Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5998
De la 07 Ianuarie 2003
123769214

Director de şcoală după chipul şi asemănarea conduceri IŞJ Botoşani

  • 17 September 2009, 23:00

În ancheta de ieri v-am prezentat dezastrul din învăţământul comunei Manoleasa, dezastru care a dus la revolta părinţilor, fără să-i pese cuiva din actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani Astăzi continuăm seria dezvăluirilor, prezentându-vă aspecte din învăţământul comunei Ungureni, una dintre cele mai mari comune din judeţ.

Sub Guvernul Tăriceanu, în satul Epureni s-a început construcţia unei şcoli noi, cu trei clase. Valoarea investiţiei este estimată la şase miliarde de lei. Sub guvernul liberal s-au executat lucrări de trei miliarde, dar şcoala nu s-a terminat de construit. Necazul cel mare este că primarul Ilie Ivanache este membru PNL.
Din ianuarie 2009, după instalarea la guvernare a PDL-ului, pentru şcoala din Epureni nu s-a mai alocat niciun ban. Motivul? Investiţia a fost începută de Tăriceanu, liberalii s-o ducă la bun sfârşit. Numai că la şcoala din Epureni nu învaţă primarul Ivanache (foto), care este şi susţine că va rămâne liberal. În această instituţie şcolară învaţă şi copii celor care sunt susţinătorii PDL.
Anul şcolar n-a fost primit cu bucurie de către elevii din Epureni, care au fost nevoiţi să intre tot în şcoala veche, clădire devenită periculoasă prin uzura avansată a rezistenţei ei. O altă nemulţumire a creat-o părinţilor conducerea IŞJ, care a ajuns la concluzia că şcolile din satele Ungureni şi Borzeşti să nu mai fie devine stătătoare, ci arondate şcolii din Plopenii Mari.
Interesant este faptul că la solicitarea IŞJ, consilierii locali au votat desfiinţarea acestor două şcoli ca entităţi distincte. Degeaba se încearcă acum să se caute vinovatul la IŞJ, de vreme ce consilierii locali au votat în detrimentul interesului local.
O directoare cu probleme
Nici şcoala coordonatoare din Ungureni n-a scăpat din evidenţa celor de la IŞJ de a fi schimbat directorul. Diana Batâr, de acum director din trecut, cunoscută ca simpatizantă a PNL. Aşa că a fost înlocuită cu Iulia Enacache, de profesie inginer agronom, dar reprofilată după 1990, când agricultura s-a prăbuşit.
La instalarea în funcţie au venit înalte demnităţi, precum subprefectul Viorica Afrăsânei şi inspectorul general Ada Macovei. O astfel de onoare i se cuvenea nou numitei vechi directoare, pentru că ea este membru de nădejde a PSD, soţul său fiind şeful Oficiului de Consultanţă Agricolă Botoşani la nivel de judeţ şi totodată lider marcant al PSD.
Enacache a mai fost director în perioada 2004 – 2007, numai că n-a lăsat în urmă amintiri prea plăcute. Nici colegilor de cancelarie, nici conducerii Primăriei Ungureni. Fire orgolioasă, cât a fost director, Enacache a comunicat cu primăria numai în scris. Ea n-a avut dialog direct cu primarul nici măcar la telefon. Se consideră prea educată şi învăţată ca să se coboare la nivelul primarului, care n-are decât studii medii.
Deosebirea dintre cei doi este că primarul a fost ales prin votul a mii de cetăţeni ai comunei, iar Enacache a ajuns director de fiecare dată prin numire politică şi nu prin aprecierea profesională a muncii sale.
Revenirea ei în fruntea şcolii din Ungureni a bulversat din nou buna colaborare dintre primărie şi şcoală. Şcoala având angajat un contabil cam pipernicit în cunoştinţe profesionale, deja prin primărie se vorbeşte că cei de la şcoală vor avea numai probleme din punct de vedere financiar.
Iar ca atmosfera să fie şi mai tensionată, nici bine n-au plecat din comună demnitarii care au instalat-o pe post, că directoarea a şi anunţat că-l va da joj pe primar, îl va arunca afară din primărie. Probabil că Enacache se crede tot acelaşi inginer agronom, care-şi bătea joc de ţăranii care roboteau de dimineaţă până seara pe câmpul colectivului socialist, sub dispreţul privirilor sale. Iată, dar ce valori umane promovează PSD-ul! Enacache n-are nici un respect pentru primarul ales democratic. Ea are respect numai pentru conducerea PSD, în care recunoaşte până la detalii fostul PCR, şi se simte în siguranţă.
Orgolioasă, dar putred de datoare
Directoarea Enacache se simte atât de puternică în ierarhia socială a comunei Ungureni şi atât de deasupra legilor, încât nu şi-a mai plătit impozitele şi taxele locale de vreo patru ani. Datoria sa este în prezent în jurul sumei de 41 milioane lei vechi. Bătrânii satului, cu o pensie mizeră primită de pe urma fostelor CAP-ului, îşi rup de la gură şi plătesc lunar, dacă nu pot dintr-o dată, tot ce au datorii către stat. În familia Enacache veniturile lunare trec binişor peste 100 milioane lei vechi. Şi tot n-au bani să-şi achite datoriile.
Primarul Ivanache este sătul până peste cap de Enacache. “Putea fi oricare alt profesor director, în afară de Enacache. Nu este ea cea mai bine pregătită profesional. Culmea, Enacache nu a plătit impozitele de vreo patru ani, dar a primit indemnizaţia de navetist la zi” – a declarat primarul.
De precizat că Enacache nu locuieşte în Ungureni, ci face naveta din satul Mihai Viteazu. Primarul a mai declarat că “Nu voi plăti profesorilor indemnizaţia de navetă până ce Enacache nu-şi va plăti impozitele la zi.”
Prin revenirea inginerei agronome în funcţia de director coordonator al şcolii din Ungureni, scandalul dintre acesta şi primarul Ivanache s-a reluat. Cui foloseşte? Nimănui, nici măcar politicienilor. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Şi-a incendiat casa după ce a verificat butelia cu flacără
Alo ! Agentura rusească de la Bucureşti? Mi-e dor de România, dar n-am 500 de Euro!
Triplex Confinium a fost vandalizat de extremişti maghiari
Ghimpu confirmat de Curtea Constituţională de la Chişinău ca Preşedinte interimar
Voronin ar putea fi cercetat de procuratura de la Chişinău
Paradă de costume şi porturi tradiţionale româneşti la Chicago
Un proiect transfrontalier inedit
O cooperare transfrontalieră interesantă
Localnicii, obligaţi să depoziteze gunoiul selectiv şi să achite taxa de salubrizare
Diplomele „Cetăţenilor de Onoare” decedaţi vor fi expuse
în sala de consiliu a Primăriei Flămânzi
Dosare penale pentru „excursii” auto nocturne, cu şpriţul în cap
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri
Horoscop
La cheremul lui Ţâbu
Dialog olteano-japonez
Reţetă de pastramă de oaie
Dispută între papă şi Boc
Pita…s-a ars cu o amendă împovărătoare
Terenuri de joacă moderne vor fi construite în municipiu
Un tânăr şi-a ucis tatăl în bătaie apoi s-a sinucis
TVA-ul pune în pericol derularea Programului ISPA
străzile Botoşaniului sunt numai şanţuricând vine vorba de bani, Guvernul Boc tace
La Apa Grup, ciorchinele de salariaţi nu se lasă desfăcut
Inspectorii şcolari demişi îşi văd liniştiţi de activitatea zilnică
Directorul Enache nu vrea să mai vadă cozi prin spital
Spitalul judeţean va avea statut de clinică universitară
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog