Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3281
De la 07 Ianuarie 2003
123154529

pnl
Editorial

Judecătorul Toporăscu a driblat ca la fotbalul din tinereţe

  • Ioan Rotundu
  • 17 May 2016, 23:00

Judecătorul Adrian Toporăscu, preşedinte al Biroului Electoral Municipal Botoşani, este unul cu o bogată experienţă în domeniul activităţilor electorale. N-au fost alegeri locale sau parlamentare postdecembriste ca numele său să nu fi ieşit din urnă pentru a ocupa funcţia de preşedinte la BEJ sau BEM Botoşani. Toporăscu nu numai că are o bogată experienţă în acest domeniu dar de fiecare dată când s-a aflat în faţa unor contestaţii depuse de diferite partide sau persoane fizice candidaţi, de fiecare dată a rezolvat situaţia cu o abilă diplomaţie lăsând loc de bună ziua şi la reclamant şi la pârât.
Duminică, 15 mai, Toporăscu d-a aflat în situaţia de a rezolva o dificilă contestaţie depusă de PNL Botoşani. Spun dificilă pentru că fondul contestaţiei cuprindea o serie de elemente incriminatorii la adresa unei acţiuni organizată de primarul Ovidiu Portariuc care, analizate prin litera şi spiritul legii, înclinau balanţa dreptăţii spre liberali.
Primarul Portariuc, cel care la începutul mandatului din 2012 a contestat cu vehemenţă investiţia Cornişa, aflat acum în postura de candidat al PSD pentru un nou mandat, se împăunează exact cu investiţia contestată, deşi meritele sale lipsesc cu desăvârşire, tatăl procreării acestui parc de distracţie sportivă şi agrement fiind Cătălin Flutur.
Nu este de mirare că Portariuc se împăunează cu meritele altora pentru că în tot acest mandat al său a procedat la fel. De mirare este faptul că a pus la cale în plină campanie electorală o vizită la Parcul Cornişa, fără ca investiţia să fie finalizată. Iar ca vizitatori, Portariuc s-a oprit asupra elevilor de şcoală, fiind sigur că aceştia n-au săi pună întrebări incomode de genul: a cui a fost iniţiativa, când trebuia finalizată investiţia, de ce s-a pierdut finanţarea europeană, de ce s-a reorganizat licitaţia în 20123 când Flutur lăsase proiectul finalizat inclusiv cu licitaţia numai constructorul să se apune de treabă etc.
Organizând vizita cu elevi de şcoală, primarul a încălcat toate directivele Ministerului Educaţiei în domeniu de turism şcolar, a încălcat legislaţia electorală mascând cheltuielile vizitei prin necontabilizarea lor de către managerul financiar al PSD, organizând vizite la o investiţie finanţată cu bani europeni fără ca ea să fie finalizată, ceea ce normele europene în domeniu interzic categoric orice vizită înainte de inaugurarea oficială etc.
Toate aceste încălcări de legislaţie din domeniul educaţiei şi electoral liberalii le-au aşezat pe hârtie şi le-au pus În faţa judecătorului Toporăscu sub forma unei contestaţii.
Judecătorul a realizat că dovezile sunt prea evidente ca să le respingă prin declararea contestaţiei liberalilor ca nefondată. A găsit o altă cale de rezolvare. Principalele elemente de încălcare a legislaţiei le-a considerat că nu intră în competenţa de judecată a BEM pentru că ele sunt cu tentă infracţională şi pot fi cercetare doar de organele de anchetă penală. Adică şi-a declinat competenţa. Referitor la organizarea evenimentului în campanie electorală, judecătorul a considerat că vizita organizată de Portariuc cu elevii de şcoală n-a fost un eveniment politic pentru că ea a fost programată la sfârşitul lunii aprilie şi s-a amânat din motive meteo. Diplomat şi abil judecătorul numai că realitatea îl contrazice.
Ovidiu Portariuc n-a amânat pentru perioada de campanie electorală numai această vizită ci şi Zilele Botoşaniului pe care le-a organizat începând cu prima zi de campanie electorală. Dacă Zilele Botoşaniului le-a amânat pe motive de post al Paştelui când botoşănenii nu puteau înfuleca sarmalele sale de frupt, de parcă cele de post le-ar fi stat în gât, amânarea vizitei cu elevii pe motive meteo este contrazisă de vremea bună de la sfârşitul lunii aprilie, vreme cu cer parţial noros şi ploi de scurtă durată care nu puteau fi o piedică.
De vreme ce pe posterul electoral al primarului Ovidiu Portariuc prezent pe Google se află imaginea cu Cornişa, era limpede pentru domnul judecător că între vizita la Cornişa şi publicitatea de campanie a lui Portariuc este o legătură directă, un raport juridic de cauzalitate. Dar judecătorul Toporăscu a driblat soluţia dată contestaţiei liberalilor aşa cum făcea în tinereţe când juca fotbal. A reuşit din nou să lase loc de bună ziua şi la liberali şi la social-democraţi. Va repeta diplomaţia la toamnă, când numele său va ieşi din urnă şi pentru a fi preşedinte BEM sau BEJ la alegerile parlamentare.
În ce priveşte judecata în litera şi spiritul legii ca valori morale de ordin juridic, o astfel de judecată are loc doar în sălile justiţiei. În mediul politic litera şi spiritul legii vin pe creasta de val a partidului aflat în preferinţele electoratului. După cum a soluţionat judecătorul contestaţia PNL, pentru el vântul suflă în pupa PSD. Dar vântul este poznaş şi s-ar putea ca din urnă să iasă o furtună liberală aşa cum a mai păţit-o PSD-ul şi la alegerile prezidenţiale. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Temerea lui Ion
Horoscopul zilei de 17.05.2016
Sibiu: Tatal care si-a ucis in bataie copilul si l-a fiert in soda caustica
pana s-a transformat in pasta a fost trimis in judecata
Traficantii care aduc migranti in UE au castigat anul trecut 5-6 mld. dolari
Are șase ani și nu știe să pupe icoana? Rușine!
Serghei Lavrov: Rusia nu il sustine pe Assad, sprijina armata siriana impotriva terorismului
Pui de bizon, eutanasiat din cauza prostiei turistilor ce l-au bagat in masina ca sa-l "salveze" de frig
Rechizitoriu DNA: Ludovic Orban a cerut bani pentru a avea "canale deschise" pe posturi TV,
precizand ca ii vrea cash
Casa Regala: Obligatiile fiscale restante catre bugetul de stat ale Regelui Mihai au fost contestate
Vlad Voiculescu, fondatorul Retelei Citostaticelor, luat in calcul pentru mandatul de ministru al Sanatatii
Lista cu primarii a căror mandat la alegerile din 5 iunie se află sub semnul întrebării
Lista cu primarii care după alegerile din 5 iunie vor pierde funcţia
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog