Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12510
De la 07 Ianuarie 2003
120807783

Le-au făcut viaţa un iad!

  • 18 July 2007, 23:00

Despre lucrările pe care societatea Termica le desfăşoară în perimetrul Şcoala nr. 11, str. General Avramescu, str. Împărat Traian cu închidere în apropiere de Calea Naţională, zona Băncii Transilvania noi am mai scris. Am scris despre faptul că lucrarea de înlocuire a vechii reţele termice cu o alta nouă, modernă şi mai bine izolată termic, executată de către societatea bucureşteană General Fluid S.A., se face în bătaia de joc şi dispreţul locuitorilor din zonă. Practic, Termica vine cu un nou sistem de distribuţie al agentului termic, amplasat în paralel cu cel vechi. Iar noul sistem impune săparea de şanţuri, traversarea de străzi şi alei, efectuarea de racorduri la subsolul blocurilor. Tocmai săpatul acestor şanţuri a transformat viaţa locatarilor din acest perimetru într-un iad.
Executantul bucureştean a folosit în efectuarea lucrărilor de săpat şanţuri forţă de muncă botoşăneană. Ţigani de prin Coşula sau alte localităţi ale judeţului au fost ademeniţi să facă aceste săpături. Plata muncii lor s-a făcut seară de seară, de către un angajat al General Fluid S.A., care se prezenta în jurul orelor 18.00, în faţa chioşcului lui Bidaşcă de pe str. Împăratul Traian, cu un autoturism de culoare închisă şi geamuri fumurii. Pe geamul portierei din dreapta faţă se putea vedea ieşind o mână ce întindea săpătorului de peste zi câteva bancnote. Plata nu era nici pe departe mulţumitoare pentru efortul depus. Motiv pentru care în fiecare zi puteau fi văzuţi la săpat alţi şi alţi muncitori bruneţi sau mai deschişi la culoare.
De săptămâna trecută nu mai sapă nimeni, iar lucrările au stagnat. Prin faţa blocurilor 17, 19 şi 21 de pe str. Împărat Traian, în faţa blocurilor de pe cealaltă parte a străzii trec şanţuri care blochează căile de acces la intrarea în bloc. Executantul n-a pus în faţa scărilor de bloc punţi de trecere, protejate cu bare de prindere, ci doar nişte dale de beton aflate într-un echilibru fragil. Peste tot munţi de pământ, ţevi şi resturi de ţevi. Şanţul a fost săpat între temelia blocurilor şi gardurile vii, ornamentale, amenajate de către locatari cu mult efort. Teii din faţa blocurilor pozablocurilor au început să se usuce. Le-au tăiat rădăcinile, în partea dinspre carosabil societatea Prisma Serv, care a îngropat o ţeavă de gaz metan, iar între trotuar şi temelia blocurilor rădăcinile le-au tăiat cei de la General Fluid S.A. Pământul săpat din şanţ a fost aruncat sub geamurile celor de la parter sau peste gardul viu, aşa cum se poate vedea din fotografiile efectuate în faţa blocului nr. 19 din str. Împăratul Traian.
Mulţi dintre locatari tocmai şi-au terminat de învelit termic, prin exterior, apartamentul. Pereţii au fost terfelit din nou de către săpătorii de şanţuri, fiind murdăriţi mai ceva ca pereţii cocinii pentru porci. Cetăţenii sunt indignaţi, nu mai pot răbda atâta bătaie de joc. Pe de o parte trebuie să înoate prin noroiul care se formează când plouă, pe de altă parte s-au ales cu pereţii plini de igrasie, de la pământul aruncat din săpături. Pentru că au fost astupate şi gurile de aerisire de la subsolul blocurilor, acum, la căldura de afară, mirosurile pestilenţiale de la subsol urcă către etajele superioare. Oricând pot apărea boli molipsitoare. Cui îi pasă?
Apa caldă lipseşte de peste două luni de zile, nimeni de la Termica nefiind interesat să accelereze lucrările în zonă, pentru a se reveni la normal. L-am contactat pe noul director general al Termicii, Ioan Diaconu, pentru a ne lămuri ce se întâmplă. Dumnealui s-a arătat foarte surprins faţă de ce i-am relatat, aproape fiind convins că n-am dreptate şi că totul nu-i decât o făcătură jurnalistică.
Pentru că se află în concediu de odihnă pentru câteva zile, a rămas stabilit ca pe săptămâna viitoare să trecem în revistă, împreună, locurile despre care am menţionat în acest scurt reportaj. Poate până atunci se vor sesiza şi cei de la Primăria Botoşani, care au obligaţia de a urmări ca executanţii de astfel de lucrări să nu provoace distrugeri, să nu producă mizerie pe străzi iar dacă o fac, să plătească. Până atunci viaţa locatarilor din zonă continuă să fie un iad. Un iad generat de incompetenţă şi indiferenţă faţă de soarta cetăţeanului de rând. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Supravieţuirea bolnavilor cronici în vreme caniculară şi teoria conspiraţiei
Lumea Internetului cucereşte comuna usturoiului
La Băluşeni, canciocul şi mistria au luat locul elevilor
Comentariu la comentarii (CXLVII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Program TELE’M, joi, 19 iulie
Recrutare de personal
Citate şi cugetări din Ungaria
Cursuri de lucrători sociali
Fascinaţi de complexitatea operei eminesciene
Urban Serv va asigura salubrizarea municipiului
Primarul Flutur se gândeşte la închiderea Parcului Eminescu
Căminele Condacia vor fi mansardate
Penegişti ies la atac
Ciuştea vrea şefia CJ, dar nu prin vot uninominal
Cod portocaliu pentru Botoşani
Au refuzat să încheie convenţii pentru copiii instituţionalizaţi
Comunicat către cetăţenii municipiului Botoşani
Înecat în iazul de la Mănăstireni
Reţinut pentru viol
Necunoscut în comă la clinica din Iaşi
IŞJ va recorecta 10% din lucrările de la BAC
AJOFM a primit suplimentare de buget pentru ocuparea temporară
Profesorii nu vor posturi departe de casă
Profesorii vor neapărat să meargă la mare
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă