Au lucrat pe alocuri cu mijloace rudimentare, în spaţii care le-au amintit de vremuri de mult apus eîn America, dar cu toate acestea au cuvinte de laudă la superlativ pentru colectivul de medici de la Spitalul Municipal Dorohoi, care s-a comportat admirabil. Potrivit medicului Pam Ramsey, coordonatorul misiunii, dorohoienii s-au prezentat în număr mare la consultaţii, medicii fiind nevoiţi să vadă pe zi circa 120-130 de pacienţi pe zi.
Potrivit sursei citate, circa 700 de persoane din Dorohoi, dar şi din municipiul Botoşani şi localităţile învecinate au reuşit să obţină o consultaţie profesionistă în stil american. Bolile de care suferă dorohoienii nu sunt diferite de cele ale majorităţii de prin alte ţări cu care medicii americani au putut să facă comparaţie.
Gustările de tip Forneti ne-au adus diabet
Ca şi americanii, botoşănenii dau iama în Forneti şi în mâncarea de tip fast-food, ceea ce a a scos la iveală la controlul specialiştilor veniţi din America că diabetul şi tulburările cardio-vasculare predomină..
Toţi oamenii au cam aceleaşi probleme de sănătate. Probabil şi din cauza crizei, pentru că mâncăm neatent, fast-food uri, puţine legume, foarte multă sare, nu facem sport, nu se mai face muncă fizică, oamenii stau toată ziua în spatele unor calculatoare. Chiar şi 30 de minute de plimbare în ritm mai alert sunt suficiente pentru sănătate, dar după o zi istovitoare este dificil să mai faci şi exerciţii fizice, a declarat Pam Ramsey.
Medicii americani au donat spitalului dorohoian un electrodermatom (aparat folosit în chirurgia platică pentru grefe de piele) medicamente şi vitamine. De asemeni, medicii au efectuat 30 de operaţii de chirurgie plastică. Adresabilitatea a fost mult mai mare, dar nu am avut specialişti câţi ar fi trebuit. Unii oameni au fost frustraţi. Nu am avut mai mulţi specialişti ortopezi şi oftalmologi, dar avem fişe făcute pentru ceilalţi ani, a declarat Pam Ramsey, directorul misiunii. Medicii americani au promis că vor reveni curând la Botoşani. (Lavinia Preda)