Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23184
De la 07 Ianuarie 2003
118527965

Ţâbuleac deplânge desfiinţarea Maternităţii şi a Spitalului de Pediatrie

  • 17 March 2010, 23:00

După vizita efectuată în municipiul Botoşani de către secretarul de stat Cezar Irimia din cadrul Ministerului Sănătăţii, a rezultat că se intenţionează ca atât Maternitatea cât şi Spitalul de pediatrie din municipiu să devină secţii ale Spitalului Judeţean Botoşani.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, atrage atenţia asupra faptului că desfiinţarea Maternităţii şi a Spitalului de Pediatrie reprezintă o mare eroare, măsura ce se intenţionează urmând să aducă mari prejudicii botoşănenilor. Aceasta pentru că anunţata transformare a celor două unităţi spitaliceşti în secţii ale Spitalul Judeţean pune în pericol atât serviciile medicale oferite celor două categorii de pacienţi cât şi mult-aşteptata modernizare a imobilului în care funcţionează Maternitatea.
Situaţia de faţă arată că Spitalul Judeţean Mavromati se confrunta cu serioase probleme financiare, având datorii enorme către furnizorii de materiale, dar şi către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. Colapsul financiar va afecta, cu siguranţă, viitoarele secţii, de maternitate şi pediatrie, cu toate că unităţile sunt acum departe de dezastrul financiar in care se zbate Spitalul Judeţean.
În plus, preluarea Maternităţii de către unitatea judeţeană va ridica mari probleme în derularea proiectului de modernizare. Deşi au trecut mai bine de 6 luni de când Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii au semnat contractul de finanţare pentru această investiţie, nu s-au alocat fondurile pentru demararea lucrărilor. Pierderea personalităţii juridice a Maternităţii creează mari dileme privind soarta proiectului de modernizare şi posibilitatea legală de preluare de către altcineva a contractului de finanţare.
Mihai Ţâbuleac a precizat că argumentul prezentat, potrivit căruia se doreşte oferirea unor servicii complexe, in cadrul aceluiaşi spital, nu rezistă. Concret, maternitatea îşi va desfăşura activitatea în aceeaşi clădire în care funcţionează şi în prezent, iar pentru tratarea unor urgenţe obstetrice sau ginecologice se va impune, ca şi acum, transportul pacientelor de la un spital la celalalt.
Este salutar să se acopere toate domeniile medicale în acelaşi spital, dar aceasta s-ar putea realiza prin înfiinţarea unor secţii în cadrul Spitalului Judeţean, cu un minim de paturi şi de cadre de specialitate. Preşedintele Consiliului Judeţean subliniază faptul că măsura de desfiinţare a celor două mari unităţi este ilegală. Potrivit legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, spitalele se desfiinţează prin Hotărâre a Guvernului, la iniţiativa ministrului sănătăţii, cu avizul consiliilor locale sau judeţene.
Ori, Consiliului Judeţean Botoşani nu i s-a solicitat un asemenea aviz. Aceeaşi lege arată că reorganizarea unui spital se face la iniţiativa managerului respectivei unităţi, însă niciunul dintre cei doi directori nu a iniţiat vreun astfel de demers. „Măsura, care sfidează logica şi eficienţa, deschide posibilitatea unor interese ce nu au nimic în comun cu domeniul ocrotirii sănătăţii. Dacă de 50 de ani statul nu a reuşit să aşeze sistemul de sănătate pe propriul făgaş, este inexplicabilă această preocupare subită de a desfiinţa două spitale cu puţin timp înainte de descentralizarea ce urmează a se realiza în domeniul sanitar”, este punctul de vedere al preşedintelui Mihai Ţâbuleac. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

„Clovnul” Botoşanilor poate fi văzut la „Vasilache”
“Apus de soare” în variantă botoşăneană
Bancul zilei: Afacere în stil evreiesc
Plăcintă de pui cu ciuperci
Horoscop
Blestemul preotului s-a prins
Profesorii vor primi banii câştigaţi prin procese cu ţârâita
Şi părinţii, şi profesorii vor examen la admiterea în liceu
Medical Mission a anunţat că va veni la Botoşani
Funeriu pune la cale desfiinţarea titularizării în învăţământ
Orgoliile lui Ţâbuleac lovesc în interesele noastre
Ioan Rotundu
Taximetrişti fără atestat, depistaţi de poliţişti în trafic
VW folosit pentru a transporta ţigări de contrabandă
„Drumul morţii” ar putea primi prioritate la reparaţii
Comunicat de Presă – Memorialul Ipoteşti
Octav Cozmâncă nu exclude revenirea in PSD
dacă o să-mi propună cineva, o să mă gândesc
În ţările occidentale, femeile nu mai caută bărbaţi puternici
ci tipologii efeminate
Un deputat PD-L propune o lege împotriva clonării
O nouă găselniţă a ministrului Funeriu: "şcoala de după şcoală"
Ritmul reformei a scăzut in România
„Voinţa poporului este mai presus de orice aviz”
Pentru cine lucrează Armand Gosu în Ministerul de Externe?
Românii americani cer demiterea ministrului Cseke,
pentru participare la manifestări revizioniste
Liturghie în limba română la Coventry
Comentariul comentariilor (XLV)
Ioan Rotundu
Multe companii folosesc momentul pentru a concedia angajaţii
cei neperformanţi sau neadaptaţi culturii companiei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă