Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2254
De la 07 Ianuarie 2003
123661000

Botoşani/Suliţa: Când dreptul de proprietate depinde de cel mai puternic

  • 17 February 2015, 23:00

Eugen Balan (foto) din localitatea Suliţa este vâr drept cu primarul Costinel Ciubotaru iar feciorul său, subinginer, lucrează las Primărie. Firesc ar fi ca între neamuri apropiate ce sunt, primarul Ciubotaru să apere şi să protejeze interesele rudelor. Dar nu este aşa.
Eugen Balan a moştenit terenul unde a fost casa bătrânească, o zonă a satului Suliţa aflată în pantă şi care coboară până la malul râului Burla. Balan a mai cumpărat o bucată de teren de la vecini, lărgindu-şi astfel proprietatea. Fiind un teren accidentat iar el fost contabil şef de Ocol Silvic Truşeşti, a considerat că a planta terenul cu salcâmi nu numai că-l va proteja de alunecări dar va înfrumuseţa şi locul.
Necazul însă vine din partea primăriei, adică a vărului său drept, primarul Costinel Ciubotaru. În vremurile comunismului, în centrul fostului târg evreiesc, s-au construit trei blocuri de locuinţe. Evacuarea apei menajere s-a stabilit printr-o reţea de canalizare care trece şi pe terenul proprietatea lui Eugen Balan. Din cauza alunecărilor de teren, conducta s-a fisurat iar toată mizeria de la blocuri iese la suprafaţă pe terenul lui Balan. Iarna mai este cum mai este dar vara mirosul te doboară.
Degeaba a încercat Balan să rezolve problema cu vărul primar la mica înţelegere că n-a reuşit. Aflat în portofoliu cu mai multe studii de fezabilitate că şi controlorii Curţii de Conturi s-au întrebat la ce s-au cheltuit atâtea miliarde de lei fără ca proiectele să fi prins viaţă, primarul Ciubotaru n-a considerat că şi problema salubrizării localităţii este una de primă urgenţă.
Viceprimarul Costinel Ţurcanu, cu care am stat de vorbă, cunoaşte problema dar a declarat dumnealui „La primăvară, când se încălzeşte, iau echipa de lucrători şi mă duc personal să reparăm conducta.” Dar până a veni lumea lu’ Rotundu ca să filmeze oare de ce n-o fi reparat-o?
Apoi, reparatul conductei nu va rezolva problema de salubrizare la nivel de localitate care nu are nici reţea de apă potabilă. Curios lucru că primarul de Suliţa n-a fost preocupat să realizeze o reţea de aducţiune apă în condiţiile în care colegii săi care au dat viaţă unor astfel de proiecte au ciupit ceva bani şi pentru ei. Iar când vine vorba de ciupit bani publici, primarul de Suliţa nu este cheie de biserică, dovadă imputaţiile sumelor de sute de milioane de lei vechi de către controlorii Curţii de Conturi.
O altă problemă o are Balan cu cei de la E.ON. Peste terenul său trece o linie de înaltă tensiune de 600 volţi. Plantaţia de salcâmi, aflată la vârsta de 3 ani, ar trebui defrişată pe toată lungimea firelor şi pe o lăţime de 6 metri. Paguba ar fi una importantă iar alunecările de teren abia oprite s-au declanşa din nou.
Balan le-a cerut celor de la E.ON ca despăgubire să-i acorde gratuit o cotă de consum energie. L-au refuzat dar l-au ameninţat că dată nu taie salcâmii îl deconectează cu locuinţa de la reţea. Este un abuz grav al celor de la E.ON, un şantaj la adresa dreptului de proprietate,. Cum să-l deconecteze dacă Balan este cu plata facturilor la zi? Din nefericire pentru Balan, de unul singur nu se poate lupta cu cei de la E.ON deşi legea este de partea sa iar Constituţia garantează şi apără dreptul de proprietate. Nu şi când vine vorba de interesele celor de la E.ON.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Proces de divorţ
Reţeta zilei: Cremă de dovlecei
Horoscopul zilei
Tancuri rusesti in Ucraina
Zona Euro lanseaza un ultimatum Greciei
„Magistrații decid potrivit propriei lor convingeri” sau „Magistrații decid cum vor ei”
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton, audiat la DNA in dosarul "Gala Bute"
O romanca, pe lista celor 100 de candidati selectionati pentru o misiune pe Marte
Peste 70% dintre romani resping publicarea de caricaturi cu profetul Mahomed sau cu Isus, in presa
Firma Grossmann Engineering, detinuta de cumnatul lui Victor Ponta, abonata la contracte pe bani publici
Sebastian Ghita, urmarit penal de DNA in dosarul cumnatului lui Victor Ponta
L-am vazut pe Iulian Hertanu de cateva ori, nu am o relatie foarte stransa cu dansul
Împăratul Ţurcanu şi bulgărele de zăpadă
Ioan Rotundu
„Fierbinte”, Ponta!
Ioan Rotundu
Alina Gorghiu: Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia
Inalta Curte: Elena Udrea, in arest la domiciliu
Prefectul PSD l-a trimis pe liberalul Florin Ţurcanu acasă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog