Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
In vino veritas
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1351
De la 07 Ianuarie 2003
123396225

Botoşani: Când simţul civic este dominat de nesimţire

  • Ioan Rotundu
  • 17 June 2013, 23:00

Îl tot criticăm pe primatul Ovidiu Portariuc că nu ia măsuri de înfrumuseţare a oraşului Botoşani şi o facem pe bună dreptate. Dar primăria se ocupă de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor publice nu şi a celor private sau aflate în proprietate privată comună de care se ocupă proprietarul sau asociaţia de proprietari.
Circul zilnic pe Calea Naţională şi observ orice schimbare în întreţinerea spaţiilor verzi şi de multe ori eram pornit să scriu şi despre modul în care şi noi dăm dovadă de simţ civic şi contribuim cu mijloacele proprii la a completa înfrumuseţarea urbei. Căci degeaba pune primăria panseluţe pe scuarul verde când sub blocul nostru buruianul este până sub geam. Distonanţa este atât de mare că nu poate trece neobservată celui care circulă din acea zonă.
În blocul nr. 79 de pe Calea Naţională (foto 1), aflat în vecinătatea sediului Direcţiei Agricole se spune că locuiesc numai familii simandicoase, intelectuali de prim rang, persoane cu statut de creatori de artă. Aşa este, locuiesc personalităţi, dar sub geamul apartamentelor de la parterul scării C şi D, ştirul a depăşit înălţimea de jumătate de metru.
Acum o săptămână, sub geamul de la scara D cineva a cosit buruianul dar l-a lăsat pozaacolo iar acum stă uscat iască. Cosaşul a avut ordin să taie buruianul până la zidul de unde începe apartamentul bătrânei Berescu, o femeie de peste 90 de ani, mama omului de afaceri Iulian Berescu. Sub geamul „madamei Berescu” ştirul a dat în floare, semn că a îmbătrânit şi nici la porci nu mai este bun de dat.
Nu ştiu de ce asociaţie de proprietari aparţin cei de la scările C şi D, dar dacă nu vor să se înjosească tăindu-şi buruianul de sub „casa” în care locuiesc, să ceară gospodarului de la asociaţie s-o facă şi să plătească cinstit. Dar a intra şi ieşi zilnic în scările acestui bloc şi a trece indiferent pe lângă buruianul de sub geam mi se par5e o lipsă de respect civic şi o grasă nesimţire.
Circulând pe strada Împăratul Traian, în apropiere de sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Tudor Vladimirescu am observat că terenul din faţa blocurilor este un paradis (foto 2). Săpat, greblat, pus flori de diferite specii, tufe de trandafiri de diverse culori nu vezi fir de buruian. În această zonă se spune că locuiesc muncitorii de la fostele fabrici. Chiar dacă sunt muncitori, dragostea faţă de florile din pozagrădiniţa de la ţară din faţa casei părinteşti au plantat-o şi în faţa blocului. Şi această dragoste de frumos le face cinste.
Tot în această zonă se află şi o vilă cochetă (foto 3). Are curtea din faţă plină cu flori, arbuşti ornamentali şi pomi. Este o plăcere să admiri această curte. Dar dacă ajungi pe B-dul Eminescu, dincolo de Liceul „A.T. Laurian”, vei vedea vile mai mari decât un bloc, unele ridicate după o arhitectură a monstruozităţii, altele mai plăcute la vedere dar atât de spaţioase că te întrebi cât de numeroasă o fi familia proprietarului.
Ei bine, majoritatea curţilor din faţa acestor vile sunt deplorabile, lăsate în paragină. Arată ca şi cum într-o dimineaţă l-am găsit pe cerşetorul de la colţul străzii îmbrăcat în frac, mirosind a parfum scump şi cu mâinile slinoase iar rapănul de după urechi să contrasteze cu albul gulerului.
Ei zic să-l criticăm pe primar pentru ce nu fac cei de la Edilitare dar mai întâi să vedem cum facem cu prăjina din ochii noştri, adică cu buruianul de sub geam. Cu atât mai pretenţioşi ar trebui să fim cu cât pretindem că avem statut de intelectual şi nu de „telectuali” al fostului regim.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Traşi pe sfoară
Vara lui Băsescu
Ioan Rotundu
Alune americane
Federalizarea nu este o soluţie pentru Republica Moldova
Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a trecut la Domnul şi Mântuitorul nostru
Cine este Jana Nagyova, femeia fatală aflată la originea căderii premierului ceh Petr Necas
Romania – fruntaşă în Europa la creşterea costurilor cu forţa de muncă
PPDD se dezintegrează
Un senator, Tudor Barbu, şi doi deputaţi, au demisionat
Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, trimişi în judecată
Gheorghe Falcă, achitat definitiv in dosarul "Fabrica de zahar"
Hassan Rohani vrea ca SUA să recunoască drepturile nucleare ale Teheranului
Andrei Marga şi-a dat demisia de la conducerea ICR,
Procuror condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare
Prognoza pe două săptămâni
Bulgaria: Filiala din Sofia a Partidului Socialist cere demisia lui Stanisev
Anunţ Primăria Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog