Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Reportaje
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26324
De la 07 Ianuarie 2003
110946794

Botoşani: Afacerile controversate ale familiei Portariuc

  • 17 November 2013, 23:00

Afacerile familiei Portariuc îşi au origine când la nivel de Botoşani a început destrămarea comerţului de stat. Când Intreprinderea Comercială de Stat de Mărfuri Industriale a început să fie privatizată, Gheorghe Portariuc, vechi gestionar de magazin aparţinând acestei unităţi şi-a tras partea, preluând în proprietate o serie de spaţii comerciale în care a început să funcţioneze magazine de tipul „1001 articole”. De loc din Vlăsineşti, Portariuc a pus şi aici bazele unei ferme de vaci şi a unei unităţi de procesarea laptelui. Nevoia de a avea un imaş propriu l-a determinat să caute fel de fel de combinaţii.
Membru PSD de la bun început, ca om care a servit comerţul socialist de stat, a considerat de datoria sa să susţină aceste partid. Şi a făcut-o moral dar mai ales financiar. Îmi amintesc că în campania alegerilor locale din 2004 a venit la sediul redacţiei Jurnalul şi a achitat factura publicitară pentru Florin Egner. M-a întrebat atunci dacă Egner va ieşi primar. I-am spus deschis că va pierde. M-a privit cruciş şi m-a întrebat dacă nu cumva valoarea facturii este prea mică.
Alegerile au fost câştigate de Cătălin Flutur iar Egner a trebuit să se recunoască învins. Portariuc avea nevoie să mai rămână Egner primar încă un mandat pentru că mai avea de rezolvat o serie de probleme la nivelul municipiului.
Dar să revenim la afacerile sale din Vlăsâneşti. Aflat în căutare de imaş, el a găsit în primarul comunei Drăguşeni, Eugen Nechita, şi el membru de bază PSD, sprijin de nădejde. Prin anul 2004, chiar în pragul alegerilor locale, Nechia a restituit 45 ha de imaş comunal situat în vatra satului Podriga unui moştenitor apărut nu se ştie de unde. A făcut totul pe ascuns. Iar moştenitorul, de prin Bucureşti, a vândut imediat imaşul lui Gheorghe Portariuc.
Când oamenii au aflat, deja tranzacţia se făcuse. Revoltaţi, sătenii din Podriga au ieşit să-şi apere imaşul, având în mâni pari şi furci,. Gheorghe Portariuc a scăpat de furia oamenilor fugind cu Jeep-ul. Primarul Nechita s-a ascuns, plecând de acasă. Nechita a pierdut alegerile în 2004 în favoarea inginerului Neculau Cucu. Acesta a răscumpărat imaşul de la Portariuc, dar plătind un preţ de patru ori mai mare faţă de cel cu care l-a cumpărat.
De precizat că cel care a revendicat imaşul a dorit să-l revândă Primăriei Drăguşeni la un preţ modic, numai că primarul Nechita a renunţat în favoarea lui Portariuc. La ferma lui Portariuc din Vlăsâneşti oamenii spun că se petrec lucruri nu tocmai legale. De ani buni se vorbeşte prin zonă că Portariuc achiziţionează lapte şi-l procesează fără a contabiliza producţia. Interesant este că nici un control, al Fiscului n-a constatat că la ferma lui Portariuc s-ar practica evaziunea fiscală.
Apoi, au apărut culturile ecologice şi relaţiile sale cu oameni de afaceri din Germania. Raportarea de producţie ecologică, mai ales de porumb, i-a adus câştiguri substanţiale din subvenţii europene. Numai că una este să raportezi culturi ecologice şi alta este să şi demonstrezi. Un control mai atent a dat la iveală faptul că porumbul lui Portariuc nu era chiar ecologic şi a fost obligat să restituie subvenţiile primite de ordinul miliardelor de lei vechi.
Din acest moment, societăţile lui Portariuc intră în declin financiar iar insolvenţa este folosită ca mijloc de a mai amâna plata datoriilor către stat. Nevoia de bani i-a împins pe membrii familiei Portariuc să recurgă la diferite combinaţii financiare considerate sau asimilate cu actele de corupţie.
Iată cum a prezentat site-ul botoşaninews.ro un recent dosar penal deschis pe numele unor membri din familia Portariuc:
„Una dintre firmele la care este acţionar Ovidiu Portariuc este implicată într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de peste 220.000 de euro. Dosarul cuprinde un rechizitoriu de aproape 800 de pagini în care sunt prezentate faptele a 11 inculpaţi. Ancheta îi priveşte pe fostul director economic al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani şi doi angajaţi ai instituţie precum şi opt reprezentanţi ai unor firme, printre care şi Portas SRL la care primarul deţine 14,9% de acţiuni alături de restul membrilor familiei sale şi firma Pagera Impex SRL administrată de mătuşa primarului, Doina Portariuc.
Potrivit procurorilor DNA, angajaţii Parchetului Tribunalului Botoşani, respectiv Dorina Avătavului, Lucian Şovan şi Ilie Tatarciuc (n.r decedat) au decontat fictiv, în perioada 2007- aprilie 2009, 393 de facturi emise de şase societăţi pe lângă cele menţionate, respectiv Cordun SRL, Elvicom SRL, Comandi SRL, Clio GV SRL, Oti Impex SRL şi Oti Computer SRL.
În cadrul rechizitoriului se arată că cei trei angajaţi decontau facturile la instituţie însă bunurile nu erau livrate niciodată. Mai mult decât atât, bunurile trecute pe facturi erau cu folosinţă imediată, spre exemplu materiale de curăţenie ce nu rămâneau teoretic în stoc timp îndelungat, astfel fiind mai greu de identificat excrocheria.
Banii erau împărţiţi între cei trei angajaţi ai Parchetului şi reprezentanţii firmelor, într-un procent de 60-40%.
În cazul societăţii Portas SRL, deţinută de familia primarului Ovidiu Portariuc, inculpată în dosar este o gestionară, Silvia Scripcă, care era desemnată şi şefă de magazin, firma fiind citată în dosar ca parte responsabilă civilmente. Angajata a emis 10 facturi în valoare de 26.726 de lei, 40% din această sumă fiind partea ei. Audiată, gestionara nu a recunoscut nimic din acuzaţiile aduse menţionând că nici familia Portariuc nu a ştiut.
Pe de altă parte, un alt inculpat, Lucian Şovan, angajat ca şi consilier la Parchet, a precizat că a avut o asemenea înţelegere cu gestionara şi, mai mult decât atât, managerul economic al Parchetului făcea cumpărături, fără să plătească, în nume personal, de la materiale de curăţenie până la lenjerii de pat din magazinul Portas. În privinţa mătuşii primarului, aceasta a emis 63 de facturi în valoare de 148.401 de lei, bani din care şi-ar fi reţinut un procent de 40%. În lunile aprilie-mai 2009, a acceptat stornarea a două facturi, în cuantum de 5.278 de lei, descoperite în urma unui audit, însă procurorii DNA susţin că de fapt operaţiunea a fost doar ca să acopere restul facturilor fictive.
Anchetatorii au instituit sechestru pe un apartament deţinut de Doina Portariuc, cu o valoare impozabilă de 134.191 de lei. La audieri mătuşa primarului nu a recunoscut nimic, menţionând că ea venea rar pe la magazinul de produse industriale pe care îl deţine, fiind bolnavă.
Inculpata a spus că la un moment dat Lucian Şovan i-a propus să mărească preţurile în facturi cu 20-25%, însă nu a acceptat.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Botoşani, la începutul acestei luni având primul termen de judecată.”
Dar acest dosar este doar o mică parte din afacerile controversate ale familiei Portariuc, afaceri intrate într-un declin financiar la care actualul primar de Botoşani, Ovidiu Portariuc, şi-a adus aportul din plin.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zili: Între circumcizie şi castrare
Gastronomie: Ceapă murată
Rusia vrea să îiţtină în detenţie pe cei 30 de activisti Greenpeace reţinuţi după o acţiune pe o platformă petrolieră
SUA au oferit o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii despre atacul din Benghazi
Dan Voiculescu vrea cu orice pre’ suspendarea pre ;edintelui B[sescu
Lumea lu' Rotundu: Drama vieţii lui Florin
Dinamica economiei: Preparate tradiţionale din bcarne
Antal Arpad consideră că judeţele Covasna şi Harghita au deja de facto un statut special
mai vrea unul de iure
Crin Antonescu l-a făcut neruşinat pe Voiculescu
Tolontan critică mizeria, despre transmisia meciului naţionalei la Romania TV:
Ponta a apărut precum Ceauşescu la vechile Revelioane
Rusia predă Indiei portavionul Amiral Gorshkov, cu o întârziere de cinci ani
Dragnea i-acuză pe cei din Pungesti de terorism social asupra celor 20 milioane de români
Liviu Dragnea nu vrea impozit pe averile Bisericii
Ipocrizia lui Dragnea şi impozitul pe credinţă
Ioan Rotundu
Ruşinarea neruşinării
Ioan Rotundu
Alo, Protecţia Copilului, treziţi-vă!
Focuri de armă şi 5.000 pachete ţigări de contrabandă confiscate la frontiera cu Moldova
Loto România: Tragerea de duminică 17.11.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă