Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6232
De la 07 Ianuarie 2003
123641657

Botoşani: Când preşedintele Asociaţiei de proprietari nu cunoaşte legea

  • Ioan Rotundu
  • 18 January 2016, 23:00

În spatele Parcului Mihai Eminescu, pe strada Vârnav, vecin cu gangul de intrare spre Piaţa mică, se află barul numit „Amigo” patronat de inginerul Eugen Maftei. Marţi, săptămâna trecută, prin plafonul barului a început să curgă apa. S-a apreciat că apa ar curge de la o defecţiune a instalaţiei produsă la apartamentul de deasupra barului.
Maftei a încercat să ia legătura cu proprietarul apartamentului dar a descoperit că proprietarul este necunoscut de către locatarii de pe scară. Până la urmă i s-a pus că în apartament ar locui un italian care este rar văzut intrând sau ieşind. Pentru că apa continua să curgă, Maftei a sunat la 112 şi a solicitat ajutorul pompierilor şi al celor de la Poliţie. De la ISU a venit un echipaj, a constatat că apa curge prin plafonul barului, dar au strâns din umeri şi au plecat pe motiv că apartamentul nu are nici un geam deschis şi deci n-au cum intra în interior. De la Poliţie, agentul venit i-a spus lui Maftei că ei n-au cum intra în apartament pentru că n-au temei legal.
Derutat de tot ce i se întâmplă şi cu apa continuând să-i curgă prin plafon deteriorându-i mobilierul şi marfa din magazia de mână, Maftei s-a adresat preşedintelui Asociaţiei de proprietari, un anume Mălaimare. Preşedintele a venit la faţa locului, a văzut, a clătinat din cap şi a concluzionat că fiind vorba de un spaţiu comercial al unei societăţi care nu este membră în Asociaţie el nu are nicio treabă a se amesteca.
Până la urmă Maftei a solicitat ajutor de la Lumea lu’ Rotundu. Ieri m-am deplasat la faţa locului şi am început filmările cu inundaţia din bar. Perete în perete cu barul se află şi o farmacie a societăţii Interfarm ce are sediul undeva la ieşirea din botoşani spre Roma, pe strada Doboşari. Nici bine n-am intrat în farmacie că farmacista (foto 1) ne-a şi pozasomat să ieşim afară. O altă persoană aflată lângă farmacistă şi în ţinută de stradă (ce căuta fără halat?) i-a ţinut isonul.
Cică farmacia este proprietate privată. I-am explicat că farmacia este unitate de interes public şi fiind vorba de o inundaţie este posibil ca o parte din medicamente să fie degradate şi este important ca publicul să ştie şi să nu se lase păcălit. Gaiţa o ţinea pe-a sa, aşa că am lăsat-o la nivelul ei de educaţie de homo primigerius de rang Neanderhtal.
Sugerăm celor de la Direcţia de Sănătate Publică să efectueze un control la această farmacie pentru că inundaţia a creat condiţii necorespunzătoare de depozitare a medicamentelor şi este posibil să fie nevoie de o igienizare generală. Poate că şi autorizaţia de funcţionare se cere a fi verificată dacă mai corespunde cu situaţia creată.
Am încercat să stau de vorbă cu locatarii de pe scară. Deşi erau acasă, îi simţeam după uşă, refuzau să deschidă. La etajul II o locatară a întredeschis uşa şi văzându-ne că filmăm a închis-o imediat ce i-am cerut relaţii despre locatarul apartamentului nr. 2. Aveam să aflăm că acest apartament are un renume rău famat şi că în el se petrec lucruri necurate, motiv pentru vecini să stea departe de cele petrecute între pereţii acestuia. Ciudat, dar departe de cele ce se petrec aici stă şi poliţistul de proximitate plătit din banii noştri.
Când ne pierdusem orice speranţă de dialog cu vreun locatar ne-a ieşit în cale Adăscăliţei, locatar la apartamentul 3, vecin cu apartamentul suspectat de inundaţie. Acesta ne-a explicat că dimineaţă a avut contact cu italianul chiriaş, care nu cunoaşte limba română, a intrat în apartament dar inundaţia nu este de la instalaţia acestuia. Spunea Adăscăliţei că este posibil să fie spartă o ţeavă în plafonul dintre etajul I şi parter.
Locatarul a recunoscut că preşedintele Asociaţiei ar trebui să fie interesat pozade rezolvarea situaţiei pentru că apa care curge este contorizată la subsol şi că pierderea o vor plăti în final locatari.
Ne-am dus la sediul Asociaţiei de proprietari nr. 31 de care aparţine blocul cu pricina. Aici, contabila Trufin (foto 2), când ne-a văzut, a dat bir cu fugiţii. Ulterior a revenit şi a dialogat cu noi, spunându-ne că nu este treaba Asociaţiei să rezolve problema. Când i-am replicat că apa care curge o va plăti locatarii a dat din umeri. Cât despre preşedintele Mălaimare, acesta n-a fost de găsit.
Ne-am deplasat la sediul Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Botoşani pentru a sta de vorbă şi cu preşedintele Petrică Butnaru (foto 3). Acesta ne-a explicat că este obligaţia preşedintelui Asociaţiei să rezolve problema, chiar dacă în cauză se află un spaţiu comercial. „Dacă este caz de forţă majoră, preşedintele intră spărgând uşa. Dacă nu se impune aşa ceva este obligat să aducă un meseriaş să repare defecţiunea pentru că toate pagubele care se produc trebuie suportate în final de Asociaţie. Aşa este legea” – ne-a explicat preşedintele Butnaru.
Cazul nu este unul nesemnificativ. Astfel de situaţii se produc des între locatarii de la bloc şi trebuie să fim informaţi cine şi cum are obligaţia să intervină. Iar cel de la ISU, când a intrat în bar, trebuia să observe că apa curge prin instalaţia electrică şi că oricând se poate produce un scurtcircuit urmat de vreun incendiu. Numai acest aspect îl obliga să intervină dar n-a făcut-o. Cum spunea şi patronul Maftei „Cei de la ISU sau Poliţie intervin numai după ce se produce câte u nenorocire şi caută un ţap ispăşitor ca să scape ei de orice răspundere”. Din păcate, realitatea ne cam aceasta este. Fuga de răspundere, de implicare civică, ne caracterizează.
Reportajul realizat va fi difuzat pe Tele'M Botoşani, sâmbătă 23 ianuarie, ora 19.00 în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Când rechinul ţine locul peştişorului de aur
Reţeta zilei: Tocaniţă ungurească Porkolt
Horoscopul zilei de 19.01.2016
Premierul Japoniei doreste o reconciliere a G7 cu Rusia
Cotatia petrolului la un nou minim. A coborat sub 28 de dolari
Victoria Nuland a discutat la Ministerul de Externe despre situatia din Moldova
PNL vrea debarcarea lui Tariceanu de la conducerea Senatului
Informare meteo de ger: Temperaturi de pana la -20 de grade
Klaus Iohannis, la intalnirea cu Victoria Nuland: Unele lucruri s-au schimbat in bine, altele mai putin
PNL ii va solicita lui Ciolos o OU pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin
Romania a cumparat armament antitanc de 110 milioane de euro de la un consortiu germano-israelian
Persoane fără adăpost ajutate de autorităţi
Locuinţe distruse din cauza neglijenţei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog