Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15906
De la 07 Ianuarie 2003
112993341

Botoşani: Arhip Titel, colecţionarul mărcilor de Frumuşica

  • 17 April 2012, 23:00

Renumele pe care l-a căpătat ţuica de Rădeni a depăşit de multă vreme graniţele judeţului, dar şi ale ţării. Băutura făcută în cazanele localnicilor din zona comunei botoşănene a ajuns să fie apreciată până şi pe continentul asiatic.
Nu este târg de profil în ţară, unde japonezii să nu deguste şi să nu se aprovizioneze cu ţuica de Rădeni, considerată de specialişti o băutură regească, care poate concura cu succes cu pălinca de Ardeal.
Denumirea este şi omologată. De obţinerea certificatului s-a ocupat Titel Arhip, un cetăţean din Frumuşica, care în anul 2008 a pus bazele Cooperativei de Fructe şi Legume (CFL).
Cooperativa de la Frumuşica are acum 150 de membri, cei mai mulţi dintre aceştia din Iaşi, dar şi din alte judeţe ale Moldovei. Titel Arhip a reuşit să înregistreze până acum trei denumiri de produse, pe lângă Ţuica de Rădeni, regăsindu-se Vinul Alb de Rădeni, precum şi Vinul Roşu de Rădeni, dar şi mierea de Frumuşica.
Acum se pregăteşte să obţină certificat pentru nucile de Frumuşica şi usturoiul de Copălău. „Totul este că nu sunt sprijinit. Uitaţi-vă! Am şi buletine de analiză şi toate avizele necesare pentru a le vinde. Un singur lucru n-am. Timbru. Ca să le vând în magazin. Acum vreau să dau brand european pentru usturoiul de Copălău, la fel ca la magiunul de Topoloveni şi mai vreau să înregistrez nucile de Frumuşica. 100 de nuci au 2,6 kilograme, cam cât ouăle de găină, sunt unicat”, a povestit Titel Arhip.
Botoşăneanul visează să poată livra ţuica de Rădeni către botoşănenii aflaţi la muncă în străinătate. De două ori pe an, când stranierii pleacă înapoi la locurile de muncă de peste hotare la cooperativa din Frumuşica este avalanşă de solicitări. Titel Arhip a dezvăluit că la un târg de la Bucureşti, un olandez a cerut o livrare de 10.000 de litri de ţuică de Rădeni pe an.
„Duce renumele comunei peste tot. Cum să nu-l sprijinim? Colaborăm foarte bine cu el, trebuie numai să ne ceară sprijinul. Despre nuci am o remarcă, însă. Nu sunt aşa de mari precum le laudă, dar sunt mărişoare, nu se mai întâlnesc în judeţ după cum am auzit”, a declarat Constantin Rădeanu, primarul comunei Frumuşica. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Sacrificiile nevestei
SUA au cheltuit pentru apărare în 2011 mai mult decât UE, Rusia şi China la un loc
Legea privind confiscarea extinsa a averilor, promulgata de Traian Basescu
Cazul Valiza: Gigi Becali a fost achitat
Sorin Blejnar a fost revocat din funcţia de preşedinte al ANAF
Îmbulzeală la urgenţe după mesele de Paşti
Botoşani: Cele mai scăzute salarii din ţară
Botoşani: Modernizarea Spitalului judeţean este la cheremul constructorilor
CNAS nu renunţă la reţele electronice
Jandarmii şi credincioşii în perioada pascală
ANL-iştii acţionaţi în judecată pentru datorii la apă
Târgul Meşteşugarilor ediţia a VI- a pe Pietonalul Unirii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă