Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27947
De la 07 Ianuarie 2003
111336594

Preşedintele Ţâbuleac şi-a umplut, la Bucureşti, tolba cu promisiuni

  • 16 October 2009, 23:00

Localităţile din Nord-Vestul judeţului ar putea beneficia până în 2013 de apă şi canalizare, dacă proiectele întocmite de specialiştii de la nivelul judeţului vor primi undă verde de finanţare de la Comisia Europeană. Apoi, conducta de apă de la Leorda ar putea scăpa de probleme, iar săvinenii nu ar mai fi nevoiţi să bea apă din iazul Negreni, de calitate îndoielnică.
Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani a purtat discuţii vineri la Bucureşti cu membrii comisiei de evaluare a proiectelor cu finanţare europeană. „ Noi am găsit aglomerările umane care se încadrează conform ghidului de finanţare, adică zone care au peste zece mii de locuitori şi unde este necesară extinderea canalizării şi alimentărilor cu apă. Vorbim aici despre municipiul Botoşani, cu localităţile Curteşti, Stînceşti, Răchiţi, Cătămărăşti Deal, apoi a doua aglomerare, Flămînzi Frumuşica, a treia Vorona, Tudora Sarafineşti.
Apoi încercăm să rezolvăm cu conducta de la Leorda apoi cu o conductă din Prut, de la Stînca, sursa de apă pentru oraşul Săveni, pentru că oraşul acesta bea apă din iazul Negreni, o apă total improprie. Este propusă reabilitarea staţiei de tratare de la Ştefăneşti şi creşterea numărului de beneficiari pentru ca să putem dezvolta noi reţele de apă, să mergem spre Săveni şi apoi să mergem cu a doua sursă de apă spre Botoşani. Altă aglomerare ar fi Dorohoiul împreună cu comunele Broscăuţi şi Şendriceni.
În master plan mai avem propunerea unei noi surse de apă, cu staţie de tratare şi tot ce trebuie din lacul Rogojeşti, pentru asigurarea apei pentru nord vestul judeţului, toate localităţile alea care sunt dinspre Rogojeşti spre Darabani, porţiune care include Mihăileni, Dersca, Suharău Cristineşti,
toată zona aia de acolo, care la ora actuală nu are o sursă de apă. Cam astea sunt propunerile noastre, din estimările consultantului, dacă ar fi să includem toate aceste explicaţii trebuie să ajungi la minimum 90 la sută din respectiva aglomerare de populaţie să aibă apă şi canalizare”
a precizat ieri vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cristian Achiţei (foto).
Valoarea totală a acestor lucrări se ridică la 144 de milioane de euro. Preşedintele CJ a tranşat la Bucureşti dacă rămâne valabilă această sumă sau se va stabili la nivel judeţean priorităţile stringente. „S-a discutat la Bucureşti dacă această sumă rămâne valabilă sau din toate aceste aplicaţii să alegem anumite priorităţi astfel încât să ne încadrăm într-o sumă care să fie eligibilă pe acest proiect şi acelaşi timp Consiliul Botoşani să asigure cofinanţarea de 15 la sută. Este o finanţare care durează până în 2015, trebuie să se facă o proiecţie bugetară să vedem dacă putem susţine.
Oricum astea trebuie discutate la Bucureşti, noi ne-am făcut temele, ştim care sunt priorităţile. Am discutat cu consultanţii, cu cei de la Apa Grup, de acum să vedem care va fi decizia finală. Până la sfârşitul acestui an sperăm să avem şi studiile de fezabilitate pe masă şi aplicaţiile pentru a fi depuse la Comisia Europeană pentru aprobare. Aplicaţiile înseamnă tot cerere de finanţare, toată documentaţia, în afară de partea tehnică ce înseamnă studiu de fezabilitate”
, a mai adăugat Cristian Achiţei. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Continuă cercetările legate de atacul de la Chişinău
Bogat şi sărac: Voronin trebuie deferit justiţiei
13 secţii de votare in Basarabia pentru alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie
Frica de propria noastră umbră
Ofrandă de flori adusă Fecioarei Maria de către românii din Zaragoza
Dublu eveniment la biserica ortodoxă român㠄Sfântul Dumitru” din New York
Ungaria, factor de destabilizare a relaţiilor de vecinătate din Europa?
Cine a comandat explozia din centrul Chişinăului?
Radu MELNICIUC, Chişinău
Comunicat de presă Şcoala Tudora
Comunicat de presă Protecţia Copilului
Un ambiţios proiect de mediu ar putea schimba radical „dizainul” cartierului de blocuri
Pietruire, fără costuri prea mari, a străzilor din Frumuşica
Oferta lui Traian către Crin şi Mircea
Zilele Liceului "Laurian"
Horoscop
Cum o fac soldaţii
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
Flutur nu vrea premier
iar PSD este vinovat de criza politică
Flutur vrea la şefia deconcentratelor persoane competente
Subprefectul Paul Popa pleacă, Radu Drăguş intră!
La elevii săraci, nici rechizitele şcolare n-ajung la timp
Cu meningita nu-i de glumă
La Ambulanţa lucrurile merg spre bine
Directorul Apetroaie vrea disciplinarea bolnavilor
Zilele Liceului "Laurian" - întreg programul
Averea colosală a familiei Paul Mustiaţă inventariată bucată cu bucată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă