Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13077
De la 07 Ianuarie 2003
114842709

Botoşani: Spectacol de tradiţii pe străzile din municipiu

  • 18 December 2011, 23:00

Cea de-a 37-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri „Din străbuni, din oameni buni” desfăşurat duminică scos mii de botoşăneni din case.
Străzile au fost împânzite au fost împânzite cu urşi fioroşi, căiuţi dansatori, dar şi de bande legendare din perioada în care haiducii făceau legea în zonă. Dansul lor şi programul bine prezentat, au smuls ropote de aplauze şi strigăte de bucurie din partea celor care au umplut trotuarele în aşteptarea formaţiilor care fac spectacol an de an.
Copii, vârstnici, cu toţii au admirat splendoarea costumelor, a mîştilor, dar şi muzica săltăreaţă care a amintit pentru o clipă de frumuseţea autentică a sărbătorilor de altădată. Formaţiile participante au venit din mai multe judeţe din ţară, dar şi din Republica Moldova şi Iordania.
Aceasta din urmă a ţinut să arate celor prezenţi că fiecare popor are tradiţia sa şi valoarea sa inestimabilă. Identitatea este dată frumuseţea obiceiurilor, ata a explicat un copil de numai 9 ani, unul dintre căiuţii care au defilat pe străzile din Botoşani.
Micuţul a fost pozafost învăţat de la 3 ani să danseze stilul specific şi o face ca un adevărat profesionist. „ Sunt cu tata în formaţie. Ţin minte că eram mic-mic şi tata mi-a făcut şi mie un căluţ şi mama mi-a făcut o haină roşie. Am şi acum costumul. Tata zice că atunci când voi fi mare să arăt lumii ce frumos era odată, când trăiau bunicii lui. Mi-a zis că dacă nu păstrez asta, lumea va dispărea în calculator” a spus Ionuţ Mardare din Vlăsineşti.
După parada derulat pe străzi, formaţiile au dat un spectacol pe cinste pe scena amplasată în Centrul Vechi. Banda lui Coroi, Banda lui Jianu, dansul urşilor, toate au fost intens aplaudate. „Vin în fiecare an. Cum începe decembrie m interesez când e parada. Nu vreau s-o ratez. O singură dată am pierdut-o, acum doi ani, pentru că tot aşteptând-o, m-am îmbătat” a spus unul dintre privitori, Vasilică Duduman. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Reţeta zilei: Crapfen
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ginerele şi soacra
Parlamentul European cere organizarea de noi alegeri, libere şi corecte
Traian Băsescu a promulgat legea care prevede îngheţarea pensiilor şi
Liderii Zonei Euro trebuie să se preocupe de creşterea economică
şansele unei recesiuni grave au crescut
Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, jigniţi în presa online din Italia
"ţiganul" şi "celălalt cabotin"
Zona Euro se pregăteşte pentru o nouă săptămână delicată
pe agendă, majorarea resurselor FMI şi Pactul bugetar
Valentin Stan îl atacă dur pe Dan Voiculescu, la Antena 3
nu Băsescu confundă, "matale confunzi rău de tot, prietene"
Vaclav Havel a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani
Sărbătoare la Organizaţia municipală PSD Botoşani
„Boschetarii” de lângă noi
Bugetarii sunt lăsaţi fără tichete de masă în 2012
Peste 6.000 de botoşăneni sunt în căutarea unui loc de muncă
IŞJ a constatat că liceenii sunt campionii chiulului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă