Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44872
De la 07 Ianuarie 2003
111220200

Vlăsâneşti: Cum a compromis „Papalete” sărbătoarea Centenarului Unirii

  • Ioan Rotundu
  • 18 August 2018, 23:00

De Sf. Maria, ziua de 15 august, la Vlăsâneşti s-a organizat cea de-a XIV-a ediţie a sărbătorii locale intitulată „Ziua comunei Vlăsâneşti”. Integrată în numele marii sărbători naţionale Centenarul Unirii, sărbătoarea n-a avut nici pe departe un aer solemn şi plin de respect pentru cea mai importantă zi din istoria modernă a României, ziua de 1 Decembrie 1918, recunoscută în întreaga lume ca dată de întemeiere a României în graniţele geografice istorice.
Organizarea sărbătorii s-a făcut de către actualul primar PSD Andrei Boariu sub controlul direct şi nemijlocit al senatorului PSD Lucian Trufin, fost primar al comunei până în toamna anului 2016 când a fost ales senator, poreclit în sat drept „Papalete” pentru trecutul său de tractorist şi cântăreţ din acordeon la cumetrii. Deşi s-a dorit ca întreaga sărbătoare să fie dedicată Centenarului Unirii, programul stabilit nu a inclus toate evenimentele derulate, printre care şi un eveniment editorial important care a lipsit de pe afiş.
Dar să trec în revistă nemulţumirile unor localnici, nemulţumiri care din verificările efectuate s-au confirmat a fi justificate.
Mi s-a reclamat faptul că prin intervenţia senatorului „Papalete” (aşa a fost numit de către săteni în discuţia cu mine) Ministerul Culturii a alocat comunei suma de 23 mii lei pentru reabilitarea monumentului eroilor amplasat în mijlocul satului Vlăsâneşti. Numai că la ziua sărbătorii, adică 15 august, lucrările de reabilitare n-au fost finalizate, deşi banii ar fi fost cheltuiţi în totalitate, însă nu pentru monument. Într-adevăr, pe lista Ministerului Culturii la poziţia „bani alocaţi pentru monumente istorice” apare „Restaurarea Obeliscului „Vlăsâneşti – 550 – Istorie şi contemporaneitate” – 23 mii lei.
A fost angajată pozao firmă să facă reabilitarea dar care firmă, din motive necunoscute încă, a abandonat lucrarea. Finalizarea, de mântuială spun unii săteni, s-a făcut cu angajaţii de la Primărie.
Însă partea cea mai dureroasă pentru memoria eroilor a fost faptul că tunul care decora monumentul a fost luat şi dus în curtea Atelierului primăriei pentru revopsire, operaţiune care nu s-a finalizat până la 15 august.
Aşa că celebrarea Centenarului Unirii s-a făcut în lipsa celui mai sugestiv element de decor al monumentului: tunul cu care eroii au luptat în cele două războaie mondiale.
În schimb, aleşii locali, mă refer aici şi la consilieri, au avut grijă ca partea distractivă să fie cât mai bogat ornată cu bucate moldoveneşti, să curgă vinul de Sârbi şi sătenii să aplaude prezenţa la loc de cinste a liderilor PSD, senatorul Doina Federovici şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi. Dar n-au avut grijă consilierii locali să-l tragă de mânecă pe primarul Andrei Boariu ca sumele cheltuite din bugetul local pentru chiolhan să fie aprobate în şedinţă de Consiliu local. Pe site-ul primăriei nu există menţionată adoptarea unei astfel de hotărâri, fapt confirmat şi de un politician local cu experienţă în domeniul administraţiei publice.
Un alt eveniment ţinut în anonimat, adică neanunţat pe afiş, a fost unul de natură editorială. S-a vrut ca acest eveniment să fie şi el integrat Centenarului unirii, dar în realitate s-a dovedit a fi unul de „magna cum laude” adus actualului primar Andrei Boariu şi senatorului „Papalete”. Despre ce s-a întâmplat în cadrul acestui eveniment voi reveni cu detalii în partea a doua a prezentului reportaj.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Cine sunt cei doi protestatari reținuți pentru ultraj și tulburarea ordinii publice
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Martirii Ardealului
Horoscopul săptămânii 13 - 19 august 2018
Parchetul Militar face un apel la protestatarii răniţi în urma intervenţiei jandarmilor să ofere informaţii;
19 plângeri au fost depuse până în prezent
Bancul săptămânii: Pur ardelenesc
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Adevărul despre 10 august
Prima fotografie clară cu bărbatul în alb care ar fi coordonat intervenția brutală a jandarmilor în Piața Victoriei.
Jandarmeria refuză să confirme dacă e vorba de șeful Brigăzii Speciale, invocând GDPR
Parchetul Militar şi spaima trioului Dragnea - Dăncilă - Carmen Dan
Ioan Rotundu
Replici de dispreţ ale social-democraţilor la adresa protestatarilor
Ioan Rotundu
Impozitarea bacșișului - posibile implicații si exemplele altor state
Momentul în care jandarmerița bătută este scoasă din mulțime de colegi și merge singură.
”Fraților, unde dracu’ m-ați dus!”
Şeful Jandarmeriei îi felicită pe jandarmii bătăuşi
„Colegii mei și-au făcut datoria. Oamenii în uniformă își merită respectul nostru”
Parchetul General preia ancheta în cazul violențelor din Piața Victoriei
Plângere pentru șeful Filarmonicii Oltenia după ce a spus de mamele de la protest că merită „glonț în cap”
EFJ şi IFJ au alertat Consiliul Europei cu privire la agresiunile jandarmilor asupra jurnaliştilor din România
Val de achiziții făcute de Jandarmerie înainte de protestul din 10 august
Pulverizatoare de mare capacitate, mii de spray-uri iritant lacrimogene și cătușe textile de unică folosință / Jandarmeria: Nu ne-am pregătit în mod special pentru acest miting. Echipamente de reprimare a revoltelor: 1.100 de spray-uri iritant lacrimogene
Parchetul Militar: 192 de plângeri, până acum, contra jandarmilor care au intervenit vineri seară
Parchetul Militar: 192 de plângeri, până acum, contra jandarmilor care au intervenit vineri seară
Înainte, vitejie şi loialitate lui Dragnea, după, laşitate
Ioan Rotundu
Cum am ajuns din muritor „Nemuritor”
Proasta din târg umilită de premierul Dăncilă
Ioan Rotundu
"Contribuabilii persoane juridice sunt invitaţi la sediile ANAF pentru a fi informaţi cu privire la schemele de ajutor de stat
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă