Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5261
De la 07 Ianuarie 2003
123640686

Botoşani: „Bătaia este ruptă din Rai”, principiul pedagogic aplicat în şcolile botoşănene

  • Ioan Rotundu
  • 16 October 2017, 23:00

Despre violenţa practicată în şcolile botoşănene, la oraş şi sate, presa locală a prezentat numeroase cazuri. Însă cele mai multe au rămas necunoscute. Sunt printre puţinii, dacă nu chiar singurul, jurnalist-publicist care colind aproape zilnic judeţul şi sau de vorbă cu oamenii. De cum ajung într-o localitate, imediat se vor găsi câţiva săteni să mi se plângă de primar, profesorii de la şcoală sau de apucăturile nefireşti ale preotului.
Violenţa în şcolile botoşănene a pătruns odată cu politizarea sistemului de învăţământ de către PSD. Oricine ar încerca să avanseze o altă stare de fapt, nu va avea dreptate. La putere sau în opoziţie, PSD-ul a stăpânit în mod permanent sistemul de învăţământ românesc. La Botoşani într-un mod mult accentuat datorită şi mentalităţii tributare ideologiei socialiste a majorităţii locuitorilor. Însăşi istoria ne arată că intelectualitatea este predispusă să îmbrăţişeze doctrina socialistă pentru promisiunile ei care ra5r sunt onorate, fără a-şi punea întrebarea de conştiinţă cât de sângeroasă este această ideologie.
Politizarea sistemului a dus la formarea unor cârdăşii între instituţiile statului, în dauna protecţiei elevului de abuzurile dascălilor. Inspectoratul Şcolar, Protecţia Copilului şi Poliţia, instituţii în măsură să ancheteze cazurile de violenţă asupra elevilor, muşamalizează cazurile la cererea liderilor PSD, aceste trei instituţii fiind controlate integral de către acest partid.
Redau mai jos cele mai mediatizate cazuri de violenţă a dascălilor asupra elevilor şi modul în care ele au fost soluţionate.
1. Cazul de la Şcoala Gimnazială Drăguşeni. Fără îndoială cel mai relevant este cazul elevului Florin Gheorghe Incău de la Şcoala Drăguşeni. În ziua de 7 noiembrie 2013, elevul de clasa a V-a se afla la oră când în clasă a năvălit primarul Eugen Nechita şi l-a luat la bătaie, desfigurându-l, spre spaima celorlalţi elevi şi a profesoarei.
Motivul primarului era că elevul ar fi distrus o bancă din curtea şcolii, ceea ce ulterior s-a dovedit că nu el era vinovatul. Elevul fiind în plasament la Jan Zamosteanu, acesta a anunţat imediat Protecţia Copilului şi funcţionara de la Primăria Drăguşeni, o anume Manoliu, care răspundea cu probleme de asistenţă socială. Directorul şcolii fiind Daniela Nechita, soţia primarului, nu i s-a permis nimănui din şcoală să dezvăluie ce s-a întâmplat
Am primit informaţia şi am efectuat o anchetă. Funcţionara Manoliu era speriată pentru că primarul Nechita i-a interzis să dea informaţii. Diriginta elevului, profesoara Alina Boariu a, fost extrem de reţinută de frica directorului Daniela Nechita. La protecţia Copilului Botoşani, asistenta socială Daniela Sauciuc cu greu a oferit un minim de informaţii iar când am întrebat-o de ce n-a sesizat IŞJ-ul şi Poliţia n-a mai ştiut să răspundă. Mi-am dat seama că avea interdicţie de la şeful său, Dan Şlincu, numit în funcţie de PSD.
Florin a ajuns pe 8 noiembrie să fie internat la Spitalul de Pediatrie cu mai multe traumatisme. Medicul de la Urgenţe, Mariana Airimiţoaie, mi-a explicat că situaţia elevului este gravă dar sub control.
Primarul Eugen Nechita şi soţia sa Daniela, director de şcoală şi atunci şi acum., sunt membri PSD de ani buni. Pe linie politică cazul a fost muşamalizat la nivel de IŞJ de către Mihaela Huncă iar Poliţia nici nu s-a ostenit să facă cercetări pe motiv că este un copil asistat social şi să se descurce cei de la Protecţia Copilului. Nimeni n-a fost anchetat şi sancţionat iar violenţele în Şcoala Drăguşeni, cu Daniela Nechita director au continuat şi continuă.
Directorul de atunci de la Protecţia Copilului, pentru servicii aduse PSD-ului, este acum prefect de Botoşani iar generalul Mihaela Huncă deputat PSD.

2. Cazul de la liceul Tehnologic din Todireni, pe criteriu politic a fost pusă director Maria Gontineac, protejata Mihaelei Huncă.
Ce a urmat sub conducerea noului director Maria Gontineac pare de domeniul fantasticului. În şcoală s-a instituit bătaia ca act de educaţie, s-a declanşat un fel de intifadă asupra cadrelor didactice care erau ostile PSD-ului, asupra elevilor a căror părinţi nu susţineau partidul ce-a făcut-o director, s-au făcut angajări cu încălcarea legii, toate aceste abuzuri şi ilegalităţi fiind certificate, chiar şi în scris, de Mihaela Huncă.
În anul şcolar 20.12.2013, după ce a fost pusă director, Gontineac a bătut sălbatic un elev chiar în cancelarie şi sub privirile celorlalţi profesori. Sesizarea părinţilor a fost din nou blocată de Huncă.
Un alt elev de clasa a IX-a a fost bătut şi mutat disciplinar la un liceu aflat la 70 km distanţă de Todireni, imposibil ca elevul să facă naveta. După 60 de zile, la sfatul Mihaelei Huncă, elevul a fost primit la şcoală şi ascultat din prima zi, fără a i se da posibilitatea de a recupera materia pierdută. A fost lăsat repetent iar în anul următor i s-a refuzat înscrierea din nou în clasa a IX.
3. La Şcoala Lunca, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, profesorul de matematică Constantin Muraraşu a lovit o elevă de clasa a VI-a pentru că n-a ştiut să rezolve un exerciţiu. În aceiaşi perioadă la Şcoala Plopenii Mari, într-una din pauze, un profesor l-a bătut pe un elev care se bulgărea cu zăpadă pe motiv că un bulgăre al său l-ar fi atins.
Dacă profesorul Muraraşu de la Lunca a fost sancţionat cu diminuarea a 10% din leafă, el fiind cunoscut ca ostil PSD-ului, cel de la Plopenii Mari probabil că a fost lăudat de Huncă, fiind omul PSD-ului din Ungureni.
4. Cazul de la Şcoala Vorona Mare. Cornelia Pricope are fiul Alexandru (foto) în clasa I-a la această şcoală. Pricope este mereu în conflict cu autorităţile locale, mai ales cu primarul Aurel Ştefan, profesor şi membri devotat al PSD-ului. Femeia susţine că la cererea primarului, învăţătoarea Calancea îi bate fiul. Anul trecut a reclamat situaţia la Protecţia Copilului dar în afară că faptul că fiul i-a fost consiliat de psihologul Alina Jitaraşu, nu s-a întâmplat nicio altă anchetă. Nici de la IŞJ nu s-a efectuat vreo anchetă iar Poliţia a muşamalizat cazul.
Învăţătoarea continuă să-l bată pe Alexandru şi nicio instituţie abilitată nu vrea să ancheteze situaţia pentru că şefii sunt de la PSD şi nu se acuză unii pe alţii.
5. Caz grav s-a consumat la Şcoala nr. 13 Botoşani în luna februarie 2916. Elevul Andrei, bolnav de Sindromul Down, s-a nimerit a fi coleg de clasă cu copilul profesoarei Mihaela Filip care devenise şi inspector la nivel de IŞJ, graţie unui lung şir de ilegalităţi comise de inspectorul general Huncă. Profesoara Filip i-a instigat pe elevii din clasă să se revolte şi să ceară mutarea lui Andrei. Discriminare clară promovată de un cadru didactic şi totodată inspector. Scandalul iscat a ajuns în presă iar Huncă a dispus o anchetă care s-a încheiat în favoarea profesoarei Filip. Nici că se putea altfel.
6. Cazul de la Şcoala Viişoara. Învăţătorul Dinu Midoschi de la şcoala din Viişoara se apropie de pensie. Cariera sa profesională a fost marcată permanent de violenţă asupra elevilor. Profesorul a fost un fel de client permanent al Jurnalului încă de la apariţia publicaţiei în 15 august 1993. Niciodată învăţătorul n-a fost sancţionat pentru actele sale de violenţă. Ultima bătaie cunoscută public a aplicat-o unei fetiţe de 9 ani la începutul unii octombrie a.c. Iată şi ce spune Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani prin purtătorul de cuvânt Ciprian Manolache, vizavi de ultima ispravă a învăţătorului: „Domnul profesor a mai avut astfel de abateri sesizate la nivel verbal, dar nu există o sancţiune scrisă la adresa dumnealui.”
Ar fi inutil să mai comentez ceva.
7. Cazul de la Şcoala nr. 7 Botoşani. Despre profesorul Alexandru Boatcă se ştia la nivel de IŞJ Botoşani că este o fire extrem de violentă şi că suferă de grave tulburări de personalitate. Ani la rând a fost tolerat iar bătăile date elevilor au fost măsluite prin anchete interne. Abia la începutul acestui an şcolar, în urma unui nou consult medical, avându-se în vedere că era în evidenţa Secţiei de Psihiatrie Botoşani ca bolnav psihic, a fost declarat inapt pentru a mai preda la catedră. Cât despre traumele create elevilor de-a lungul carierei sale nu s-a pomenit nimic de către cei din conducerea şcolii, părtaşi pasivi la bătăile profesorului, sau din conducerea IŞJ.

8. Cazul de la Şcoala Tudora pentru că el are particularitatea de unicitate, bătăuşul elevilor fiind chiar directorul şcolii, profesoara Cornelia Vatavu (foto) .Copilul Mirelei Bârsan este bătut periodic de către profesoara-director Vatavu. Iar când mama s-a dus la şcoală să întrebe de ce este bătut, s-a ales şi ea cu o bătaie că a ajuns de la şcoală direct la dispensar şi a stat în perfuzie întreaga zi. Nescărmănată de director n-a scăpat nici mama Mireli, care o însoţea pe aceasta pentru că Mirela este bolnavă de leucemie.
Pe un alt elev, pentru a nu fi înregistrată pe camera de luat vederi, l-a băgat sub catedră şi l-a bătut cu picioarele. Pe copilul familiei Covrig l-a bătut crunt de tot că a fugit bietul copil, pe o ploaie torenţială, care de 3 km până acasă. În altă zi, bănuindu-l că o înregistrează pe telefon, Vatavu l-a dezbrăcat la pielea goală pentru a-i găsi telefonul. De două ori a vrut bietul copil să se spânzure.
Actele de violenţă ale directorului Cornelia Vatavu sunt numeroase şi de o cruzime ieşită din comun. De la IŞJ Botoşani s-a spus părinţilor că Vatavu este o mincinoasă şi n-au ce-i face. De la Protecţia Copilului nu s-a declanşat nicio anchetă. Poliţia, deşi sesizată, tace complice. La Şcoala Gimnazială „Tiberiu Crudu” din Tudora violenţa este metoda de bază în educarea elevilor.
În faţa atâtor cazuri de violenţă asupra elevilor mai pune cineva şa îndoială faptul că în sistemul de învăţământ botoşănean nu se respectă medievalul model de educaţie „bătaia este ruptă din Rai”?
Se respectă cu mult zel şi chiar este încurajat de instituţiile statului precum IŞJ, Protecţia Copilului, Poliţie să fie folosit. S-a anunţat înfiinţarea instituţiei Avocatul Copilului. Sper să nu fie politizată şi aceasta!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Larry Flynt ofera 10 milioane de dolari pentru orice informatie care conduce la destituirea lui Donald Trump
Melescanu, discutie informala la Londra cu ministrii de Externe din Visegrad
plus Bulgaria, Slovenia si Croatia. Est-europenii si britanicii "nu si-au propus" sa discute despre Brexit
In timp ce Fiscul se chinuie sa recupereze prejudiciul de 1,7 mil lei din dosarul Tracia Asesoft,
fostul general SRI Dan Grigoriu primeste despagubiri de zeci de milioane de lei de la ANRP
O batrana de 93 de ani din Teleorman cu pensia de 500 de lei a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului
Incepe batalia pentru sefia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei:
Sunt 21 de candidati, dintre care mai multi deputati, angajati ai ANRE, consilieri judeteni si experti
Emmanuel Macron vrea expulzarea sistematica a infractorilor aflati ilegal in Franta
Bancul zilei: Între doctori
Horoscopul zilei de 17.10.2017
Primarul Tulcei, Constantin Hogea, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu
Fuziunea a doua stele neutronice a fost observata de oamenii de stiinta
Claudiu Nasui: USR are o initiativa de abrogare a acestui sistem rusinos de pensii speciale
Deputatul PSD Dumitru Chirita, fost electrician si sindicalist, a fost propus pentru functia de presedinte al ANRE
Vicepresedinte va fi Zoltan Nagy-Bege, din partea UDMR
In Ungaria lui Viktor Orban, Rusia nu mai are, practic, niciun motiv sa se amestece in viitoarele alegeri
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a respins cererea DNA
de urmarire penala a Rovanei Plumb in dosarul Belina
E oficial: bacsisul nu se va impozita
Ipocrizie liberală excelent ilustrată de Ludovic Orban
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog