Executantul bucureştean a folosit în efectuarea lucrărilor de săpat şanţuri forţă de muncă botoşăneană. Ţigani de prin Coşula sau alte localităţi ale judeţului au fost ademeniţi să facă aceste săpături. Plata muncii lor s-a făcut seară de seară, de către un angajat al General Fluid S.A., care se prezenta în jurul orelor 18.00, în faţa chioşcului lui Bidaşcă de pe str. Împăratul Traian, cu un autoturism de culoare închisă şi geamuri fumurii. Pe geamul portierei din dreapta faţă se putea vedea ieşind o mână ce întindea săpătorului de peste zi câteva bancnote. Plata nu era nici pe departe mulţumitoare pentru efortul depus. Motiv pentru care în fiecare zi puteau fi văzuţi la săpat alţi şi alţi muncitori bruneţi sau mai deschişi la culoare.
De săptămâna trecută nu mai sapă nimeni, iar lucrările au stagnat. Prin faţa blocurilor 17, 19 şi 21 de pe str. Împărat Traian, în faţa blocurilor de pe cealaltă parte a străzii trec şanţuri care blochează căile de acces la intrarea în bloc. Executantul n-a pus în faţa scărilor de bloc punţi de trecere, protejate cu bare de prindere, ci doar nişte dale de beton aflate într-un echilibru fragil. Peste tot munţi de pământ, ţevi şi resturi de ţevi. Şanţul a fost săpat între temelia blocurilor şi gardurile vii, ornamentale, amenajate de către locatari cu mult efort. Teii din faţa blocurilor

Mulţi dintre locatari tocmai şi-au terminat de învelit termic, prin exterior, apartamentul. Pereţii au fost terfelit din nou de către săpătorii de şanţuri, fiind murdăriţi mai ceva ca pereţii cocinii pentru porci. Cetăţenii sunt indignaţi, nu mai pot răbda atâta bătaie de joc. Pe de o parte trebuie să înoate prin noroiul care se formează când plouă, pe de altă parte s-au ales cu pereţii plini de igrasie, de la pământul aruncat din săpături. Pentru că au fost astupate şi gurile de aerisire de la subsolul blocurilor, acum, la căldura de afară, mirosurile pestilenţiale de la subsol urcă către etajele superioare. Oricând pot apărea boli molipsitoare. Cui îi pasă?
Apa caldă lipseşte de peste două luni de zile, nimeni de la Termica nefiind interesat să accelereze lucrările în zonă, pentru a se reveni la normal. L-am contactat pe noul director general al Termicii, Ioan Diaconu, pentru a ne lămuri ce se întâmplă. Dumnealui s-a arătat foarte surprins faţă de ce i-am relatat, aproape fiind convins că n-am dreptate şi că totul nu-i decât o făcătură jurnalistică.
Pentru că se află în concediu de odihnă pentru câteva zile, a rămas stabilit ca pe săptămâna viitoare să trecem în revistă, împreună, locurile despre care am menţionat în acest scurt reportaj. Poate până atunci se vor sesiza şi cei de la Primăria Botoşani, care au obligaţia de a urmări ca executanţii de astfel de lucrări să nu provoace distrugeri, să nu producă mizerie pe străzi iar dacă o fac, să plătească. Până atunci viaţa locatarilor din zonă continuă să fie un iad. Un iad generat de incompetenţă şi indiferenţă faţă de soarta cetăţeanului de rând. (Ioan Rotundu)