Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23084
De la 07 Ianuarie 2003
113178773

Botoşani: La Vorona, stăpânul imaşului public este un învăţător

  • 17 June 2015, 23:00

Mai mulţi cetăţeni crescători de animale din satul Icuşeni, comuna Vorona, au solicitat să vină în localitate echipă de filmat de la emisiunea Lumea lu’ Rotundu pentru a-şi face cunoscute necazurile legate de imaşul public.
Mihai Sârghea (foto 1) a fost cel care şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt al necazurilor sătenilor din Icuşeni iar la vederea camerelor de filmat s-au adunat mai mulţi cetăţeni care au ţinut să-şi spună păsul.
La comuna Vorona, primarul PSD, profesorul Aurel Ştefan, care conduce comuna din anul 2004, a considerat să concesioneze imaşul public unui singur reprezentant al crescătorilor de animale. Iar norocul a dat peste învăţătorul Dumitru Mihalachi (foto 2) de la şcoala Joldeşti.
Învăţătorul, sprijinit de oamenii primarului din fiecare sat, a încropit o evidenţă a crescătorilor de animale din comună pe care i-a declarat membri ai Cooperativei crescătorilor de animale Vorona iar el şi-a tras funcţia de preşedinte. Acţiunea s-a consumat la nivelul anului 2010. Imediat ce a legalizat juridic Cooperativa, primarul i-a concesionat întreg imaşul comunei în suprafaţă de 730 ha pe o perioadă de 10 ani.
Numai că oamenii sunt profund nemulţumiţi de modul în care învăţătorul administrează imaşul. Mai bine zis nu-l administrează. Imaşul public al satului Icuşeni este plin de boscheţi, de spini, de pozade vegetaţie arboricolă iar vacile sătenilor se rănesc printre spini şi arbuşti. Nu s-au amenajat adăpători, bulhacul (foto 3) de unde se adapă acum animalele având apa infectată iar vacile se îmbolnăvesc pe capete, laptele muls fiind periculos pentru consumul uman, nu s-au împrăştiat îngrăşăminte, nu s-şa făcut drenaje..
Susţin sătenii că învăţătorul a încasat anual subvenţia pentru imaş în sumă de peste două miliarde lei vechi dar că n-a folosit banii pentru întreţinerea imaşului ci ar fi cumpărat nişte utilaje agricole cu care prestează munci pe la ţărani încasând bani în interes personal. Învăţătorul Dumitru Mihalachi susţine că este vina sătenilor că n-au pus mâna pe sapă să iasă la tăiat spinii şi curăţat imaşul. Recunoaşte că încasează subvenţia anuală de la APIA dar 1,3 miliarde lei plăteşte redevenţa către Primărie iar restul de bani i-a folosit pentru întreţinerea imaşului, afirmaţie respinsă de către crescătorii de animale care susţin că imaşul este neîntreţinut.
Cu ocazia acestor filmări am mai constatat că în satul Icuşeni primarul Aurel Ştefan le-a promis cetăţenilor amenajarea unui parc în centrul satului. Spun oamenii că primarul ar fi cheltuit suma de 200 mii euro dar parcul tot n-a fost finalizat, noi găsindu-l plin de buruieni şi fără nici un fel de amenajare. Tot în satul Icuşeni, pozaprimarul a început prin anul 2008 o lucrare de aducţiune apă. A îngropat nişte ţevi prin pământ dar investiţia nu este finalizată nici în momentul de faţă, după 7 ani de lucrări.
Au mai afirmat sătenii că primarul ar fi primit într-o dimineaţă vizita mascaţilor şi a unui procuror DIICOT, fiind suspectat că s-ar fi înfruptat din banii publici. Ne-am deplasat la Primăria din Vorona dar ni s-a spus că primarul tocmai ar fi plecat spre satele Poiana şi Icuşeni, adică unde am filmat noi. Ne-am întors la icuşeni dar nici urmă de primar. Cineva ne-a şoptit că primarul ar fi fost informat de către consilierul PSD din Icuşeni, Gheorghe Frunză, că filmăm în zonă, motiv pentru care ar fi dat vir cu fugiţii.
Noi ne-am făcut treaba de a da curs solicitării cetăţenilor din Icuşeni iar reportajul va fi difuzat sâmbătă, 20 iunie, ora 19.00 pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Cât despre primarul Aurel Ştefan, care ar fi fugit sau nu de camerele de filmat, este treaba alegătorilor să-l judece la anul când îi va chema din nou la urne să-l voteze pentru încă un mandat. Cu condiţia să nu-i ofere vreo surpriză cei de la DIICOT, oferindu-i un altfel de mandat.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Din pacate, presedintele Romaniei s-a pronuntat impotriva modificarilor la Codul penal
Presedintele CJ Gorj, Ion Calinoiu, declarat incompatibil de ANI si acuzat de fals in declaratii in forma continuata
Presedintele CCR, Augustin Zegrean, audiat la Parchet in dosarul "Erata"
Zegrean: Daca pentru fiecare decizie am fi chemati la Parchet, unde am ajunge?
Perchezitii la Casa de Pensii Bihor si la mai multe firme, intr-un dosar de coruptie
Avertizarea cod galben de ploi si vijelii, prelungita pana joi seara
Păgubiţi de foc
Nesimţirea ridicată la rang de virtute
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis, despre "iesirea din tara" a lui Victor Ponta
Stim foarte bine care sunt prietenii nostri. Nu e niciun pericol
Horoscopul zilei
\Bancul zilei: Nevasta la dentist
Reţeta zilei: Cotlet de porc la grătar
Cazul Ponta. Posibile evolutii, cateva mari semne de intrebare
Să-l ferească Dumnezeu de a mai da ochii cu botoşănenii!
Ioan Rotundu
Baronul PSD de Bistrita si Mitropolitul Clujului si-au facut concediul in Rusia
Cum au incercat sa ascunda de public informatia
Caricatura zilei: Pensia specială
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă