Din reportajul difuzat şi care poate fi vizualizat dându-se clik pe imaginea de faţă, s-a putut constata că părerile oamenilor sunt împărţite şi că majoritatea sunt mulţumiţi de prestaţia preotului.
Mai dificil a fost să dezleg enigma cheltuirii banilor primiţi de la Guvernul Ponta prin intermediul Departamentului Cultelor din cadrul Ministerului Culturii. Filmările le-am realizat marţi, 13 ianuarie, iar preotul Leonte (mi s-a spus că nu este rudă cu protopopul Lucian Leonte), deşi era în vila proaspăt construită n-a ieşit afară să stea de vorbă cu noi şi să-şi exprime propriul punct de vedere.
Colac peste pupăză, joi seară, când m-am prezentat la emisiunea de pe Tele’M, mi-au dat cei de la Ştiri un set de documente ce se voiau a fi un drept la replică, textul fiind semnat de părintele protopop de Botoşani, Lucian Leonte şi economistul Protopopiatului , o anume Cristina Baş. Trăiam o premieră mondială în sensul că primeam un drept la replică la un reportaj care nu fusese difuzat iar părintele protopop habar nu avea ce filmasem, eu la Buhăceni.
Mai mult, în mod viclean, părintele protopop a mai înmânat un set similar de documente şi soţiei mele, care nu are nici un fel de amestec în activitatea mea de realizator de reportaje televizate şi nici o putere de influenţă, fiindu-i interzis să se implice în munca mea de jurnalist care nu de puţine ori este periculoasă.
Seara, când am venit de la emisiune, mi-a înmânat şi soţia setul de documente. Mi-a enervat modul mişelesc şi viclean în care a procedat părintele protopop, mod de lucru ce văd că-l transformă în obişnuinţă. Dacă avea curiozitatea să afle ce filmasem la Buhăceni înainte de a fi difuzat reportajul, putea să mă contacteze, nu să încerce să blocheze difuzarea reportajului.
Dealtfel, părintele protopop a încercat să mai blocheze difuzarea unui reportaj de-al meu legat de fostul preot Gabriel Ivasuc, beţivanul şi curvarul satului Buhăceni aflat sub protecţia protopopului. N-a reuşit dar nici n-a înţeles că Trele’M doar mi-a pus la dispoziţie spaţiul de emisie iar producţia este a mea, eu decid dacă filmez sau nu un aspect reclamat, pentru că o fac pe cheltuiala Jurnalului.
În dreptul la replică, chiar din prima frază, stă scris: „Urmare a denigrării părintelui Leonte Cezar, paroh la Parohia Buhăceni, la postul de televiziune TELE’M Botoşani…” Dreptul la replică este datat 15 ianuarie iar reportajul a fost difuzat în premieră sâmbătă, 17 ianuarie. Protopopul minte de două ori. Prima că l-am denigrat pe preotul Cezar Leonte, ceea ce nu rezultă din reportaj şi nici din textele difuzate în Jurnalul.
A doua oară minte că preotul a fost denigrat pe Tele’M, şi face afirmaţi cu două zile înainte de difuzare şi a lua act de conţinutul reportajului. Dar partea frumoasă a dreptului la replică este alta. Mi s-au pus la dispoziţie copia unor documente care nici pe departe nu exprimă o realitate. Pentru că o parte din documente sunt suspecte de a fi falsificare şi implică plata de TVA, încă nu dezvălui de unde rezultă suspiciunea de fals pentru că un important om de afaceri din Botoşani riscă să devină victimă nevinovată pentru nesăbuinţa unor preoţi, deşi el a dat dovadă de multă bunăvoinţă în a-l ajuta pe părintele Cezar Leonte.
În schimb, pot dovedi că cel puţin două din documentele anexate la dreptul la replică au fost fost fabricate într-un mod grosolan. Chitanţa cu nr. 1744162/5.VI.2012, în sumă de 2.250 lei tăiată pe numele lui Mihai Puruhniuc, pe atunci ca şi acum primarul comunei Truşeşti, atestă că suma este donaţie. Data nu este cea reală şi nici suma. Primarul Mihai Puruşniuc n-a dat nici un leu părintelui Leonte. El i-a spus părintelui că poate ridica în numele său, de la firma de materiale de construcţii a lui Costel Achiţei, situată tot în Truşeşti, orice materiale are nevoie la biserică. Materialele au fost ridicate de către Ioan Plăcintaru (vopsele, var etc.) fără ca patronul să elibereze vreo factură şi fără ca Plăcintaru să ştie cât valorează materialele ridicate. Şi primarul Mihai Puruşniuc a declarat că el a sponsorizat biserica cu materialele de care a avut nevoie. Deci suma din chitanţ ă nu este una corectă, nesusţinută de factura de eliberare a materialelor saz de vreun bon fiscal, iar data chitanţei nu corespunde că perioada când s-au ridicat materialele.
A doua chitanţă care mi s-a anexat în copie, cea cu nr. 1744191 nu poartă dată dar are consemnat că s-a primit suma de 2.500 lei de la „Ţurcanu Florin prin Plăcintaru”. Nici această chitanţă nu exprimă un fapt real. Florin Ţurcanu n-a donat bisericii din Buhăceni nici un bănuţ. Ioan Plăcintaru mi-a declarat că a primit o sumă de bani de la Mihai Ţâbuleac. Nu reţine exact suma dar cert era mai mare decât 2.500 lei, de faţă fiind şi primarul Mihai Puruhniuc. Banii i-a primit în ziua de duminică, 3 iunie 2012, când la Buhăceni a avut loc o întrunire electorală la care a participat Mihai Ţâbuleac în calitate de candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean botoşani.
Ioan Plăcintaru susţine că în aceeaşi zi i-a dat banii părintelui Cezar Leonte. Aşadar, cineva a întocmit în fals cele două chitanţe care mi-au fost puse mie sub nas cum ca dovadă că l-am „denigrat” pe părinte.
Dar, aşa cum spuneam, aceste matrapazlâcuri comise prin întocmirea unor chitanţe care nu exprimă o situaţie reală sunt nimicuri pe lângă modul în care părintele Cezar Leonte, cu ajutorul, părintelui protopop Lucian Leonte a încercat să mă îmbrobodească cum a folosit el suma de 45 mii lei primită de la Departamentul Cultelor în 20 decembrie 2013.
Să mai adaug faptul că, după ce părintele m-a văzut filmând în Buhăceni, trecând cu maşina pe lângă minte fără să oprească, după ce n-a binevoit să iasă din vcilă să vorbească cu mine, a declanşat asupra mea un întreg asalt prin diferite persoane ca să mă determine să nu difuzez reportajul. Am fost sunat de o inspectoare de la Finanţe, pe nume C.C, care voia să mă convingă că preotul a cumpărat maşina cu o sumă donată de sora sa din Bucureşti. I-am explicat că nu maşina a fost motivul filmărilor mele dar funcţionara o ţinea pe-a ei şi că are acte de donaţie. I-am cerut să-mi trimită copia actelor pe mailul redacţiei dar nu le-am mai primit.
O altă patroană de bar din Buhăceni, doamna Ulman, susţine că fiica ei l-a sponsorizat pe părinte cu o sumă de bani să-şi cumpere maşina marca Opel ce la preţul pieţei de second-hand este apreciată cam la 5 mii de euro. Cum nu maşina fusese reclamată de săteni, nu cumpărarea maşinii era tema conflictuală dintre părinte şi săteni a reportajului meu. Dar am dezvăluit şi aceste presiuni din culise pentru a constata şi dumneavoastră cum lucrează preoţii, cât de credincioşi şi cinstiţi sunt ei în ceea ce fac şi cum atacă în haită pe cel care le descoperă furtişagurile şi de demonstrează spiritul de lăcomie şi viclenie care-i domină.
Şi închei cu o întrebare adresată părintelui Cezar Leonte: Părinte, dintr-un sat de câteva sute de alezări, n-aţi găsit să vă luaţi consilier personal un gospodar respectat şi l-aţi luat pe un fost puşcăriaş, condamnat pentru acte de violenţă?
Ioan Rotundu