Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11212
De la 07 Ianuarie 2003
120806485

Botoşani: Milogul SRL Teioasa face afaceri cu un hoţ de icoane

  • Ioan Rotundu
  • 17 March 2014, 23:00

Preotul de la parohia din Teioasa, Nicodim Nichita (foto 2) , este celebru în zonă. Generic, pentru că părintele şi-a adus la biserică şi pe cele două beizadele care se întreg a fi unul mai repetent decât celălalt prin Seminar şi Facultatea de teologie din Constanţa, oamenii din sat au numit biserica unde slujeşte preotul S.C. Milogul SRL. O metaforă reuşită, trebuie să recunoaştem!
De peste zece ani părintele Nicodim ridică biserică nouă dar nu mai reuşeşte s-o termine. Multe miliarde de lei a strâns părintele de la enoriaşi sau a primit din partea guvernului dar toţi aceşti bani au dispărut fără urmă în casa părintelui, biserica rămânând la acelaşi stadiu.
Despre isprăvile şi lăcomia părintelui noi am mai scris. Cum am mai scris şi despre cei doi flăcăi ai săi care nu mai ies din repetenţie. Pe unul l-a angajat dascăl la biserică, dascălul legal fiind fugărit de părinte cu câteva şuturi în fund. Feciorul angajat dascăl nu ştie nici tatăl nostru, are darul beţiei, dar pentru că oamenii s-au obişnuit deja cu comportamentul întregii familii a preotului, îi acceptă aşa cum sunt.
Aşa cum au numit-o enoriaşii, biserica este pentru părinte o societate comercială şi tot ce intră pe uşa bisericii nu mai poate fi luat înapoi. Pomenite aduse nu se împart la creştini pentru că ochiul vigilent al cucoanei preotese veghează şi la sfârşitul slujbei totul este strâns de pe masă.
De exemplu, acum vreo doi ani, la Crăciun, directorul şcolii din Teioasa, profesoara Angela Aioanei, a venit la biserică cu un grup de elevi care au cântat cântece legate de naşterea Domnului. Profesoara a adus şi o pungă cu portocale pe care, la sfârşitul cântecelor, trebuia să le împartă elevilor. Părintele a confiscat punga şi i-a spus că ce intră în biserică pozabiserică nu poate fi dat altora sau luat înapoi.
Nu de puţine ori cucoana preoteasă numără colacii de pe masă iar dacă la sfârşitul slujbei lipseşte vreunul se lasă cu scandal. Când nu este cucoana preoteasă, părintele mai dăruieşte câte un colac celor nevoiaşi dar o face cu multă fereală de ochii preotesei.
Mai nou, părintele Nicodim, spun enoriaşii, s-a asociat cu Marcel Dreavă, un întreprinzător privat care construieşte cavouri şi cruci de morminte. Dragu a spart biserica din Dragalina, comuna Cristineşti, şi a furat nişte icoane preţioase. A fost prins, judecat şi condamnat la închisoare.
Acum se ocupă de cavouri şi cruci iar părintele a pus anunţ mare în biserică, între icoane (foto 1) , cum că Marcel Dreavă execută cavouri de calitate şi cruci rezistente. Anunţul este pus strategic, adică pe partea dreaptă cum intri în biserică, între două icoane la care se închină toţi cei care intră.
Mai spun oamenii că părintele recuperează lumânările aprinse, le taie mucul şi le revinde la preţ de întregi. Mai mult, taxa anuală pentru biserică a fixat-o la 100 lei, dublu decât în restul oraşului Darabani, de care Teioasa aparţine ca un fel de cartier. Banii pe care părintele îi încasează ca taxă pentru biserică, care i-a încasat pentru finalizarea lucrărilor la noua biserică, pe care i-a primit de la guvern prin Primăria Darabani n-au fost niciodată contabilizaţi.
Nimeni nu ştie ce sume s-au primit şi cum au fost ele cheltuite pentru că membrii din Consiliul parohial n-au voie să întrebe nimic.
Aşa cum am mai spus, în Protopopiatul Darabani păstorit de părintele protopop Constantin Pânzaru se petrec multe lucruri necurate. Sperăm să reuşim să le adunăm pe toate pentru a le prezenta într-un singur material care să devină de referinţă pentru scrierile viitoare.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Borş de miel cu leuştean şi ceapă verde
Bancul zilei: Demonstraţia lui Păstorel
Dispariţia misterioasă a aparatului Malaysia Airlines. Ultimele imagini cu pilotul şi copilotul
Petru Bogatu: Obiectivismul cizmei
Rusia începe provocările şi în Basarabia
Comratul controlat de agenţi ai Moscovei formează o aşa zisă GARDA NAŢIONALĂ
Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut la 78,3 miliarde euro
Excedent al contului curent al balanţei de plăţi
Traian Băsescu: M-a surprins pozitiv evoluţia politică a Elenei Udrea
PMP a crescut după venirea Elenei Udrea
Rusia, propuneri inacceptabile pentru Ucraina: constituţie care să nu permită aderarea la UE şi NATO
Rubla devine moneda oficiala a Crimeei
Hryvna va mai fi acceptată la plată până la sfârşitul anului viitor
Victor Ponta a scăpat de dosarul penal pentru plagiat
Inalta Curte a confirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de Parchetul General
Alune americane
Familia moliilor
Ioan Rotundu
136 misiuni ale pompierilor în ultima săptămână
Migranţi reţinuţi cu focuri de arma la frontiera cu R. Moldova
Fără Ţâbuleaci!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă