Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1885
De la 07 Ianuarie 2003
123125456

pnl
Elev ţigan bătut la şcoala Baranca de Cristineşti

Preotul profesor ei Mancaş şi bătaia ruptă din rai… până la sânge

  • Ioan Rotundu
  • 23 March 2019, 21:14

Televiziunile naţionale şi puzderia de site-uri, inclusiv cele locale, au fluturat întreaga zi de sâmbătă ştirea preluată de la televiziunea Ştiri Pro Tv cum că într-o şcoală din Botoşani un preot, profesor de religie, a bătut un elev până l-a umplut de sânge, elevul fiind internat în regim de urgenţă la Secţia de Psihiatrie Botoşani. Ştirile, sărăcuţe în informaţii, nu au indicat din ce localitate este şcoala unde s-a consumat evenimentul şi nici numele preotului.
În schimb, la ştirile Pro TV a fost difuzată o imagine cu mama copilului, numele mamei fiind Veronica Beleza. Imediat ce am luat act de numele mamei mi-am amintit că această familie am întâlnit-o în unul din cele două sate Baranca de ţigani pe care le avem în judeţ, numele Beleza fiind specific acestei etnii. Aşa că am început să investighez dacă ceea ce îmi rămăsese în memorie este corect.
Cu ani în urmă actorul Florin Aioniţoaie a derulat un program cu finanţare europeană în urma căruia ţiganii din Baranca – Cristineşti (mai este un sat Baranca, dar în comuna Hudeşti) au primit câte o capră pentru a o întreţine şi avea lapte la puradei. Curiozitatea m-a făcut ca după un an de zile să verific printre ţigani ce-au făcut cu caprele. Nu le mai aveau pentru că le tăiase şi mâncase. Atunci am avut primul contact şi cu acest nume de familie Beleza.
L-am sunat pe primarul comunei Cristineşti, inginerul Marinică Stredie, pentru a afla, la modul oficial, dacă evenimentul cu bătaia elevului a avut loc în satul Baranca din comuna sa şi nu în satul ce aparţine de comuna Hudeşti. Primarul era necăjit de cele întâmplate. Se întorcea de la Braşov când, la aparatul de radio la bordul autoturismului a aflat despre cele întâmplate, Faptul că s-a rostit numele Veronicăi Beleza a realizat că toată tărăşenia a avut loc în comuna sa.,
Rezum dialogul meu cu primarul, care ajuns acasă, la Cristineşti, s-a informat exact despre cele petrecute la şcoala din satul Baranca. Familia Beleza este una de ţigani care pretinde că aparţine de cultul penticostalilor. La Baranca, când cei de la cultul Penticostal împart ajutoare, ţiganii se bulucesc şi se declară penticostali. Când vine vorba de a fi prezenţi şi la adunările care au loc, lucrurile se cam schimbă, puţini fiind ţiganii care participă.
Băiatul Veronicăi Beleza se consideră penticostal, dar mama sa a semnat cerere către conducerea şcolii Cristineşti că este de acord ca fiul ei să participe la ora de religie a preotului ortodox. Cel puţin aşa a confirmat directorul coordonator de şcoală, profesoara Oana Darie, atunci când primarul Stredie a contactat-o.
Preotul care predă Religia la şcoala din Baranca se numeşte Andrei Mancaş. El slujeşte în Parohia Ivancăuţi din comuna Păltiniş, dar are casă în municipiul Dorohoi. Soţia sa este din comuna Cristineşti, mai exact socrii săi locuiesc în satul Dragalina. Aşa se explică cum a ajuns preotul Mancaş, cu parohie în comuna Păltiniş, locuitori în Dorohoi, să predea religia la şcoala Baranca.
Elevul Beleza, ca mai toţi copii de ţigani, l-a deranjat pe preotul Mancaş în nenumărate rânduri când acesta ţinea ora de religie. Vineri însă l-a scos din răbdări. Orbit de furie, preotul l-a luat la bătaie. Ceilalţi copii de ţigani din clasă susţin că preotul l-a trântit cu capul de perete şi l-a tras de urechi până ce la podidit sângele. Deocamdată, oficial nu s-a confirmat cum a decurs evenimentul, Copilul bătut nu s-a dus acasă. Stătea pe marginea drumului când alţi ţigani, văzându-l plin de sânge, l-au întrebat ce-a păţit şi l-au dus acasă. Mama, Veronica Beleza a sunat la 112 şi o salvare de la Ambulanţa Darabani l-a preluat şi l-a dus la Spitalul Dorohoi iar de unde a fost trimis la Secţia de Pediatrie Botoşani. Aici a fost internat pentru investigaţiile de rigoare.
Primarul Marinică Stredie are rezerve că totul s-ar fi petrecut cum a povestit elevul şi ceilalţi colegi de clasă. Este cunoscut efectul de turmă al ţiganilor şi solidaritatea lor ca mijloc de intimidare. , Primarul îl apreciază pe preotul Mancaş ca fiind un bun familist (foto), este echilibrat şi crede că elevul ar ascunde unele adevăruri. „Am sunat-o pe doamna Beleza pentru a afla de la ea ce s-a întâmplat. Nu mi-a răspuns la telefon, deşi are numărul meu şi mă sună ori de câte ori are probleme. Ceva îmi dă de gândit” – mi-a explicat primarul.
„Părintele Mancaş este un om deosebit dar cu ţiganii este dificil de lucrat. Din câte am reuşit să aflu, neoficial vă spun că familia Beleza ar urmări să scoată ceva bani de la părintele. Este o practică la ţigani să profite de orice situaţie. Cultul penticostal propovăduieşte iubirea între semeni, iertarea, lucru care la ţiganii penticostali nu se prea regăseşte.” – mai crede primarul.
L-am contactat şi pe primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu, pentru a mă informa cum este văzut preotul Mancaş în Parohia Ivancăuţi, o parohie dominată tot de penticostali. „Părintele Mancaş este un om deosebit. Este un familist desăvârşit. Oamenii îl iubesc. Organizează la biserică fel de fel de evenimente cu elevii de şcoală. Nu cred că ar fi adevărat ce am auzit pe la ştiri” – a fost opinia primarului Costel Romanescu.
Ca o concluzie, preotul Andrei Mancaş, într-un moment de furie, l-a pocnit pe elevul Beleza, gest deloc compatibil cu haina pe care o îmbracă. Cât despre ancheta Poliţiei şi a celor de la IŞJ, furtuni în paharul cu apă. Aşa s-a întâmplat în toate cazurile când profesorii, preoţii profesori , au mai pocnit câte un elev. Doar bătaia-i ruptă din Rai, nu?!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul săptămânii 18 - 24.03.2019
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii
Lumea lu' Rotundu: Drumul blestemat
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 15.03.2019
Liviule, trimite-i acasă pe consilierii evrei. S-au ramolit!
Ioan Rotundu
Primarul Brăilei, către colegii din PSD:
Terminați odată cu Legile justiției! Abandonați subiectul, ne face rău tuturor
Reacția lui Cioloș după ce a fost întâmpinat în Teleorman de un grup de pesediști
cu pancarte în care apărea drept marioneta lui Soroș: A făcut un selfie cu ei
Liviu Dragnea a fost internat în spital.
Medicii vor decide dacă liderul PSD are nevoie de operație / Luni este termen la Înalta Curte în procesul în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare
Codrin Ștefănescu, răspuns pentru primarul Brăilei:
„E nevoie de legile Justiției. Nemernicii ăștia ne-au vânat cu cătușele în mână”
Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust
Candidatura Laurei Kovesi la șefia Parchetului european
- prima rundă de negocieri, fără rezultat / Noi discuții, săptămâna viitoare
În cartierul Luizoaia gunoaiele rânjesc triumfătoare autorităţilor locale
Ioan Rotundu
Se depun cererile pentru acordarea tichetelor sociale pentru pensionari
Dacă dărâmi un monument istoric, nu păţeşti nimic, Ca să-l repari, te blochezi în birocraţie
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din22.03.2019
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog