Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Alune americane
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24763
De la 07 Ianuarie 2003
112935601

Botoşani: Gorbăneşti, comuna unde democraţia n-a pătruns încă

  • 17 September 2014, 23:00

Mai mulţi cetăţeni din comuna Gorbăneşti, influenţaţi probabil de reportajul despre primarul PSD de Văculeşti, reportaj intitulat „Baronul de Văculeşti” au solicitat ca Luimea lu’Rotundu să vină şi la ei în comună pentru că primarul Gică Iliescu ţine comuna în ignoranţă şi nu lasă să pătrundă democraţia.
Ieri, am filmat în mai multe locaţii din comună şi concluzia finală a fost că în comuna Gorbăneşti socialismul promovat de primarul Gică Iliescu (foto) rezistă victorios asupra capitalismului şi democraţiei de tip european.
Dar să trec în revistă principalele probleme abordate în dialogul meu cu cei intervievaţi. Imaşul comunal a fost concesionat de cooperativa crescătorilor de animale condusă de preşedintele Liviu Filip. Oamenii reclamă faptul că Filip a pus mâna pe subvenţia europeană în sumă de 85 mii de euro şi foloseşte banii după bunul său plac, în timp ce imaşul comunal este plin de spini şi buruieni, nu a fost ajutat cu îngrăşăminte şi nu sunt amenajate adăpători. Viceprimarul comunei, Stelian Furnică, a confirmat cele reclamate de crescătorii de animale, susţinând că primarul Iliescu ar fi în cârdăşie cu Filip şi-l susţine pe acesta. Reclamaţiile pe care cetăţenii le-au adresat diferitor instituţii au ajuns în final la APIA Botoşani. De la APIA a venit în comună un inspector care, în consens cu primarul, a încheiat un proces verbal în care a consemnat o altă situaţie decât cea reală.
Valeriu Achiţei, din satul Tomeşti, crescător de animale a fost cel mai revoltat asupra preşedintelui Liviu Filip. Achiţei mai era revoltat pe faptul că Ioan Grădinaru, tehnician zootehnist, a fost eliminat din conducerea cooperativei tocmai pentru că se opunea efectuării unor cheltuieli care nu erau în interesul crescătorilor de animale. Dacă imaşul comunal este neîntreţinut, gospodăria preşedintelui Liviu Filip este extrem de prosperă. Replica lui Filip la reclamaţiile crescătorilor de animale a fost că aceştia sun „reclamagii profesionişti”.
În satul Vânători am filmat drumul către cimitir, nu drum presărat cu gunoaie şi buruieni înalte cât casa. Consilierul local Sergiu Stolniceanu a ţinut să accentueze că primarul este total indiferent la problemele comunităţii şi că orice sesizare care i se face este considerată un moft al celor din opoziţie”.
O suprafaţă de peste 80 ha de pădure a fost pur şi simplu furată copac cu copac. Fiind proprietate privată, nimeni din autorităţile locale n-a voit să-i apere pe proprietari de hoţii de lemne. Nici n-ar fi avut cine, pentru că hoţii erau coordonaţi chiar de către agenţii de poliţie din comună, câştigul fiind împărţit. Viceprimarul Furnică şi Dan Constantinică, fost consilier, au declarat că în anul 2004 poliţiştii au făcut campanie pentru Gică Iliescu ca acesta să iasă primar. Drept recunoştinţă, ajuns primar, Iliescu a închis ochii la furturile de lemne din pădurea privată, necerând socoteală poliţiştilor că nu-şi fac datoria.
În satul Socrujeni, proprietarii de case cu ieşire în drumul principal s-au plâns că praful care se ridică în urma maşinilor le pătrunde în case, se depune pe rufele puse la uscat, îi înăduşă. Primarul Iliescu s-a justificat că nu poate asfalta drumul pentru că PDL-ul aflat la guvernare nu i-a dat bani. Dar de doi ani şi jumătate România este guvernată de partidul primarului. Guvernul Ponta de ce nu i-a dat bai? Realitatea este că primarul n-a întocmit nici un proiect de modernizare a drumurilor din comună.
S-a mai desprins concluzia că primarul nu acceptă ca în comuna sa să se iniţieze afaceri private. Cine a încercat a fost imediat boicotat.
Sătenii sunt îmbătrâniţi, tineretul fiind plecat. Primarul Iliescu cu excepţia mandatului 2000-2004 a condus şi conduce comuna în întreaga perioadă postdecembristă. În mandatele sale nu s-a făcut nimic pentru comună, nu s-a întocmit nici un proiect de atragere a fondurilor europene şi nici n-a susţinut vreun sătean să beneficieze de astfel de fonduri. Democraţia nu este cunoscută la Gorbăneşti, oamenii au teamă de primar şi nu ştiu că pot să aleagă şi un alt sătean în această funcţie.
Ignoranţa sătenilor este bine conservată de primar. Un întreprinzător ar fi vrut să aducă în comună televiziunea prin cablu, ceea cer ar fi permis oamenilor să vadă şi alte posturi de televiziune decât TVR şi Antena 3. L-a fugărit primarul.
Când am ajuns la primărie, Iliescu dăduse bir cu fugiţii. O funcţionară căpoasă ne-a luat la rost că de ce filmăm. Am întrebat-o dacă cumva primăria s-a privatizat şi nu mai este instituţie publică. Se va putea vedea din reportaj că respectiva poate fi considerată simbolul ignoranţei şi a lipsei de educaţie. O altă funcţionară, amabilă, ne-a ajutat să-l găsim pe primar. Enervat de insistenţa noastră, stând pe scaun precum primarii comunişti şi cerându-ne socoteală de ce am filmat în comună fără ştiinţa şi acceptul său, Iliescu ne-a cerut să închidem camera de filmat.
În timpul acestui dialog tăios mi-am adus aminte de vorba lui Spirache, un sătean care a venit la Iliescu să-i rezolve o problemă iar Iliescu nu pricepea necazul omului. Omul i-a spus direct: „Domn’ primar, matale ai capul cât o damigeană dar mintea cât o plută!” Pornind de la constatarea lui Spirache, l-am adus pe primar pe calea dialogului şi şi-a spus punctul de vedere.
Reportajul va fi difuzat sâmbătă, 30 septembrie, pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, ora 19.00. Luni, 22 septembrie, va putea fi vizionat şi pe You Tube cu accesare de pe site-ul Jurnalului.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Primarul Portariuc şi cele două paiaţe pe post de viceprimari
Ordonanta privind migratia primarilor nu a trecut de votul din Camera Deputatilor
Victor Ponta: Nu inteleg de ce in Parlament spun ca sunt contra, iar in teritoriu folosesc legea
Astăzi, ,,Prezențe botoșănene în marile muzee ale lumii” la Muzeul Județean
ANI solicita din nou revocarea din functie a unui senator si a unui deputat
Gigi Becali, liber timp de cinci zile. El a fost eliberat marti, in mare discretie
Un miliardar din Hong Kong a facut cea mai mare comanda din istoria Rolls Royce
O fabrica i-a daruit patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, un avion de lupta
Suporterii unei echipe din Elvetia (liga a treia) au urinat in sticla portarului unei echipe rivale
Victor Ponta, catre ministrul Educatiei: Intr-o saptamana anuntati solutia in cazul claselor I si a II-a
Lucrări pe străzile din Botoșani
Festivalul SeptemberFest, cântecul de lebădă al foștilor viceprimari
Angajatii din sistemul public pot cumula din nou pensia cu salariul, a decis Camera Deputatilor
Miliardarul Evgheni Evtusenkov, a 15-a mare avere din Rusia, a fost arestat la domiciliu.
analistii se tem de un nou caz Hodorkovski - Iukos
Contestatia companiei Grivco privind sechestrul din dosarul ICA, trimisa la Curtea Constitutionala
Romania, obligata de CEDO sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Aluzie ginecologică
Cu agheasma malefică nu-i de glumit
Ioan Rotundu
Invitaţie la vizitarea locurilor Sfinte de la Ierusalim
Biserica ar putea să excomunice curcubeul
Blogul lui Radu Herjeu
Anunţ Urban Serv
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă