Turul României de Ciclism a poposit ieri la Botoşani, unde s-a încheiat cea de a treia etapă din cele opt programate. Botoşanii au fost incluşi pentru prima dată în Turul României, ediţia a 43-a, la iniţiativa senatorului conservator Gavrilă Vasilescu. Prima ediţie a turului a avut loc în 1934, România fiind a şasea ţară din lume care organiza un tur ciclistic după Belgia, Olanda, Ungaria, Bulgaria, Franţa şi Polonia. Cea de-a treia etapă a pornit de la Piatra Neamţ, iar la scurt timp de la start grupul compact s-a spart, din faţă ţâşnind nouă rutieri care au determinat o trenă susţinută până la sfârşitul cursei. Primul sprint s-a derulat la Târgul Frumos, revenind olandezului Vander Bourg, urmat de cel de la Cotnari adjudecat de un tunisian, care a câştigat şi căţărarea de pe porţiunea traseului botoşănean. Etapa a fost însă câştigată de olandezul Sield Steingenger, care a alergat pentru Dinamo Secrom. A treia etapă s-a încheiat prin festivitatea de premiere organizată în faţa Primăriei municipiului Botoşani. Primii care au urcat pe podium au fost sprintorii de la Cotnari, premiaţi cu câte un carton de vin marca Cotnari. Purtătorul tricoului galben, olandezul Sield Steingenger, a fost premiat cu 20 milioane lei, urmat pe podium de Andrei Şaripov, premiat atât de federaţie cât şi de primarul Cătălin Flutur cu suma de 15 milioane lei şi bulgarul Stanislav Mincov, premiat cu 10 milioane. Cel mai bun rutier român a fost desemnat George Manu. El a fost premiat de secretarul general al Federaţiei de Specialitate Vasile Selejan, reprezentând Dinamo Secrom Bucureşti. Pe locurile al doilea şi al treilea s-au clasat Lars Pria şi Alexandru Ciocan. Au fost premiaţi de asemenea şi cei mai

mai buni trei juniori români: Marius Cojocar, Radu Stănculescu şi Aurel Rusu, considerat a fi mezinul turului. În ierarhia generală, după primele trei etape, a fost desemnat George Manu ca şi câştigător al tricoului albastru iar Dimitrie Dimitrov ca deţinător al tricoului verde. Tricoul roşu l-a dobândit olandezul Vander Bourg, în timp ce tricoul galben a fost obţinut tot de un olandez, respectiv Sield Steingenger, cel care s-a impus şi în prologul de la Vălenii de Munte. Senatorul conservator Gavrilă Vasilescu a decernat premiul de căţărător, devenit deja o tradiţie a concursului.
Acest premiu îl acord pentru a şaptea oară pentru cel mai bun căţărător. El este acordat în memoria tatălui meu, a precizat Gavrilă Vasilescu. Cicliştii se vor alinia la startul celei de-a patra etape, astăzi în jurul orelor 12.30. Aseară, o parte din ciclişti şi echipa care asigură întreaga desfăşurare a competiţiei a fost cazată la Hotel Maria, în jur de 50 de persoane. Cealaltă parte şi-a găsit sălaş la Hotelul Rapsodia. Startul de astăzi va avea două porniri. Prima, din faţa Primăriei Botoşani, un start simbolic, fără implicare competitivă. Startul propriu-zis se va da la ieşirea din Botoşani, pe Sucevei, când cicliştii vor declanşa lupta pentru ocuparea unor locuri cât mai onorabile, dacă avem în vedere că etapa a patra pe distanţa Botoşani- Vatra Dornei implică o căţărare dificilă, pasul Mestecăniş. Este de aşteptat şi astăzi, precum ieri, botoşănenii să onoreze în număr mare evenimentul. Se poate spune că trecerea cicliştilor prin Botoşani a dezmorţit şi scos din plictiseală nu numai pe majoritatea concitadinilor, dar şi autorităţile care aşteaptă nerăbdătoare plecarea în concediul de odihnă. (Bianca ALBU & Margareta NICHIFOR)