„Prefectul de Botoşani, Gheorghe Sorescu se comportă exact ca un Ghiţă”. Cel puţin aşa a declarat primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur (foto 1) referitor la demersul prefectului Sorescu (foto 2) de revocare a trei Hotărâri de Consiliu Local. Două ca urmare a sesizării făcute de Organizaţia PSD Botoşani şi una la propria iniţiativă. Este vorba de o hotărâre a Consiliului Local, privind stabilirea taxei de salubritate în municipiul Botoşani, una de avizare a unui preţ la gigacalorie şi una prin care CL atribuia, conform legii, revoluţionarilor nişte suprafeţe de teren.
„Ce este pentru mine absolut stupefiant în momentul de faţă este servilismul prefectului faţă de adresele făcute de organizaţia PSD Botoşani. Domnul prefect Sorescu constată că mai are de stat încă o lună şi ceva în acest scaun şi crede că a venit momentul să plătească nişte poliţe care vin de la insuccesul total din alegerile din vară. Când şi-a dorit foarte mult fotoliul de primar şi a ieşit pe locul trei”, a precizat Cătălin Flutur, specificând că probabil, dacă se mai străduia un pic cu campania pe care a dus-o ar fi ieşit pe locul patru.
Primarul subliniază că prefectul a numit o comisie de control formată din persoane care nu aveau nici în clin, nici în mânecă, cu ceea ce au avut de controlat. Acesta ţine să sublinieze că taxa de salubritate nu este o obligaţie fiscală tipică, ci contravaloarea unui serviciu, care trebuie să fie acoperit în întregime la nivelul costurilor reale. Lucru pe care, prefectul Sorescu ar fi

trebuit să îl ştie ca finanţist. Edilul afirmă că logic, taxa de salubritate ar fi trebuit să fie de 6,25 lei pe lună de persoană, dar s-a mers până la 4,25 lei, chiar dacă propunerea sa a fost de 4 lei pe lună. În urma discuţiilor din CL s-a ajuns la 4,75 lei.
„Avem cea mai mică taxă de salubritate, comparativ cu oraşele din Moldova. Dacă unii doresc să lăsăm oraşul în mizerie, să nu mai strângem gunoiul să ne spună”, subliniază Cătălin Flutur.
Nici HCL ce se referă la preţul gigacaloriei nu este ilegală aşa cum se afirmă în sesizare.
„Mai de plâns e că e contestată HCL care avizează preţul la gigacalorie pe care ni l-a cerut ANRSC. Era obligaţia noastră ca până la 15 septembrie să trimitem un preţ şi un bilanţ energetic. Acest bilanţ a fost depus acum 105 zile la ANRSC, pe 4 iulie 2008 şi nu am primit niciun răspuns. Deci poate fi considerată o aprobare tacită. Comisia invocă acum că nu avem avizul ANRSC”, subliniază Cătălin Flutur, specificând că municipalitatea nu are nicio vină că cei de la ANRSC iau foarte mulţi bani şi nu îşi fac treaba.
Din punctul său de vedere, atacarea în contenciosul administrativ a celor două HCL este nejustificată şi îl roagă pe prefect să mai analizeze situaţia înainte de a lua o decizie. În caz contrar, municipalitatea va lua calea Instanţei, lucru pe care cu siguranţă îl vor aplica şi revoluţionarii, care au dreptul la acele terenuri legal. (Eliza Sofian)