Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4529
De la 07 Ianuarie 2003
113097337

Nedreptăţi strigătoare la cer pe moşia generalei Adei Macovei

  • 16 September 2009, 23:00

Marţi, primarul comunei Manoleasa, Mircea Mihai (foto), a sunat disperat la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, pentru a solicita să vină cineva în comună şi să rezolve problemele cu care se confruntă şcolile. A sunat de dimineaţă până seara, dar a fost pasat de la un telefon la altul, fără ca nimeni să-i acorde vreo atenţie.
Abia spre seară a reuşit să dialogheze cu inspectorul general Ada Macovei, care i-a spus scut că nu cunoaşte ca la Manoleasa să fie probleme şcolare. Dezorientat, primarul a sunat la redacţia Jurnalului Online, solicitând sprijin.
Pentru că mai multe comune au reclamat la noi problemele şcolare de început de an, ne-am fixat un traseu în care am inclus şi comuna Manoleasa. Iată cam ce am putut constata la faţa locului:
Director destituit, dar stăpân pe scaun
Problemele şcolare în comuna Manoleasa sunt generate de la vârf. Prin decizia 114/9 septembrie 2009, conducerea IJŞ l-a destituit din funcţie pe directorul şcolar coordonator Vasile Nechita, înlocuindu-l cu profesoara Petronela Teodorescu. Deşi membru marcant al PSD, fost primar PSD de Manoleasa, destituirea sa s-a impus ca urmare a faptului că un inventar asupra bunurilor şcolii dispus de primarul Mircea Mihai a dat la iveală că 40% din bunurile de pe inventar au dispărut fără urmă. Printre aceste bunuri se află şi patru calculatoare cu care şcoala a fost dotată sub mandatul Guvernului Tăriceanu.
Numai că Nechita, deşi destituit, stă pe scaunul de director coordonator şi în momentul de faţă. Nimeni din conducerea IŞJ nu s-a deplasat la Manoleasa pentru a instala noul director, care continuă să-şi vadă de propria catedră.
În tot acest timp, problemele şcolare s-au aglomerat şi acutizat, iar lui Nechita nici că-i pasă.
Revolta părinţilor
În satul Liveni există o grădiniţă cu două grupe de copii, Gura de 24 de copii are educatoarea rămasă titulară. Grupa de 26 de copii a rămas fără educatoare, pentru că cea care s-a ocupat până acum de copii a fost trimisă acasă, reducându-i-se postul. Odată cu trimiterea acasă a educatoarei, luni, la deschiderea grădiniţei, au fost trimişi acasă şi copiii.
Părinţii s-au revoltat şi au sărit în cap primarului. Primarul a încercat să ia legătura cu directorul Nechita, dar acesta a evitat să fie contactat.. De la generala Macovei n-a primit nici o soluţie. Probleme sunt şi cu grădiniţa din Manoleasa. Din două grupe de copii, cu două educatoare, a mai rămas doar o grupă cu un educator. Grupa are 32 de copii, peste norma legală, dar nu-i pasă nimănui. Restul copiilor au fost trimişi acasă. În şedinţa din 31 august 2009, Consiliul de Administraţie al IŞJ Botoşani a desfiinţat un post de educatoare, fără ca măcar să fi analizat în vreun fel situaţia nou creată. Oamenii s-au revoltat asupra primarului, dar primarul nu are competenţa de a înfiinţa posturi de educatori.
Şi în satul Zahoreni oamenii sunt nemulţumiţi. Deşi sunt copii pentru o grupă de grădiniţă, n-au educatoare pentru că nu s-a aprobat postul.
Învăţătorul şi-a luat lumea-n cap
O situaţie extrem de ciudată s-a creat în satul Sadoveni. Pentru acest an şcolar au fost cumulate toate clasele I – IV într-o singură clasă cu un singur învăţător. Învăţătorul rămas, a deschis anul şcolar, dar când a constatat că trebuie să predea la toate cele patru clase, o oră la clasa I-a, apoi la a II-a şi tot aşa a renunţat la post şi s-a dus spre zări străine.
Rămas cu clasa fără învăţător, directorul Nechita a trimis o fată, pe Ramona Lungu, să păzească elevii. Dar cine le va preda lecţiile? Nu există un răspuns. Cel puţin deocamdată.
Şi la şcoala din Manoleasa sunt probleme cu catedrele de limbă engleză şi franceză, care n-au profesor, deşi şcoala a început. La şcoala din Liveni n-au profesor de matematică.
Inspectorul general Ada Macovei este ocupată cu schimbarea din funcţie a directorilor. Să-i schimbe cât vrea, dar să nu nenorocească clase întregi de elevi, pentru că ea nu este în stare să gestioneze problemele de cadre şi să rezolve ocuparea catedrelor libere.
Macovei, în aroganţa sa de a fi pusă în funcţie pe criteriu politic, se crede imună faţă de lege. Dealtfel este ceva specific celor din PDL de a nu lua legea în consideraţie. Numai că prin a întoarce spatele legii, sunt pedepsiţi acei copii de grădiniţă lăsaţi fără educatoare pentru că cineva a tăiat posturile din schemă fără nici o raţiune şi fără a cunoaşte realităţile din teritoriu. Cineva trebuie să răspundă pentru aplicarea acestor măsuri aberante, cu consecinţe sociale dramatice, iar acel cineva este Ada Macovei. Viaţa ne-a demonstrat că mai devreme sau mai târziu, cei intraţi în conflict cu legea au răspuns pentru faptele lor. A răspuns inclusiv Ceauşeascu!
Sper că luând act de aceste constatări, generala Macovei se va urni din birou până la Manoleasa şi va rezolva operativ problemele existente. Sau poate doreşte să vină părinţii nemulţumiţi la biroul său din Botoşani?! În ce ne priveşte, vom continua să prezentăm şi alte aberaţii generate de deciziile de ultimă oră luate la nivel de IŞJ, constatate ieri în teren.
(Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Continuarea activităţilor pentru prevenirea îmbolnăviri cu antrax
Zi fierbinte pentru pompierii botoşăneni
Din nou băieţi din MAE fac probleme românilor de pretutindeni! La ordinul cui?
Mihai Ghimpu va scoate rapid vizele pentru cetăţenii români
Se conturează noul guvern de la Chisşnău
O lecţie de bun simţ a academicianului Coşeriu
pentru ungurii din România şi ruşii din Basarabia
Un bust din bronz al lui Eminescu a trecut oceanul,
la românii din America
Biserică ortodoxă română în localitatea canadiană Aurora
Eveniment de strângere de fonduri la biserica românească din Hayward
Apusenii, destinaţie turistică de excepţie
Blocuri ANL lângă Rediu
O profesoara de biologie umilită de generala Ada Macovei
Botoşănenii vor avea bazin de înot
Precum în Parlament, consilierii judeţeni s-au certat dar au votat
supărare de la bani în Consiliul Judeţean
Botoşănenii trebuie să lase maşinile în garaj
Va mânca iarbă uscată la “Serviti, va rog!”
Profesorul Ioan Guraliuc a fost „uns” director coordonator al Şcolii Cordun
Horoscop
Una popească
Program TELE'M BOTOŞANI, joi, 17 septembrie
Băsescu, sub braţul legii Monei Pivniceru
Dispută Ţurcanu - Câmpanu
Cei de la catedre dau bir cu fugiţii
Cei cu studii superioare nu se simt atraşi spre Europa
Sindicatele rămân neputincioase în faţa valului de directori demişi
Din prevederile noii legi a învăţământului
Din prevederile noii legi a învăţământului
Ce dracu’ se petrece?
Am descâlcit iţele de la IŞJ!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă