ca preşedintele, vor avea o decepţie
este ameninţarea lui Ţâbuleac
Doamnă Caluschi, nu mai molfăi gumă, c-arăţi ca dracul!
cine sunt cei care sug cu adevărat vlaga Eltransului
Module pentru cei din Centrul vechi
Se îngroaşă gluma cu medicamentele
Copil salvat de la moarte ca printr-un miracol
Botoşăneni premiaţi la concursul naţional „Mesajul meu antidrog”
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog