Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29522
De la 07 Ianuarie 2003
108446370

Botoşani: Cele două pietre de moară ale administraţiei municipiului Dorohoi

  • 18 June 2013, 23:00

Ieri, am filmat în municipiul Dorohoi un reportaj pentru emisiunea televizată Lumea lu’ Rotundu. Mi-am propus să filmez cam ce poate face un viceprimar de municipiu, adică ce activităţi desfăşoară şi cât de utilă este această funcţie în cadrul Executivului unei primării.
Cât de priceput este în administraţia municipiului Dorohoi actualul viceprimar liberal Constantin Bursuc veţi afla urmărind sâmbătă reportajul. În articolul de faţă vreau să aduc în atenţia autorităţilor judeţului două probleme cu care se confruntă administraţia municipiului Dorohoi şi care o depăşesc.
O primă problemă îşi are rădăcina în perioada comunistă. Aşa cum ne obişnuise, Ceauşescu aproba în ultima perioadă numai investiţii megalitice. La Dorohoi a început în 1988 construcţia unei Case de cultură de dimensiuni uriaşe. Ca botoşănenii să aibă o imagine, platforma de beton care acoperă etajul de la subsol este comparabilă cu suprafaţa Uvertura Mall din Botoşani.
Clădirea urma să aibă o sală cu câteva mii de locuri şi era considerată de strictă necesitate pentru oraşul dominat cândva de evrei.
După evenimentele din decembrie n1989 lucrările n-au mai continuat. Au rămas îngheţate la cota 0. De atunci au trecut peste 23 de ani, iar colosul din beton şi fier beton din centrul civic al Dorohoiului, vara năpădit de buruian şi iarna de troiene de zăpadă, strică imaginea centrală a ansamblului arhitectonic din preajma clădirii Primăriei, clădire de patrimoniu.
Pe la Dorohoi au trecut Victor Ponta, Crin Antonescu, Valeriu Zgonea iar înaintea lor Traian Băsescu, Mugur Isărescu etc. precum se poate observa vârfurile cele mai înalte ale politicii româneşti şi care formează actuala putere. Toţi au văzut colosul de beton, toţi au promis ajutor, dar niciunul n-a făcut nimic concret.
Municipiul Dorohoi nu are o Casă de cultură dar nici ce-a început Ceauşescu nu se va putea termina vreodată pentru că înseamnă mulţi bani, peste zece milioane de euro, bani imposibil de alocat din bugetul oraşului sau a judeţului. Soluţia ar fi ca să se aplice metoda celor din Darabani, şi ei pricopsiţi cu o pozaastfel de temelie, tot cu destinaţie de Casă de cultură.
Cei din Darabani au încheiat un parteneriat şi au ridicat pe acea temelie apartamente ANL. Dar asta ar însemna refacerea proiectului iniţial şi alocarea de bani guvernamentali. Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, care a trecut de mai multe ori prin Dorohoi, era dispusă să acorde banii necesari şi să salveze imaginea oraşului. N-a mai apucat pentru că a dat-o jos USL-ul, USL care după ce a beneficiat din plin de voturile dorohoienilor s-a lepădat de aceştia ca de satana.
Deputatul Andrei Dolineaschi este în PSD un om puternic şi ar putea să-i ceară lui Victor Ponta să-şi respecte promisiunea dată dorohoienilor. N-a făcut-o şi nu cred că o va face! Interesele sale nu coincid cu cele ale dorohoienilor.
O altă piatră de moară legată de picioarele administraţiei municipiului Dorohoi sunt clădirile ruinate existente tot în centrul civil al oraşului. Resturi ale imobilelor evreieşti care au dominat cândva centrul Dorohoiului, acum aceste clădiri stau să se prăbuşească. Ele îşi au stăpânii pe undeva prin Israel. Fundaţia israelian㠄Caritatea” le gestionează, nici nu le dărâmă, nici nu le repară iar de vândut n-au să le vândă pentru că nimeni nu va cumpăra nişte ruine.
În schimb, clădirile nefiind proprietate publică nu pot fi incluse într-un proiect de reabilitare a centrului civic. Practic, s-a creat un cer vicios din care administraţia locală nu are cum ieşi. Unica soluţie ar fi expropriere acestor ruine în interes public. Cine s-o facă?
Municipiul Dorohoi este un oraş mort din punct de vedere economic iar populaţia fidelă PSD-ului. Din 1990 încoace, municipiul Dorohoi a avut în fruntea sa numai primari social-democraţi care n-au trecut niciodată de la promisiuni la fapte. Poate că a sosit momentul ca dorohoienii să facă o rocadă şi să-şi încerce norocul cu un primar de ală culoare politică. Poate aşa se va rupe lanţul nefast al unui lung şir de necazuri din care administraţia locală nu reuşeşte să iasă. Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Zoologică
Petru Bogatu: „Macho” sau hoţ de buzunare?
PSD a votat alături de PDL în favoarea referendumului
Directorul CIA, lui Traian Băsescu: SIE si SRI sunt remarcabile
apreciem profesionalismul şi integritatea ofiţerilor români
Jurământul de supunere al lui Christine Lagarde faţă de Nicolas Sarkozy
dacă mă foloseşti, am nevoie de tine ca ghid şi ca susţinere
Traian Băsescu, îngrijorat de politizarea la care USL supune ICR
Crin Antonescu să dea dovadă de comportament responsabil
Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
Cum a ales guvernul Ponta fumurile lui Vosganian, în locul uscăciunii lui Nicolaescu
Vladimir Putin, izolat la summitul G8
Eu sunt un republican, chiar dacă am cumătră din familia regală
Secretarul general al CE cu ochii pe revizuirea Constituţiei României
Alune americane
Câştigătorii concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă
Suntem doar hârtia lor igienică
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă