Ajunse în cursul serii de sâmbătă la Botoşani, cele zece microbuze şcolare destinate transportului elevilor au fost înmânate directorilor unităţilor şcolare şi primarilor localităţilor beneficiare. Microbuzele care au ajuns la Botoşani sunt un cadou binevenit oferit elevilor de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Înmânarea cheilor şi a documentelor microbuzelor a fost făcută de prefectul Cristian Roman, inspectorul general Horia Negrescu şi inspectorul general adjunct Daniela Biolan. Horia Negrescu a precizat că pentru inspectoratul şcolar, şi nu numai, momentul predării microbuzelor reprezintă o bucurie.
Aceste zece microbuze sunt primele din cele care vor ajunge în judeţul Botoşani în decursul acestor doi ani. Ele sunt aduse de sâmbătă noaptea din Bucureşti. Credem că acest moment în care ele trebuie să plece în mod festiv de la Inspectoratul Şcolar este necesar pentru că poate marca importanţa asigurării transportului elevilor noştri, a precizat inspectorul Horia Negrescu. Prezent la momentul festiv al predării microbuzelor, prefectul Cristian Roman a ţinut să reamintească că în acest an, într-o măsură deosebită, Guvernul României a destinat fonduri substanţiale învăţământului botoşănean. În momentul calculării sumei se poate constata că de la Guvern, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi de la Banca Mondială au ajuns la Botoşani, numai la capitolul învăţământ, peste 1.200 miliarde lei. În opinia prefectului Cristian Roman, generozitatea Guvernului în ceea ce priveşte aceste fonduri este mai mare decât toate gesturile de finanţare făcute în ultimii 16 ani. În acest an judeţul Botoşani a primit şase sume considerabile alocate pentru construcţii de şcoli, reabilitare de şcoli şi grădiniţe, precum şi pentru dotări şi mobilier.
În acest remarcabil efort financiar se încadrează şi acest dar din apropierea Crăciunului, cele zece microbuze, care pe deasupra sunt şi de firmă, a precizat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Acesta le-a recomandat primarilor şi directorilor unităţilor de învăţământ să le utilizeze cum se cuvine, să le păstreze gospodăreşte şi civilizat. La eveniment a fost prezent şi un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Lăcrămioara Munteanu (foto), spre a lua act de modul în care au fost primite microbuzele. Inspectorul general Horia Negrescu a adăugat că în stabilirea priorităţilor pentru comunele care au primit

microbuzele s-a ţinut cont de criterii foarte riguroase. În primul rând s-a ţinut cont de şcolile de arte şi meserii, care trebuiesc dotate cu mijloace de transport a elevilor. S-a urmărit dotarea acestor şcoli pentru că la ele învaţă elevi din mai multe zone învecinate. În al doilea rând, în distribuirea microbuzelor s-a ţinut cont de numărul de copii care vor beneficia de transport şcolar, iar în al treilea rând şi de distanţa pe care elevii trebuie să o parcurgă până la şcoală. Aceste priorităţi au stat la baza desemnării primelor zece comune care au primit microbuze. Până la sfârşitul anului trebuie să mai ajungă la Botoşani încă patru astfel de mijloace de transport. Horia Negrescu susţine că pentru anul viitor în program există suficiente microbuze pentru a satisface cererile pe care IŞJ le are.
Suntem bucuroşi că ni s-a pus la dispoziţie un microbuz pentru a putea ajunge la şcoală. Noi venim de la depărtare şi iarna este foarte greu să ne deplasăm fără un mijloc de transport. Din Hudeşti trebuie să facem zece kilometri până în Smârdan, a precizat o elevă din Hudeşti. Până a primi microbuzele şcolare elevii erau nevoiţi să meargă pe jos pentru a ajunge la unitatea de învăţământ. Directorul Şcolii de Arte şi Meserii Sfântul Apostol Andrei Smârdan, comuna Suharău, a precizat că elevii trebuiau să parcurgă 16 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Din acest motiv elevii erau nevoiţi să se trezească la ora patru dimineaţa.
La şcoala noastră mai sunt şcolarizaţi şi copii din comuna Cristineşti, respectiv din satul Fundul Herţii, care erau obligaţi să vină pe jos 18 kilometri. Este un lucru deosebit venirea acestui mijloc de transport pentru că vom acoperi traseele pentru copiii care au cele mai mari greutăţi, a declarat Gheorghe Creţu. Elevii care au venit împreună cu primarii şi directorii unităţilor şcolare pentru a ridica microbuzele au primit din partea conducerii Inspectoratului câte un mic cadou de Moş Crăciun. În coloană oficială, microbuzele şcolare au părăsit incinta IŞJ şi au plecat spre localităţile Vlădeni, Vorona, Vârfu Câmpului, Ungureni, Todireni, Ştefăneşti, Suharău, Şendriceni, Săveni şi Tudora. (Margareta NICHIFOR)