Primarul Ovidiu Portariuc a anunţat că astăzi va avea negocieri cu cei de la Banca Mondială pentru ca Primăria Botoşani să contracteze un împrumut în valoare de zece milioane euro. Împrumutul, susţine primarul, va fi folosit la cofinanţarea Parcului regional de agrement Cornişa.
Negocierile au loc la Bucureşti iar primarul este însoţit de reprezentanţii unei firme de consultanţă specializată în credite externe.
Informaţia, pentru cine nu cunoaşte ce se consumă prin culisele ei, este una obişnuită şi chiar de laudă la adresa primarului Portariuc pentru că este interesat să susţină o investiţie care va crea un număr important de locuri de muncă.
Numai că judecând decizia primarului prin oferta sa din campania electorală din primăvara anului trecut, constatăm o serie de contradicţii. Mai întâi primarul Portariuc l-a acuzat pe fostul primar Cătălin Flutur că a înglodat Primăria în datorii. O deformare intenţionată a realităţii.
Cât a fost primar, Flutur a angajat în numele Primăriei Botoşani, pe parcursul a şapte ani, împrumuturi în sumă totală de 90 milioane lei, adică 18%, faţă de 30% din valoarea bugetului cât este legal să se împrumute orice primărie.
Aqpoi, Flutur a folosit banii la cofinanţarea proiectelor europene. În vremea lui Flutur, un proiect cu finanţare europeană era acoperit 85% din banii europeni, 13% din fonduri guvernamentale şi numai 2% din banii Primăriei.
După ce USL a preluat guvernarea ţării, UE a blocat finanţare după finanţare iar proiectele aflate în derularea Primăriei Botoşani au pierdut finanţarea europeană. Nou ales primar, Portariuc a folosit banii din bugetul Primăriei Botoşani în locul celor europeni pierduţi de USL pentru a plăti constructorii.
După care s-a plâns botoşănenilor că Flutur a risipit banii bugetului. Iată o minciună sfruntată şi uşor de dovedit pentru cei care au puterea înţelegerii bugetului aflat pe site-ul oficial al Primăriei Botoşani.
Portariuc a mai cheltuit sume importante de bani şi pe auditul investiţiilor derulate de Flutur, fără a se constata ilegalităţi sau furturi de fonduri, dar firma de audit a încasat miliarde de lei vechi din banii care trebuiau să fie folosiţi la continuarea finanţării proiectelor aflate în derulare.
Proiectul Cornişa este unul aparte. Valoarea lui este de vreo 60 milioane euro iar Flkutur, când a plecat din Primărie, avea asiguraţi banii de cofinanmţare. Fiind vorba de o investiţie care va produce venituri, cofinanţarea Primăriei la fondurile europene este de 50%.
Pentru începutul lucrărilor Portariuc n-are nevoie de bani pentru că se alocă prima tranşă din cei europeni de 15%, adică 9 milioane euro. Primăria are cota de finanţare de 50%, adică 30 milioane euro din totalul investiţiei iar pentru a începe lucrările trebuie să pună 15% din cota ei, adică 4,5 milioane euro.
Atunci, de ce primarul Portariuc împrumută Primăria cu 10 milioane de euro? Ce face cu restul de bani, că nu ne-a spus.
Când Flutur a depus Proiectul Cornişa s-a consultat cu specialiştii din Primărie care l-au informat că din banii ce vor fi primiţi de la investiţii cu finanţare europeană, adică bani UE, cum, ar fi modernizarea străzilor şi reţeaua termică, se asigură cofinanţarea la Cornişa. Portariuc a pierdut aceşti bani pentru că Guvernului Ponta i s-a suspendat plăţile.
Nu Flutur a fituit banii Primăriei, cum ne-a spus Portariuc, ci el şi Guvernul USL n-au fost în măsură să continue finanţarea europeană, neducând la îndeplinire condiţiile impuse de UE.
Aşa că din împrumutul de zece milioane euro de la BM, va folosi o parte la cofinanţarea Cornişei dar şi la plata lucrărilor de modernizarea reţelei termice, suplinind banii europeni care au fost sistaţi la plată.
Modul în care procedează primarul Portariuc nu este de condamnat pentru că nu are la dispoziţie alte soluţii. De condamnat este ipocrizia sa din campania electorală când a afirmat că Flutur a înrobit Primăria Botoşani prin împrumuturile angajate, deşi ştia că aceste împrumuturi sunt sub nivelul cotei de îndatorare permisă de lege.
De condamnat mai este Portariuc şi pentru că negociază acest împrumut de zece milioane euro cu BM plătind o firmă de consultanţă cu 1,7 miliarde lei vechi. Dfe ce are nevoie de o firmă de consultanţă când în Primărie există specialiştii care au negociat împrumuturile din perioada lui Flutur şi au făcut-o bine? Apoi, spre deosebire de Flutur care este inginer de profesie, Portariuc este economist şi deci nici n-ar trebui să accepte specialişti la negociere pentru că este o situaţie care-l înjoseşte profesional.
Rămâne ca primarul să ne explice de ce împrumutul pentru Cornişa este de zece milioane euro, când n-ar trebui atâţia bani şi de ce foloseşte la negocieri o firmă plătită şi nu se foloseşte de specialiştii din Primărie. Personal, nu cred că vom avea răspunsuri sincere la aceste două întrebări.