Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11851
De la 07 Ianuarie 2003
123789441

Botoşani: Peste 30 mii de botoşăneni, bătaia de joc a celor de la CAS

  • nevoia ascunsă a reorganizării CAS
  • 17 March 2013, 23:00

Marele demagog al USL din partea PNL, care în opoziţie fiind nu scăpa nici un prilej de a acuza puterea şi a face promisiuni populiste, actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat că a purces la reforma în sănătate. El şi-a propus să înceapă reforma cu reorganizarea a două instituţii de bază: DSP şi CAS.
Iniţial ne-a anunţat că cele două instituţii se desfiinţează de la nivelul judeţului pentru că devin centre regionale. Aflând că regiunile sunt numai pe hârtie şi că reforma administrativă n-a început încă, fiind departe de a trece de pe hârtie în teren, ministrul demagog a schimbat din mers planul reformei sale asupra sistemului de sănătate publică.
În comentariul de faţă voi face referire la Casele de Asigurări de Sănătate. Imediat ce a fost desemnat ministrul Sănătăţii, Nicolaescu a aplicat o prevedere mai veche din Legea sănătăţii, respectiv plata contribuţiei la asigurări de sănătate de către toată suflarea românească, inclusiv pe cinci ani în urmă, la sumele calculate aplicându-se şi penalizări.
Când era în opoziţie şi Guvernul Boc a luat aceeaşi măsură dar pe o perioadă mult mai scurtă, Nicolaescu a făcut o criză cardiacă, acuzând pe la televiziunile naţionale decizia criminală a Guvernului Boc. Atacat cu duritate, Guvernul Boc s-a lăsat păgubaş şi nu a mai opus în aplicare decizia anunţată.
Numai că imediat ce a fost numit ministru Sănătăţii, Nicolaescu a aplicat exact măsura la care Guvernul Boc renunţase datorită criticii celor din opoziţie. Mai mult, Nicolaescu a lungit perioada de calcul de la şase luni la cinci ani.
Aşa se face că cei de la CAS au emis pe total ţară vreo şase milioane de somaţii (cifra mi-a fost oferită de medicul Gheorghe Apetroaie, fost director DSP Botoşani) de plată, cu sume variind de la câteva zeci de lei la sute şi mii de lei. Somaţiile de plată au fost predate spre executare la AMAF, care a trecut la executarea silită atât a persoanelor fizice cât şi juridice.
Numai la nivelul judeţului Botoşani peste 30 mii de persoane au primit astfel de somaţii de plată, ca înştiinţare înaintea trecerii la executarea silită. Cum în calculatoarele de la CAS operaţiunile au fost făcute neglijent sau deloc, mii de cetăţeni şi societăţi comerciale care au plata fondului de sănătate la zi s-au trezit cu somaţii de plată, plus penalizări de întârziere.
Cei care s-au dus cu hârtia la CAS, n-au rezolvat nimic pentru că cei de la CAS i-au trimis la ANAF. La Administraţia Fiscală n-au rezolvat nimic. Aici li s-a spus că somaţiile au fost emise de la Centrul pe ţară de la Râmnicu Vâlcea şi că ei n-au nicio documentaţie. Aşa că i-au trimis înapoi la CAS.
Uimiţi de ce li se întâmplă, cu banii plătiţi la zi dar scoşi datori, unii au renunţat să-şi mai caute dreptatea. Ei riscă să fier executaţi silit sau să fie nevoiţi să plătească sumele atunci când vor ajunge să aibă nevoie de vreo hârtie de la Fisc.
Alţii, mai ales persoane juridice, au chemat CAS în judecată şi au câştigat procesul. Deja şi în Botoşani avocaţi care s-au specializat în astfel de procese. Numai că, cu hotărârea judecătorilor în mână, cei de la CAS i-au trimis la ANAF, spunându-le că debitul nu mai este în evidenţa lor. La Administraţia fiscală a ANAF de la Botoşani nu li s-a luat în considerare hotărârea judecătorească pentru că debitul este de la CAQS şi CAS trebuie să anunţe ANAF că debitorul a fost absolvit de plată de către instanţa de judecată. Deci şi cei care au hotărâre judecătorească n-au rezolvat nimic.
Pentru că asupra CAS se fac presiuni de a rezolva problema pe care a încurcat-o, iar CAS fiind acum în subordinea ministrului Sănătăţii, iar la mijloc sunt câteva sute de milioane de lei de care Sănătatea are acută nevoie, Nicolaescu, sub motiv de reformă în sănătate, va schimba denumirea actualei CAS.
Cu denumirea schimbată, CAS va deveni o fostă instituţie, adică nu mai există. Iar cei şase milioane de români puişi la plată, corect sau eronat, vor trebui să plătească. Hotărârile judecătoreşti nu pot fi opozabile noilor instituţii care vor fi înfiinţate de Nicolaescu iar ANAF va continua executarea silită pe motiv că debitul nu este scăzut de CAS.
Iată adevăratul motiv pentru care ministrul Nicolaescu se grăbeşte cu reorganizarea CAS. Ei, acum ce mai spun votanţii USL, că şi ei se regăsesc în cele şase milioane de români? Vot plăti ca fraierii, deşi au votat pentru o viaţă prosperă.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Lecţia lui Napoleon… despre femei
Gastronomie: Tocăniţă din pulpe cu ciuperci de toamnă
Corpul lui Hugo Chavez nu va mai fi îmbălsămat
Ministerul Sănătăţii anunţă reorganizarea direcţiilor de sănătate publică
Lumea lu' Rotundu: Afacerile din Sănătate
Florin Ţurcanu dă lecţii de moralitate „educatului” Ghiorghiţă
Ţurcanu a şarjat, Dolieaschi contraatacă
Botoşani: Primire triumfală pentru Elena Udrea şi Emil Boc
Udrea a primit trandafiri, Boc mulţumiriscuzele lui Fluturdar Ghiorghiţă ce-a căutat?
Dinamica economiei: Iniţiativa primarului Portariuc
De ce BOR vrea putere constituţională!
Ioan Rotundu
Boc, Ungureanu, Predoiu, Diaconescu, Videanu - posibili candidati PDL la Preşedinţie
Antonescu e în scădere accelerată de popularitate, din partea USL vor candida Ponta şi Tăriceanu
Olli Rehn, comisar european, spune că în UE nu se va repeta ce-i în Cipru
Spitalul Darabani şi-a redeschis porţile, dar bani…?
Picanterii politice de la întrunirea PDL la Hotel Rapsodia
Botoşani: Cu conturile blocate, Spitalul judeţean caută sponsori
Copilul-minune viceprimar Cosmin Andrei vorbeşte în dodii
Şarlatanie popească şi interese meschine
Ioan Rotundu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 17.03.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog