Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28920
De la 07 Ianuarie 2003
108445768

Odihnă plăcută, domnilor parlamentari!

  • 17 June 2007, 23:00

Cei zece parlamentari botoşăneni, ca şi restul colegilor lor, vor intra în concediul pe care ei îl consideră binemeritat. Am vrut şi noi să ne convingem cât de binevenit le este acest concediu, ce eforturi au depus în slujba ţării şi a noastră, ca botoşăneni ce i-am votat.
Respectând normele de protocol, având în vedere că funcţia de senator este mult mai prestigioasă şi importantă ca cea de deputat, să ne aplecăm asupra activităţii celor trei senatori şi să desprindem cuvenitele concluzii. Precizez că ne referim stric la activitatea din Parlamentul României, nu şi la cea din circumscripţie, sau teritoriu cum spun ei.
Senatorul Gavrilă Vasilescu, membru al Partidului Conservator, este puţin mai sărac în activitate. Ce-i drept, el este şi secretarul Biroului Permanent al Senatului, în această calitate fiind văzut frecvent la televizor, agitându-se prin sală, ori citind la microfon vreun document ce conţine multe erori, cum a fost şi procesul verbal cu numărul voturilor privind moţiunea de cenzură a PD-ului. Îi mai putem trece în cont participarea la o iniţiativă legislativă privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, pe a cărei proiect de lege şi-a agăţat şi el semnătura, iniţiativa fiind în proces legislativ la Senat. Nimic altceva.
Mihai Ţâbuleac, fost senator PNL devenit PLD, are contribuţie la mai multe iniţiative legislative, ultima vizând o lege privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile şi neconvenţionale. Ca întrebări şi interpelări adresate miniştrilor, ultima întrebare s-a consemnat în 3 octombrie 2005. Iată şi conţinutul întrebării: „Întrebarea mea se adresează domnului ministru Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor. Domnule ministru, reforma fiscală a constituit una dintre priorităţile actualului Executiv. În ultimele zile s-a discutat despre un pact fiscal cu partenerii sociali. Vă rog, domnule ministru, să ne precizaţi care sunt principiile şi obiectivele acestui pact social? Solicit răspuns oral şi în scris. Precizez că reprezint Circumscripţia Electorală nr. 7 Botoşani.”Ultima intervenţie în dezbateri a fost la data 6 noiembrie 2006. Apoi linişte!
Dar senatorul cu activitatea cea mai slabă, aproape inexistentă, este Răzvan Theodorescu de la PSD. De când a ajuns senator de Botoşani, n-a fost interesat de procesul legislativ, de declaraţii politice sau interpelări adresate miniştrilor. A avut o singură propunere legislativă privind acordarea unui sprijin financiar aşezămintelor monahale de la Muntele Athos, Ierusalim şi Ierihon, lege respinsă din 2006. De-o bună bucată de timp nici pe la Botoşani nu mai dă. Presa locală îi insolentă şi-i pune întrebări incomode.
La deputaţi, activitatea diferă de la unul la celălalt şi este mai diversă, însă deloc stresantă sau împovărătoare. Interesant este că de departe, cea mai laborioasă activitate o are Ştefan Baban, PRM. Dacă în teritoriu suferă de muţenie, în Camera Deputaţilor a avut 107 luări de cuvânt. Ultima în 12 iunie 2007, o declaraţie politică intitulată „Criza grădiniţelor din România”, din care preluăm „Crize, crize, crize. Începând de la criza politică şi terminând cu cea din sistemul sanitar, România este bântuită de acest fenomen încă din primii ani ai tranziţiei spre democraţie.” Să-i mai trecem în contul activităţii 31 de iniţiative legislative, 67 întrebări şi interpelări, semnatarul a 4 moţiuni.
Îl urmează colegul de la PSD, Costică Macaleţi, la ceva distanţă, cu 39 de luări de cuvânt în plen, ultima intervenţie fiind tot din 12 iunie 2007 şi se referă la „Declinul demografic – un pozaun pericol pentru România”, din care am extras: „Declaraţia mea politică de azi se referă la o problemă care ar trebui să ne preocupe pe toţi: îmbătrânirea populaţiei şi multiplele implicaţii ale acestui fenomen pentru România.” Mai are 38 de declaraţii politice, 4 iniţiative legislative, 6 interpelări şi semnatarul a 10 moţiuni. Problemele ridicate au fost de interes naţional şi nu au vizat stric interesele judeţului Botoşani.
Liberalul Mihai Malaimare îi stă pe aproape cu 36 luări de cuvânt în plen, ultima din 8 martie 2007, în cadrul unei „Alocuţiuni cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii - 8 Martie.” A amintit o povestioară cu regele Lear, încheindu-şi alocuţiunea cu „Iubitele mele doamne, parafrazându-l pe Shakespeare, vă rog să-mi îngăduiţi să vă iubesc şi să tac.” Nimic despre prăpădul pe care ministrul Iorgulescu l-a creat prin cultura botoşăneană, nimic despre problema încurcată a proprietarului asupra lacului Eminescu din pădurea Ipoteştilor.
Social-democrata Micşunica Doina Dreţcanu ar fi pe locul III, cu cele 35 de luări de cuvânt ale sale. Numai că preocupările legislative sunt mai mult legate de profesia sa de inginer informatician şi mai puţin de nevoile reale ale judeţului. Ultima intervenţie provine 21 mai 2007, când a adresat două interpelări. Ce-a de a doua l-a vizat pe ministrul Culturii, dar nu pe problemele reale ale Botoşanilor: „A doua interpelare este adresată domnului ministru Adrian Iorgulescu, ministrul culturii şi cultelor, şi l-aş ruga pe domnia sa să-mi transmită informaţii referitoare la planul de cheltuieli pe care îl are în vedere să-l efectueze ministerul în ceea ce priveşte modernizarea caselor de cultură la nivel naţional şi a doua întrebare, dacă ministerul are în vedere şi investiţii pentru construirea de noi lăcaşuri de cultură.”
Pe locul IV trebuie să-l aşezăm pe deputatul liberal Liviu Câmpanu, cu 30 de luări de cuvânt, 27 de declaraţii politice, 19 propuneri legislative şi 13 interpelări. Ultima intervenţie, prin depunerea unui document scris la secretariat şi nu prin a lua cuvântul în plen, s-a consemnat la 8 mai 2007, pe seama declaraţiei politice intitulată „Sfârşitul carierei unui impostor”. Iată un fragment: „Traian Băsescu, împăratul neîncoronat al cârciumilor, tavernelor şi al altor locaţii de acest fel, a transformat România într-un butoi cu pulbere.”
La distanţă mare de Câmpanu, cu jenă, amintesc că se situează deputaţii Partidului Democrat. Primul, Radu Darăguş, cu 14 luări de cuvânt , 14 propuneri legislative, 2 interpelări şi semnarea unei moţiuni. Ultima declaraţie în plen datează din 15 noiembrie 2006, şi este o copie a spuselor unui alt coleg: „Cu experienţa domniei sale, domnul vicepreşedinte Dan Radu Ruşanu v-a spus înainte exact cam acelaşi lucru pe care vroiam să vi-l aduc aminte.” Ultimul, cu voia dumneavoastră şi a mea, trebuie să-l aşezăm pe proaspătul emigrant de la PSD la PD, deputatul Obuf Cătălin Buhăianu. Are 7 luări de cuvânt în plen. Dacă dăm deoparte cele două, din iunie a.c., când a anunţat plenul de demisia din PSD şi înscrierea în PD, rămân 5. Ultima din 16 mai 2006, când s-a trezit vorbind în plen despre un articol al Legii dopajului, care fusese deja votat. L-a reaşezat în scaun preşedintele de şedinţă, amintindu-i că în discuţie se află un alt articol.
Cam acestea sunt activităţile parlamentarilor noştri, de la alegere şi până la zi. Odihnă plăcută, domnilor parlamentari! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Program TELE’M Botoşani - Luni 18 iunie
Ecou la editorialul “Să ne lovească blestemul străbunilor!”
Activitate susţinută la serviciul de Înmatriculări
Diaconu îl va concura straşnic pe… Diaconu
Protect Plant va fi lichidată
Întors din Italia, prefectul Roman pleacă în Spania
Alte 12 locuinţe sociale îşi aşteaptă chiriaşii
Municipalitatea vrea un parc eolian în Botoşani
Faptele vorbesc!
Leac pentru amatorii de curse auto ilegale
Memorialul Ipoteşti se poate salva schimbându-şi numele
Comentariu la comentarii (CXXIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Salam de biscuiţi
Replică pentru un avocat sâcâitor
Citate şi cugetări Statele Unite
Plătiţi, dar nu mai munciţi... la licenţă
Comandaţi acum!
Mama bebeluşului găsit mort nu-i de găsit
La numai 17 ani, a venit de la Buzău să moară la Botoşani
Deţinuţii minori vor vizita Memorialul Ipoteşti
LSI a ajuns la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Muzeul judeţean aşteaptă o expoziţie din figuri de ceară
Oprişanu vede risipă în cheltuielile cu personalul din spitale
Start testelor naţionale
Democraţii se preocupă de reforma învăţământului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă