De asemenea, din rândul invitaţilor nu au lipsit inspectorii şcolari. La Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", prima şcoală vizitată de prefect în cursul zilei de ieri, s-a renunţat la clinchetul clopoţelului elevii fiind chemaţi la ore în ritmul muzicii moderne, care a răsunat în incinta unităţii. Bine cunoscuta slujbă religioasă oficiată de preot pentru binecuvântarea începerii noului an şcolar a fost înlocuită de imnul naţional şi arborarea drapelului.
Prefectul judeţului şi-a prezentat mesajul său adresat elevilor, dar şi profesorilor. "Prima zi de şcoală este foarte importantă pentru cei care activează în sistemul de învăţământ, elevi, profesori, inspectori sau chiar miniştri. Această zi aduce pentru fiecare din ei un nou început, un nou an şcolar în care pot avea multe realizări şi mai ales o oportunitate de a demonstra că au învăţat din greşelile trecutului. Semnificaţia zilei este aceeaşi şi pentru Guvernul nostru care a demonstrat deja că tratează problemele învăţământului cu prioritate", a precizat prefectul.
Acesta a ţinut să amintească faptul că numai în ultimul an au fost alocate învăţământului botoşănean aproape 400 miliarde lei vechi pentru reabilitarea a 153 de şcoli. Totodată, prefectul a informat părinţii, elevii şi profesorii că s-a deplasat personal săptămâna trecută la Bucureşti, unde a aflat că Guvernul a mai pregătit suma de 100 miliarde lei vechi pentru şcolile botoşănene. Nu a scăpat ocazia de a adresa câteva cuvinte elevilor nici inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Horia Negrescu. Pe lângă mesajul ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţiei, căruia i-a dat citire,

Deschiderea festivă a noului an şcolar a fost organizată şi la Seminarul Teologic "Sfântul Georghe" Botoşani. Aici au participat la deschidere toate autorităţile judeţene şi locale. Astfel, au fost prezenţi prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Conţac, primarul municipiului Cătălin Flutur, deputatul democrat Radu Drăguş şi inspectorul general al IŞJ.
Slujbă religioasă pentru binecuvântarea începerii noului an şcolar oficiată de trei preoţi. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic a subliniat faptul că ieri, unitatea de învăţământ pe care o conduce împlineşte zece ani de când funcţionează. "Este firesc să trăim cu intensitate aceste momente, căci ele reprezintă o etapă nouă în viaţa elevilor, iar pentru noi cei mai în vârstă, clipe de emoţii şi de frumoase amintiri din anii vieţii noastre de elevi şi studenţi", a afirmat directorul Seminarului Teologic. Spre deosebire de alte şcoli unde conducerile se plâng că nu au bani pentru a crea condiţii elevilor, Grigore Diaconu a subliniat că unitatea pe care o conduce are condiţii datorită sprijinului oferit de autorităţi. Primarul municipiului a fost prezent la Seminarul Teologic atât în calitate de edil al municipiului, cât şi în calitate de membru al Consiliului Naţional Bisericesc. Edilul municipiului a adus în discuţie şi mult discutatul subiect al descentralizării învăţământului. Totodată acesta a precizat faptul că aproape din bugetul municipiului Botoşani merge pentru susţinerea sistemului de învăţământ.
Şi grădiniţele şi-au deschis ieri porţile pentru a-şi primi copiii. Spre deosebire de boboceii din clasa I, copiii de grădiniţă, în principal cei de la grupa mică au fost ceva mai timizi. Ei s-au despărţit cu greu de părinţi, care i-au lăsat în grija educatoarelor. La Grădiniţa nr.19 anul acesta au fost înfiinţate două clase pentru copiii de grupa mică. Potrivit directorului unităţii de învăţământ, Veruţa Chiţa, anul acesta cererile pentru înscrieri au fost multe. Pentru că nu au putut fi onorate toate, conducerea grădiniţei a primit în principal copiii din zonă. (Margareta NICHIFOR)