Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4059
De la 07 Ianuarie 2003
123992709

Oameni pentru care Crăciunul nu înseamnă nimic

  • 17 December 2007, 23:00

În comuna Vf. Câmpului, cel puţin pentru doi bătrâni, Crăciunul nu înseamnă nimic de mulţi ani. Este vorba de Dumitru Achihăi şi Victor Corneţ, ambii victime ale poliţiştilor din comună, care prin metode miliţieneşti au reuşit să le distrugă viaţa în plină bătrâneţe.
Dumitru Achihăi are vârsta de 75 de ani. Locuieşte singur, soţia fiindu-i decedată cu mulţi ani în urmă. După 1990, Vasile Arnăutu, poliţistul comunei Vf. Câmpului, îşi propusese să scoată localnicilor democraţia din cap. Aşa că, oricine comitea o greşeală cât de mică, era iute sancţionat cu o amendă. Amenda în caz fericit, că Arnăutu obişnuia să-l umfle pe cel căruia „i se urcase democraţia la cap” şi să-l ducă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, cu propunere de arestare pentru tulburarea liniştii publice.
Când nu făcea de pază în boscheţii de pe marginea drumului naţional ce traversează centrul localităţii Vf. Câmpului dinspre Dorohoi spre Suceava, pentru a pândi şoferii care trec prin intersecţie fără a opri la linia de marcaj, poliţistul Arănutu pândea comportamentul stradal al trecătorilor, doar-doar va găsi temei de curmei pentru a-l cerceta în stilul său. După moartea soţiei, Dumitru Achihăi îi găsise un fel de consolare în paharul cu băutură. De câte ori bea un păhărel, tot de atâtea ori avea ghinionul de-a da faţă în faţă cu Arănutu, care, dacă era în toane bune, îi aplica doar o amendă. pozaDacă cumva poliţistul a avut o zi proastă, îl umfla pe Achihăi şi nu se oprea decât la procurorii din Dorohoi. La un moment dat s-au săturat şi procurorii să-şi piardă timpul din cauza ambiţiilor prosteşti ale unui poliţist şi i-au interzis de a-l mai căra pe bătrân la uşa lor.
Acum doi ani poliţistul Arnăutu a părăsit postul de poliţie din Vf. Câmpului. În urma sa a rămas bătrânul Dumitru Achihăi cu un teanc de amenzi date în debit la primărie. Iar funcţionarii din primărie, care au obligaţia urmăririi şi încasării amenzilor, i-au înfiinţat poprire pe pensie. Aşa a ajuns bătrânul Achihăi fără bani de mâncare, fără lemne de foc, fără ca cineva să mai aibă grijă dacă mai suflă sau nu.
Zilele trecute şi-a făcut milă de el consilierul local liberal Gheorghe Râmbu (foto), care i-a dus ceva mâncare şi un braţ de lemne să pună pe foc. Dar cu acest ajutor ocazional problema bătrânului n-a fost rezolvată decât pe moment. Deşi este un caz social, soarta bătrânului n-a intrat în atenţia autorităţilor locale. Mai mult, cum un necaz nu vine singur, bătrânul a căzut şi şi-a fracturat un picior. „Va fi găsit mort într-o dimineaţă, îngheţat bocn㔠– este premoniţia consilierului liberal.
Un alt bătrân al localităţii este Victor Corneţ. Omul şi-a înecat şi continuă să-şi înece necazurile în băutură. N-are nici un căpătâi. Pentru că pozaa fost găsit beat pe stradă, poliţia l-a amendat. Amenzile s-au adunat, iar acum are de plată la primărie 3000 lei, adică 30 milioane lei vechi. N-are după ce bea apă, de unde să mai plătească şi amenzile. Şi Corneţ trăieşte din mila vecinilor. Cât va mai trăi, nimeni nu poate şti. Localnicii cred că trecerea la cele veşnice i-ar scurta chinul vieţii.
Situaţia acestor doi bătrâni nu-s cazuri singulare. Aproape în fiecare comună întâlnim astfel de cazuri, rămase necunoscute celor care se ocupă de protecţia socială. Locul acestor bătrâni ar fi într-un azil, dar cineva ar trebui să facă o anchetă socială, să le întocmească dosarele de cuviinţă. Cine să îndeplinească aceste formalităţi, când nici o instituţie a statului nu-şi asumă responsabilitatea faţă de aceste persoane ajunse în situaţii critice. Până şi câinii comunitari se bucură de nişte drepturi, sunt apăraţi de către asociaţiile de protecţia animalelor, presa intervine în favoarea lor. Aceşti bătrâni trăiesc şi mor în condiţii de deplin anonimat. Doar vecinii ce-şi mai fac milă de ei şi le mai aruncă din când în când câte ceva în strachina mai mult goală.
Dacă tot avem asociaţii de protecţia drepturilor animalelor, de ce n-am înfiinţa şi asociaţii de protecţia animalelor bipede numite „om”? Poate aşa vom atrage atenţia Europei supercivilizate şi asupra acestor nenorociţi, care-şi trăiesc viaţa în condiţii mai rele decât a câinilor comunitari. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (XIV)
(Ioan Rotundu)
Felicia Mihai a fost retrogradată, dar numai o lecuţă
Conţac se declară mulţumit sufleteşte
Germanii de la InWEnt continuă şirul colaborărilor cu botoşănenii
Poliţia Comunitară are, în sfârşit, sediu propriu
PNL a recunoscut gafa făcută faţă de Ivănescu şi Cilinschi
Popescu se consideră membru PNL
Liderii sindicali trebuie să îşi intensifice activitatea în şcoli
Numărul debranşărilor a crescut uşor
Factura la încălzire usucă buzunarele botoşănenilor
Elevii Şcolii 4 au primit cadouri de la deţinuţi
Primăria Botoşani are şase facturi restante la Apa Grup
Hotărârea CEDO în cauza Suciu Werle împotriva României
Hotărârea CEDO în cauza Valer Pop împotriva României
E.ON Gaz România ne anunţă preţurile pe anul viitor
Pentru Gabi Jugaru bucuriile Crăciunului au venit mai devreme
Horoscop
Logica beţivului
Program TELE’M Botoşani, marţi,18 decembrie
Afacere la cheie
Tăiatul porcului nu-i o treabă uşoară
Dr. Oprişan şi primăriţa păcălită cu televiziunea prin cablu
un doctor şi-a înfiinţat o firmă cu nume de papagal, “Co-co”, cu care scoate bani promiţând TV prin cabluprimăriţa din Vf. Câmpului s-a trezit şi cu banii luaţi şi fără cablu tv în comună
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog