Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24889
De la 07 Ianuarie 2003
112935727

SC Rapsodia Conf sub lupa inspectorilor muncii

  • 17 February 2009, 23:00

Patronul uneia dintre însemnatele societăţi de confecţii botoşănene, Mihai Tincu se află actualmente în colimatorul organelor de control. Nu este pentru prima dată când din dosul porţilor unităţii răzbate glasul nemulţumirilor angajatelor. Inspectorii spun că societatea a mai fost controlată şi anul trecut, fiind descoperite grave abateri de la legislaţia muncii.
Societatea de confecţii Rapsodia Conf din Botoşani este una dintre cele mai vechi firme ale judeţului, care produce uniforme pentru carabinierii din Italia, cât şi alte produse de lux. Asta graţie efortului şi muncii depuse de angajaţii ce robotesc zi de zi pentru a asigura o pâine copiilor pe masă. Fiindcă, nu mai e demult o noutate, în judeţul unde se agaţă harta-n cui trebuie să te zbaţi mai abitir ca masa largă a românilor pentru supravieţuire.
Din nefericire, condiţiile vitrege şi statutul de veşnic defavorizaţi dau apă la moară unora, gata oricând să profite de pe urma nefericirii altora. La finele anului trecut, o anonimă a ajuns la Inspecţia Muncii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În respectiva plângere, se sesiza că muncitorii din fabrica de confecţii primesc salarii sub nivelul celui minim pe economie şi că muncesc peste program, fără a fi recompensaţi.
Ca urmare a petiţiei primite, 2747/10298/09.12.2008, în perioada 19-22 ianuarie anul curent, reprezentanţii Inspecţiei Muncii au efectuat un control inopinat la SC Rapsodia Conf S.A. Botoşani, precum şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani. Au fost constatate cu acest prilej o serie de deficienţe grave în activitatea unităţii, în domeniul relaţiilor de muncă. S-a confirmat faptul că nu se respectă salariul minim brut pe ţară garantat, că nu se plătesc orele suplimentare lucrate şi nu se acordă repaosul săptămânal.
Unitatea este în prezent monitorizată, fiind stabilite măsuri obligatorii şi termene concrete de remediere a deficienţelor constatate. Au fost aplicate mai multe sancţiuni contravenţionale, inclusiv amenzi. „Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat şi lipsa totală de cooperare a conducerii societăţii pentru soluţionarea problemelor existente şi eliminarea deficienţelor constatate”, precizează în adresa de răspuns, şeful de serviciu Mihai George Rovenţa.
La controlul efectuat, nicio angajată nu a avut de adus vreo nemulţumire în faţa inspectorilor. Şefa ITM Botoşani, Silvia Pasat declară că unitatea a fost controlată şi anul trecut, fiind dat avertisment şi termene pentru aceleaşi probleme. Ca urmare a sesizării primite la Inspecţia Muncii s-au deplasat trei inspectori de la corpul de control al calităţii inspecţii de la centru şi s-a făcut un control comun. „Va fi monitorizat, se va urmări ducerea la îndeplinire a măsurilor, respectarea legislaţiei. Se lucrează peste norma de timp legală, nu se acordă salariul minim şi alte deficienţe. Termenul de intrare în legalitate este de 30 zile. Dacă nu se conformează riscă o amendă, între 3.000-6.000 lei. Iar dacă repetă, mai putem da una şi încă una, până intră în legalitate. Noi control am făcut şi anul trecut, s-au găsit aceleaşi probleme, a primit avertisment. Va mai fi un nou control”, a asigurat Silvia Pasat (foto).
Contactat telefonic, patronul SC Rapsodia Conf S.A., Mihai Tincu, aflat în Italia, a spus că respectivul control a fost dictat de pe plan local şi este tendenţios. „Controlul este tendenţios făcut. Am făcut plângere la ministrul Sârbu şi la prefect. Am să îi dau în judecată. S-a călcat cu bocancul efectiv în activitatea unor oameni şi s-a adus o imagine negativă unităţii care ne afectează. Fabrica are 60 ani vechime, e de prestigiu, pe 8 noiembrie a împlinit, a generat 9.000 de locuri de muncă. Au vrut să mă facă şi m-au făcut”, a declarat Tincu, precizând că în urma controlului s-a ales cu 14.000 lei amendă, numai pentru faptul că s-a lucrat pe 1 decembrie, fiindu-i „administraţi” 6.000 lei.
„Au venit cu controlul, eram cu avocatul şi directorul tehnic, s-a ajuns la discuţii mai nepotrivite. Nu orişicând se dau 140 milioane. În ce priveşte salariul minim brut, au fost probleme în luna septembrie 2008, extrasezon. E o pauză de lucru în august, când se lucrează pentru toamnă – iarnă, din septembrie începe programul de primăvară – vară. Oamenii au lucrat mai puţin, au fost interpretate nişte date din pontaj. Avem salarii de 700-800 lei şi tichete. Am practicat foarte mult navetismul (40-50 persoane) noi plătim transportul 200 lei, îi luăm, îi socializăm. Prima lună iau salariul fix, iar apoi îi pontăm la cât produc. În septembrie, luna cu probleme, au lucrat 1-2-3 zile”, spune patronul botoşănean. Acesta asigură că salariul mediu este de 800 lei, fiind date salarii chiar de 1.600-1.800 lei. „O sută de oameni din cei 600 au peste 1.200 lei. Din cei 319 oameni pe care i-au găsit că nu au salariul minim brut, că nu şi-au făcut normele, la ora actuală mai sunt doar 26”, a mai adăugat Mihai Tincu. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Câmpanu îi recomandă lui Ţurcanu să nu se iţească peste calapod
1.000 lei amendă pentru transportatorii ce nu plătesc libera trecere
Câmpanu ales preşedinte al delegaţiei permanente de observatori
Strigăt de ajutor!
Judeţul Botoşani va avea o carte albă a patrimoniului
Avantaje pentru angajarea ţiganilor
Medicii de familie par a fi mulţumiţi cu promisiunile ministerului
Caz grav de meningită
Ecotaxa, amânată pe mai târziu
O lecţie de cuplare
Horoscop
Face un troc avantajos... de nevoie
Chec din cartofi
Victorie a sindicatului Impact asupra Protecţiei Copilului
Nemulţumirea lui Voiculescu
Comunicat de presă IJU
Peste 200.000 pachete de ţigări de contrabandă confiscate
E nevoie de intervenţia Guvernului Român pentru stoparea manifestărilor anti-româneşti
Noua dilemă creată sau indusă: romi sau rromi?
Incendiu la fabrica de ulei din Viişoara
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă