La festival am ajuns cam în crucea amiezii, apreciind că, potrivit tradiţiilor de pe la noi, dacă ora fixată pentru începerea festivităţilor a fost 10.00 dimineaţa, ora 12.00 va fi şi cea potrivită. Socoteala din redacţie nu s-a potrivit cu a celor de la Primăria George Enescu, care s-au ţinut de cuvânt şi au respectat ora fixată. Aşa că nu ne-a fost dat să ne întâlnim cu prefectul Cristian Roman, ce a fost secondat de către şeful său de cabinet Paul Secrieru. Prezenţa lui Dorin Ciuştea a fost cea mai ciudată. El a pretins că reprezintă Consiliul Judeţean, dar era însoţit de Lucian Feodorov, adjunctul său la Partidul Noua Generaţie. PSD-ul şi-a făcut simţită prezenţa prin deputata Doina Dreţcanu, şeful de cabinet al acesteia Gheorghe Văzdoagă şi consilierul judeţean Mihai Jitaraşu. Cultura judeţului a sclipit prin prezenţa Danei Petrariu – directorul Direcţiei de Cultură şi Lucica Pârvan – directorul Muzeului judeţean Botoşani. Dacă festivitatea s-ar fi organizat

Dintre invitaţii primăriţei gazdă Angela Toma, au ţinut s-o onoreze cu prezenţa colegii Vasile Saviuc – Cordăreni, Romică Magopeţ – Ibăneşti şi Marinel Stredie – Cristineşti.
Prezenţa la festival n-a fost una extraordinară, aş putea spune chiar modestă. Vreo 200 de curioşi au luat loc pe băncile din faţa scenei improvizate, mai mult din dorinţa de a o asculta pe cântăreaţa de muzică populară Daniela Condurache. Au mai urcat pe scenă ansamblul dorohoian „Mugurelul”, condus de inimosul Marcel Dupu, ansamblul de dansuri „Stejărelul” al comunei George Enescu şi un grup de dansatori veniţi de la Hudeşti. Spectacolul a avut vioiciune cât pe scenă a cântat Daniela. După recitalul său, mulţi dintre cei prezenţi au acordat mai multă atenţie celor câtorva mese ale comercianţilor, cu bere şi sucuri. Doar un grataragiu cu mici a avut curajul să-şi facă prezenţa, prea puţin băgat în seamă. Nu ştiu ce se întâmplă cu noi, de când pretindem că prin instalaţie ne circulă sânge european, dar de la grătarele cu mici nu se mai răspândeşte acel miros îmbietor, irezistibil. Dacă n-ar fi fumul, nici nu s-ar observa prezenţa acestor grătare.
Ca şi gazdă, primăriţa Angela Toma, aflată la al treilea mandat şi cu certitudini de peste 100% pentru un al patrulea, s-a descurcat de minune. Oaspeţii de seamă au fost poftiţi în sediul primăriei şi aşezaţi la o masă consistentă prin variaţiunea felurilor de mâncare oferite. Inspirată, primăriţa a cumpărat un viţel şi un porc, iar cu ajutorul gospodinelor de prin primărie şi a celor mai de vază din sat a pregătit preparate reci, o friptură la cuptor şi sarmale gustoase, cum numai pe la ţăranii gospodari şi vrednici poţi mânca. Daniela Condurache, cu spontaneitatea sa recunoscută, a apreciat mult bucatele,

Peste ediţia a VII-a a Festivalului de muzică populară „George Enescu” s-a lăsat cortina, care a acoperit atât faptele bune cât şi inconvenientele. Ca observaţii, de care ar fi bine să se ţină seama pe viitor, evenimentul să nu fie politizat. Publicaţia lansată cu prilejul festivalului trebuia să ofere fapte şi evenimente din viaţa compozitorului şi nu să fie pigmentă cu elucubraţii ale deputatei PSD Doina Dreţcanu, şterpelite de prin nu ştiu care cărţi, chiar dacă aceasta a sponsorizat cu ceva evenimentul. N-a făcut-o din banii săi, ci din sumele forfetare primite de la parlament. Iar dacă tot s-au cheltuit bani cu editarea publicaţiei, pe viitor să se acorde mai multă atenţiei tipografiei unde va fi tipărită, pentru că, deşi s-a folosit hârtie de calitate superioară, fotografiile şi textul şi-au pierdut calităţile şi clarităţile în abundenţa de cerneală.
Una peste alta, festivalul de la George Enescu a costat 200 milioane lei vechi. În opinia mea a meritat cheltuiala şi osteneala, că Botoşanii, şi nici România, nu mai au un compozitor cu numele de George Enescu. Iar de actualul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, şi-a propus să-l extragă pe Enescu de pe plaiurile Botoşanilor, nemaiacordând instituţiilor judeţului bani pentru activităţile muzeale şi de comemorare a compozitorului, exprimându-mă neconvenţional, să-i dăm una peste bot, continuând pe cont propriu omagierea personalităţii enesciene. (Ioan Rotundu)