Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5634
De la 07 Ianuarie 2003
123641059

Tg. Ocna: „Competenţii” de la OPC Bacău au declarat sarea inamic public

  • Ioan Rotundu
  • 18 July 2014, 23:00

Îmi propusesem ca în această vacanţă să nu mai scriu niciun text, niciun comentariu pe site-ul Jurnalului sau pe blogul personal dar cursul evenimentelor la care sunt participant nemijlocit îmi impune să-mi încalc angajamentul.
De sâmbătă, 12 iulie, mă aflu în orăşelul de pe malul Trotuşului, Tg. Ocna, cunoscut pentru salina de aici care a devenit brandul localităţii încă din perioada României comuniste. Am preferat Tg. Ocna pentru salinitatea apei de aici, băile cu apă sărată fiindu-mi recomandate de medicii de specialitate, eu având probleme de natură lombosciatică.
Zilele de sâmbătă şi duminică au fost excelente. Mult soare, multă agitaţie la bazinul cu apă sărată tutelat de Salina Tg. Ocna, cum se poate vedea şi din fotografia alăturată. Luni, 14 iulie, pe la orele amiezii, şi-au făcut apariţia în perimetrul bazinului un domn burduhos, plin de sine, mai bine zis de importanţa funcţiei sale, însoţit de o fufă ce voia să pară şi mai importantă decât voluminosul domn. Cei doi erau însoţiţi de o doamnă ce-şi nota cu hărnicie într-un carneţel „indicaţiile preţioase” ale primilor doi. Cei trei vorbeau şi gesticulau pe marginea bazinului. Din bazin, o voce de bărbat strigă sonor:
- Să trăiţi domnu’ Braşoveanu! Apoi către un vecin de apă preciză că domnul este de la Oficiul de Protecţia Consumatorului Bacău.
- Salut, îi răspunse domnul şi mai împăunat de poziţia sa de inspector aflat în control şi luat în seamă. În văzul lumii, de către cunoscuţi.
Aşa am aflat şi eu că burtosul şi fufa sunt inspectori la OPC Bacău, aşa că m-am dat la marginea bazinului pentru a înţelege ce se discuta. Fufa, care de la o poştă se vedea că ete exponentul politic al partidului care i-a încredinţat postul şi nicidecum al vreunei competenţe profesionale, îi spunea reprezentantei Salinei că pe pereţii bazinului este prea multă sare. Aşa că i-a indicat, cu aprobarea unui clătinat din cap al burtosului, să spele pereţii bazinului cu apă normală. A mai indicat fufa, văzând culoarea întunecată a apei, că „trebuie spălată”. Auzeam pentru prima oară în viaţa mea că apa, dacă este murdară de ceva, se spală.
Controlul s-a mutat apoi la cabina de intrare la bazin, cei doi încasatori mişcându-se ca pe scripeţi pentru a pune la dispoziţia inspectorilor procesele verbale anterioare de control. Nici cei de la chioşcul unde se poate servi o gustare caldă n-au scăpat vigilenţei inspectorilor., numai că, fiind zi de luni, cei de la chioşc făceau curăţenie generală, aşa că au şoşoti ceva cu burduhosul prin incinta chioşcului şi au fost lăsaţi în pace.
N-am răbdat şi, după ce-au plecat, l-am interpelat pe un angajat şi l-am întrebat pozadacă la Tg. Ocna se obişnuieşte ca inspectorii cu atribuţiuni de control să ia şperţ de lunea. Omul a râs şi mi-a spus că nu sunt singurii cei din Bacău. Vin în control de la Comăneşti,. Oneşti şi de pe unde nu te aştepţi. Uneori stau la rând ca să controleze. Fenomenul de la Salină nu este unul izolat. Un patron de pensiune mi s-a plâns de acelaşi lucru. Toată ziua are controale, fiecare căutând nod în papură iar dacă „nu-l mulţumeşti” aplică amenda cea mai mare.
Ziua de luni a trecut într-un mod interesant pentru mine, prezenţa inspectorilor de la OPC Bacău dând zilei un farmec aparte. Însă marţi, când m-am prezentat din nou la bazin, am avut surpriza să găsesc pe poartă un anunţ că că ştrandul este închis pentru zilele de 15 – 17 iulie întrucât se schimbă apa. Aşadar, la indicaţia preţioasă a fufei conducerea Salinei a trecut la „spălat apa” de sare. Joi, 17 iulie, afişul a fost înlocuit cvu un altul care anunţa că ştrandul este închis şi în ziua de 18 (foto).
Pentru că şi vremea era una câinoasă, adică cu cer înnorat şi multă ploaie, nu m-am simţit chiar aşa de frustrat că nu pot face baie şi plajă.
Azi, adică sâmbătă n19 iulie, vremea s-a îndreptat. În apropierea amiezii soarele încălzea generos, aşa că m-am dus la ştrand. Surpriză. însă ! Anunţul cu „spălatul apei” dispăruse dar poarta era închisă. În aceste zile, de când mă aflu la Rg. Ocna, am descoperit şi a doua intrare la bazin prin curtea Salinei. Am folosit această intrare şi am ajuns la bazin, bucuros să-l văd plin cu apă şi că pot să fac plajă. Nici bine nu m-am dezbrăcat că un angajat a şi strigat la mine:
- Alo, şefu’, nu-i voie la bazin. Aşteptăm, o comisie de la OPC Bacău să verifice dacă este totul în regulă.
- Dar, vreme de patru zile, cât a fost vreme proastă, n-au putut verifica? L-am întrebat eu vizibil deranjat. Soarele apăruse după patru zile de ploi iar „competenţii” de la OPC Bacău au închis bazinul tocmai când şi vremea s-a îndreptat. Angajatul mi-a mai spus că „doamna”, adică fufa, a constatat că apa este prea sărată şi a cerut înlocuirea ei cu apă mai puţin sărată.
Nu ştiu prin ce pat de şef de partid şi-o fi luat fufa examenul pe postul de inspector la OPC Bacău de-a ajuns în acest post, dar să afirmi că prea multă sare îăn apă este un pericol pentru sănătatea omulu8i deja este de râsul curcilor, ca să nu spun de plânsul medicilor pozacuranţi care prescriu băi cu sare drept tratament la anumite boli, cum, este şi în cazul meu.
Am fost la Sarata Monteoru, la Turda, la salina Cacica şi peste tot apa are un grad ridicat de salinitate. Lacul Ursu de la Sovata are o salinitate şi de 300 g/l. Faţă de cea de la Salina Tg. Ocna care era de 281 g/l, ar însemna că apa din Lacul Ursu este otrăvitoare omului. Cel puţin aşa se poate deduce dacă judecăm totul prin logica fufei de la OPC Bacău.
M-am întors de la bazin la cameră având un gust amar. Numai în România este posibil ca un mijloc de distracţie sau de tratament să fie închis în plin sezon. Nu ştiu de ce dar mirosul meu de jurnalist îmi spune că la mijloc este op răfuială politică. Există bază de tratament la Hotel Măgura şi mai există o Bază de tratament balnear tutelată de Primăria Tg. Ocna. Ceva îmi spune că Salina, care aparţine de Compania Naţională a Sării, adică este patronată de stat, dacă nu poate fi eliminată de pe piaţa concurenţei locale, cu dezlegare de la politicienii locali „motivaţi” de concurenţă poate fi şicanată. Cum s-a întâmplat în cazul de faţă (foto bazinul pustiu) .
În zilele însorite, cât am beneficiat de băile cu apă sărată, am constata că în bazin erau peste o sută de cetăţeni din Republica Moldova. La un moment dat mă întrebam dacă mă aflu în România sau la Moscova, majoritatea vorbind în limba rusă. Am mai constatat că erau mulţi cetăţeni din celelalte zone ale ţării. Băile cu apă sărată de la Tg. Ocna sunt renumite pentru puterea lor tămăduitoare şi de aceea sunt căutate.
Azi, adică sâmbătă, pe la poarta ştrandului se plimbau nervoşi mai mulţi doritori de băi cu apă sărată. Acuzat era primarul oraşului, social-democratul >b?Ştefan Silochi. Chiar aşa, oare de ce primarul, care aparţine PSD-ului ca şi fufa cu burtosul de la OPC Bacău, n-a intervenit pentru a rezolva lucrurile operativ şi în favoarea cetăţeanului venit de te miri unde? Până la urmă este în joc imaginea sa şi a oraşului şi pe care-l păstoreşte.
Dar primarul Silochi are alte preocupări, alte priorităţi. În cele opt zile de când mă flu în Tg. Ocna am adunat informaţii care nu fac deloc cinste primarului. Şi am mai constatat că, la Bacău , presa locală este mult iubitoare de aleşii social-democraţi aşa că nu consemnează nimic deranjant la adresa acestora. Doar laude!
În curând voi publica reportajele de vacantă şi veţi putea afla multe despre primarul oraşului Tg. Ocna şi priorităţile mandatului său.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Botoşani: Concert pe muzica lui George Enescu, fără spectatori
Gogoşica parfumată”, piaza rea pentru Portariuc
Cele două zdrenţe ale PRM
Bancul zilei: În căutarea unui bărbat
Horoscopul zilei
Bătaie de joc la Salina Tg. Ocna
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog