Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3520
De la 07 Ianuarie 2003
123154768

pnl

Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (V)

  • 16 October 2014, 23:00

Ne apropiem de sfârşitul prezentării metodelor cu care primarii de comune penetrează bugetul instituţiei în avantajul personal sau de grup. Ca exemplu în susţinerea afirmaţiilor noastre ne-am folosit de actul de control încheiat de către auditorii Camerei de Conturi Botoşani la Primăria Suliţa în urma controlului încheiat la data de 25 aprilie 3014.
Printre ultimele isprăvi menite să găurească bugetul local ale primarului Costinel Ciubotaru enumerăm şi efectuarea de cheltuieli pentru realizarea lucrărilor la obiectivul „RK + construcţie mansardă la cădirea administrativă” cu încălcarea prevederilor legale.
Trecem peste descrierea tehnică făcută de auditori cu privire la modul în care s-a furat la greu de pe urma realizării acestei investiţii şi ne opărim asupra concluziei finale:
„Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate
Valoarea abaterilor constate este de 243.182,45 lei, din care:
- 235.473,45 lei reprezentând valoare materialelor scăzute din evidenta entităti fără documente care să certifice consumul
; -6.609 lei reprezintă plăti nelegale efectate prin accepatea unor preturi mai mari la tâmplătia din pvc
- 1.100 lei reprezintă plată fără documente justificative .”

Cu privire la consecinţele economico-financiare ale erorii/abaterii de la legalitate şi regularitate se reţine că „Abaterile de la legalitate prezentate mai sus au determinat prejudicierea bugetului comunei cu suma de 7.709 lei, diminuare nelegală a patrimoniului comunei cu suma de 235.473,45 lei precum şi raportarea unor date eronate în situaţiile financiare (au fost majorate fectuate şi prin aceasta a fost denaturată execuţia bugetară, precum şi datele înregistrate în conturile de active fixe şi raportate în bilanţul contabil încheiat la data de 31.12.2013).”
Vinovaţii ne sunt cunoscuţi: primarul Costinel Ciubotaru şi Veronica Şeremet consilier superior în cadrul compartimentului buget-finanţe.
Ca o concluzie finală a ceea ce se petrece prin primăriile noastre, mă voi folosi de o recunoaştere nonşalantă a unui primar aflat la un şpriţ. Este vorba de fostul primar de Dersca, Vasile Bădrăgan care a recunoscut faţă de colegii de pahar că 80 % din bugetul unei primării poate fi furat cu acte legale. N-avem motive să nu-l credem pe bădia Vasile, fost primar vreme de trei mandate şi care a scăpat basma curată din toate dosarele în care a fost cercetat tocmai pentru jumulirea bugetului comunei.
Se pare că şi primarul de Suliţa, Costinel Ciubotaru, este un avansat în metodele de jumulire a bugetului Primăriei Suliţa de vreme ce este primar la al patrulea mandat iar din cercetările în care a fost implicat a scăpat cu faţa curată. De vreme ce electoratul local continuă să-i aleagă primari pe astfel de „băieţi deştepţi”, înseamnă că acestea sunt criteriile valorice după care ei îşi apreciază omul potrivit pentru a le fi primar. Rotundu obişnuieşte să numească acest fenomen „corupţie morală”. Eu ii-aş numi părtaşi la goţii, de vreme ce majoritatea votanţilor sunt clienţii primarului la ajutoare sociale şi alte pomeni făcute din banii celor care mai muncesc.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Sirop de struguri
Bancul zilei: Avocăţească
Horoscopul zilei
Unui hot din Marea Britanie i-a fost interzis accesul in toate barurile din Londra pe o perioada de 25 de ani
Procurorii cer arestarea a sase persoane in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri
Nu se pune problema suspendarii din functie a directorului Romsilva, urmarit penal in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri
Traian Basescu face public rezultatul testarii medicale anuale
Comisia Europeana avanseaza noi proceduri de sanctionare a Romaniei, pentru incalcarea obligatiilor europene
Elena Udrea anunta ca DNA are inregistrari ale convorbirilor sale cu Gheorghe Stefan Pinalti
Modern Calor Botoşani - Comunicat de presă
MAE a platit din bani publici 120.000 de lei pentru un eveniment la care a conferentiat Adrian Nastase, eliberat conditionat din puscarie
Câţi condamnaţi, trimişi în judecată şi cercetaţi penal fac legi în Parlamentul României
Lista completa
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog