Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Gastronomie
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7128
De la 07 Ianuarie 2003
123770344

Botoşani : Derută printre medicii de familie privind pachetul de servicii medicale

  • 17 October 2013, 23:00

Ieri mi-am propus să iau pulsul reformei sanitare pe care ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu a iniţiat-o în privinţa pachetului de servicii medicale gratuite şi impunerea unor restricţii în ce priveşte acordarea asistenţei medicale la nivel de medic de familie, ambulatoriu şi spitalizare.
Ca o concluzie generală, medicii de familie nu s-au prea omorât să studieze acest pachet de servicii medicale. Ei consideră iniţiativa ministrului un demers de reformă medicală care nu va avea finalitate aşa cum n-au avut finalitate nici acţiunile sale din mandatul anterior de ministru din cadrul Guvernului Tăriceanu.
Apoi, dacă pachetul de servicii medicale gratuite va fi implementat, medicii de familie consideră că scopul acestuia este de a crea reduceri de fonduri şi nu are ca prioritate starea de sănătate a populaţiei şi starea materială a potenţialilor pacienţi.
Medicul Corneliu Rotaru (foto) de la Ungureni consideră că pachetul ar avea şi un rol pozitiv în sensul că ar disciplina pe acei pacienţi care şi-au făcut un obicei de a veni cât mai des la medicul de familie pentru consult, de cele mai multe ori fără motive serioase. Apoi, sunt anumite diagnostice pentru care pacienţii, deşi ar putea fi trataţi la domiciliu, ei insistă trimitere la spital.
Livia Matei de la Manoleasa are îndoieli că acest pachet de servicii va ajunge să fie pus în practică. Şi cu cardul de sănătate ministrul Nicolaescu a făcut mult tam-tam şi nici acum nu s-a implementat.
Liuba Munteanu (foto) de la Ripiceni crede că pachetul este bine venit numai că ar trebui gândit şi în raport de posibilităţile financiare ale oamenilor de la ţară care nu au prea pozaprea mulţi bani să-şi poată face analizele medicale contracost sau să-şi cumpere medicamentele pe bază de reţetă care nu mai intră la gratuităţi sau subvenţionare de preţ.
Mulţi medici de familie n-au acceptat să fie intervievaţi pe motiv că nu vor să aibă probleme cu finanţatorul, adică cu Casa de Asigurări de Sănătate şi chiar cu cei din Ministerul Sănătăţii.
Cert ceste că pachetul de servicii medicale gratuite ar fi binevenit dacă el va fi ajustat în raport de observaţiile făcute de către medicii de familie prin asociaţiile lor profesionale şi dacă nu s-ar mai birocratiza activitatea medicinii de familie. Toţi medicii cu care am stat de vorbă s-au plâns că cea mai mare parte din timp o pierd cu întocmirea a fel de fel de situaţii, cu evidenţe pe calculator, cu raportări la diferite nivele etc. Practic, medicii de familie au devenit un fel de contabili şi statisticieni care întocmesc tabele şi situaţii despre pacienţi, timpul de consultare al bolnavilor fiind serios afectat de toată această hârţogăraie.
Din păcate, nu sunt semne îmbucurătoare în această direcţie, adică nu se încearcă o simplificare a evidenţelor impuse medicilor de familie şi o reducere a numărului de situaţii solicitate de CAS şi alte instituţii de profil. Se pare că birocratizarea muncii medicilor de familie este chiar o plăcere pentru ministrul Eugen Nicolasecu, el fiind contabil de profesie.
Cuvântul de încheiere alreportajului l-a avut medicul Gheorghe Apetroaie din cadrul UPU Botoşani. Medicul are o opinie proprie şi extrem de interesantă.
Reportajul realizat se va putea urmări pe Tele’M Botoşani , sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19.00.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Viaţa la români
Gastronomie: Murături asortate în frunze de hrean
Încălzire în sistem centralizat sau centrală termică individuală?
Transport de ţigări de contrabandă interceptat de poliţiştii de frontieră
Expoziție naţională la Uvertura Mall
RM nu are alternativă decât integrarea europeană
De ce Ucraina alege Europa
Chevron suspendă activităţile in Siliştea, comuna Pungeşti
Cum s-au bătut protestatarii cu jandarmii şi cum a fost huiduit "Tatăl Nostru"
Şefa CNA, Laura Georgescu, "se cuvine să demisioneze" pentru că "face funcţia de râs"
Jandarmeria susţine că n-a folosit forţa la Pungeşti
imaginile o contrazic
Guvernul Ponta a intrat în conflict cu CE pe problema eficienţei energetice a clădirilor
CE a deschis procedura de infringement
De la minciună la laşitate
Ioan Rotundu
Strauss Festival Orchestra Vienna vine pentru prima data in Botosani
În violenţele de la Pungeşti, Ponta ţine cu jandarmii
Conţac respiră din nou aerul libertăţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog