Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7455
De la 07 Ianuarie 2003
123642880

Săraci, dar corecţi şi cinstiţi cu statul!

  • Botoşaniul este pe primul loc pe ţară la încasările către buget
  • 17 December 2010, 23:00

Acum, la sfârşit de an, Ministerul Finanţelor urmăreşte zilnic încasările la bugetul consolidat al statului. De remarcat de ceva ani, mai exact de când în fruntea Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice a revenit pe post de director general economistul dr. Radu Ţurcanu, instituţia botoşăneană a fost tot timpul fruntaşă pe ţară la colectarea creanţelor către bugetul general consolidat al statului.
Numai că de această dată judeţul Botoşani a luat-o, din acest punct de vedere, înaintea tuturor celorlalte judeţe din ţară, inclusiv a sectoarelor din Bucureşti.
Situaţia centralizată la data de 16 decembrie a.c. indică pe primul loc judeţul Botoşani cu un procent de încasare a creanţelor de 58,26%, urmat de Vrancea cu 55,66% şi Suceava cu 51,30% media pe ţară fiind în jurul a 48%.
Dealtfel, situaţia indică o stare extrem de curioasă. Deşi considerată zonă săracă, judeţele Moldovei sunt în primele 20 din ţară iar cele mai sărace judeţe, ca Botoşanii şi Vasluiul în primele 4.
Am încercat să aflu care ar fi cauzele principale care au dus la înregistrarea acestui succes, căci trebuie să recunoaştem, este un succes de răsunet, mai ales că ne aflăm în plină criză economică. Din discuţia cu directorul general ec. dr. Radu Ţurcanu am sintetizat principalele căi prin care s-a acţionat la încasarea creanţelor.
Fără îndoială că rolul principalo l-au jucat angajaţii instituţiei, cei cu atribuţiuni în urmărirea şi încasarea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. Apoi, pentru că în judeţul nostru sunt ceva exportatori, s-a ţinut o legătură permanentă cu aceştia şi s-au urmărit încasările valutare pentru a fi impozitate şi sumele încasate în timp real.
Desigur, stocul arieratelor fiscale la nivel de judeţ atârnă greu în această statistică întocmită periodic. Aşa că inspectorii de specialitate s-au ocupat şi de încasarea arieratelor istorice, adică evidenţiate ca obligaţii de plată cu ani în urmă. Prin Program s-a stabilit o reducere a stocului de arierate cu 88,51% şi s-a realizat 88,73%, aceasta în condiţiile în care multe sume de încasat sunt blocate prin contestaţii în contenciosul administrativ. .
O contribuţie majoră a avut-o şi faptul că de la nivelul Direcţiei s-au urmărit zilnic încasările efectuate de celelalte unităţi fiscale din judeţ, acolo unde se semnalau restanţe acţionându-se cu mai multă fermitate. O acţiune importantă a fost „-„Clarificarea stocului de arierate nerecuperabile – Apa Grup şi Termica – deschiderea procedurii de insolvenţă” – a apreciat ec. dr. Radu Ţurcanu.
Directorul general a mai precizat că s-a acţionat şi în direcţia de „Valorificarea de sechestre prin organizarea de licitaţii pentru vânzarea de bunuri mobile şi imobile precum şi atragerea răspunderii solidare acolo unde a fost cazul.”
Toate aceste activităţi conjugate cu un bun manageriat fiscal au dus la propulsarea judeţului Botoşani pe primul loc pe ţară la încasarea creanţelor fiscale la bugetul general consolidat al statului. Avem şi noi a ne lăuda cu ceva: săraci, dar corecţi şi cinstiţi cu statul!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Prostia poliţiştilor este ereditară
România devine ţara cu cele mai bune perspective
din Europa Centrală şi de Est pentru următoarele 6 luni
Regula celor trei pumni
cum să iei bătaie în trafic pentru că te grăbeşti să-ţi duci la spital copilul bolnav
Sumele atrase la buget au crescut cu 15% în urma majorării TVA
Drama familiei Cireş trăită în Ajunul Crăciunului
Irlanda a pierdut in favoarea României 200 de locuri de muncă înalt calificate în domeniul IT
Cele trei mari puteri se pronunţă pentru o îngheţare bugetară până în 2020
Ancheta Rusiei asupra accidentului de la Smolensk este inacceptabilă
Moscova promite să ofere răspunsuri
Primele intervenţii SMURD
Bucătărie incendiată de un copil de 4 ani
Nissan blindat cu ţigări reţinut la Rădăuţi Prut
Pensionari „fără număr” au solicitat un loc la revelionul oferit de municipalitate
Contre Baban – Codreanu de la bani
La Botoşani se va interzice comercializarea substanţelor etnobotanice
Moş Crăciun există!
Târgul de produse tradiţionale un fiasco
Directorul Mimor vrea de lşa Moş Crăciun trei adjuncţi
Cardul naţional de sănătate devine operabil la anul
Medicii de familie iar protestează
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog