Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14201
De la 07 Ianuarie 2003
120838667

Botoşani Armenii – o forţă culturală şi economică

  • 16 September 2011, 23:00

Despre momentul prezenţei armenilor în spaţiul Moldovei este greu de precizat. Oricum, putem aprecia că primii armeni au venit după anul 1200. Cei mai mulţi au venit în anul 1418, când domnitorul Alexandru cel Bun i-a îndemnat să se aşeze în Principatul Moldovei şi să dezvolte negoţul.
O decizie bine gândită, pentru că armenii fiind abili negustori, prezenţa lor în Moldova da şi garanţia dezvoltării economie a ţării. Să mai consemnăm faptul că Moldova a avut şi un domnitor armean, cunoscut din istorie sub numele de Ion Vodă cel Cumplit.
Dar în reportajul de faţă mă voi opri asupra armenilor botoşăneni. Nu există o dată consemnată cu privire la primii armeni aşezaţi în Târgul lui Botoş. Însă, dovezile arheologice bazate pe inscripţii armene extrem de vechi, atestă faptul că la 1350, în Botoşani, exista o biserică armeană. Existenţa unei biserici din zid sugerează că în zonă se afla o comunitate puternic dezvoltată şi mult mai veche anului 1350.
Acea biserică armeană a fost reparată şi extinsă de-a lungul secolelor, în momentul de faţă ea fiind cunoscută ca Biserica „Sf. Maria” şi se află în Botoşani pe strada Armeană.
După 1800, au existat momente când armenii erau majoritari în Botoşani, adică mai mulţi decât românii. Din rândul armenilor s-au ridicat multe personalităţi care au marcat cultura şi economia târgului, dându-le strălucire. Mari oameni de ştiinţă armeni, născuţi la Botoşani, au dat personalitate de rang european ştiinţei româneşti. Îl amintesc doar pe naturalistul Petre Suşter.
Familii de negustori bogaţi, precum cele Goilav şi Bolfosu, au avut şi implicaţii în mediul administrativ şi politic. Botoşanii au avut primari şi primari adj. armeni iar Grigore Goilav a fost deputat şi senator de Botoşani şi Suceava.

Familia Goilav a fost cea mai numeroasă şi totodată cea mai implicată în viaţa culturală şi economică, nu numai a târgului Botoşani ci şi a judeţului nostru. O ramură a Goilavilor au avut moşie şi conac la Rânghileşti, comuna Santa Mare, asigurând dezvoltarea agriculturii din această parte a judeţului9.
Grigore T. Goilav a fost un mare om de cultură. Coleg de şcoală cu Mihai Eminescu la Cernăuţi, Grigore şi-a continuat studiile universitare şi s-a întors în Botoşani pentru a da strălucire culturii şi educaţiei autohtone. A fost director la Şcoala de fete, preşedintele Ateneului Român din Botoşani, asociaţie culturală cunoscută în plan naţional şi internaţional. A deţinut funcţii de consilier comunal, primare adj. şi, cum am mai scris. senator de Botoşani şi Szceava. A adus prima tipografie în Botoşani şi a asigurat tipărirea de cărţi şi reviste cu caracter cultural.
A murit la 1920 şi este înmormântat în cimitirul armenesc, cel mai frumos cimitir nu numai din Botoşani, ci şi din România, fiind înregistrate aici peste 12 figurine monument executate la Veneţia şi Viena, printre care şi o frumoasă armeancă din teracotă.
Revenind la comunitatea armeană din Botoşani, aceasta s-a restrâns drastic ca membri. În Botoşani mai vieţuiesc doar 84 de armeni, mulţi din familii mixte. Niciunul nu mai cunoaşte limba armeană, iar armenii de acum, spre deosebire de strămoşii lor extrem de bogaţi, sunt săraci lipi8ţi pământului.

Preşedinta comunităţii, doamna Viorica Popa, şi ea trecută de 70 de ani, ne-a ajutat şi am realizat un reportaj la Lumea lu’ Rotundu, reportaj care poate fi vizionat dând clik pe cele două imagini. Vă garantez că n-o să vă pierdeţi vremea de pomană, dimpotrivă, veţi afla multe lucruri interesante.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Sacrificiu rusesc
Reţeta zilei: Clătite cu spanac
Datoria publică a Spaniei a crescut la 65,2% din PIB
Legea care interzice rugăciunile pe străzi a intrat în vigoare
Domnul Ghiţă este un escroc. Punct
Alternativă imposibilă a Europei: paradoxul Greciei
Potrivit afirmatiilor cancelarului german Angela Merkel si presedintelui
Băncile din Romania şi clienţii acestora au uitat deja lecţiile crizei
American condamnat pentru ameninţări către Obama şi Bush
Patriarhia Moscovei se teme de ortodocşii români
Cazul Hagi Curda: punctul de vedere al unui specialist ucrainean în domeniul religiei
Hromei, sau cum facerea de bine devine… zicală
Ioan Rotundu
Un plus de două miliarde pentru termoficare
Modern Calor a oferit marele premiu
PNL nu are primari traseişti
Ţurcanu împarte deja funcţii de pe post de preşedinte CJ
Salariaţii de la primăria Pomârla muncesc pe gratis
Prefectura Botoşani a dezbătut mafia cerealelor la secret
Botoşani: Şefa IŞJ vrea să desfiinţeze fondul clasei
Huţuleac zice că are bani pentru plata analizelor de laborator
Angajaţii SJA vor avea birouri modernizate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă