Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10068
De la 07 Ianuarie 2003
111049125

Egner – confirmat ciripitor la Securitate

  • 18 May 2009, 23:00

Despre fosta fabrică mamut Electrocontact, ce avea peste cinci mii de angajaţi, au mai rămas doar amintirile. Iar din când în când se mai ridică câte un văl despre ce se întâmpla în acest puternic mediu muncitoresc. După 1990 au fost tot mai dese afirmaţiile că Electrocontactul era un cuib al informatorilor la fosta Securitate. Iar din rămăşiţele intelectuale şi muncitoreşti de acolo, într-un amestec pestriţ de caractere umane, s-au ridicat, pentru a cuceri societatea capitalistă, oameni de afaceri şi politicieni. Printre aceştia, deşi s-a bănuit că ar fi şi foşti informatori ai Securităţii, nimeni n-a reuşit să-i dovedească.
Printre cei care au lucrat la Electrocontact şi care a ajuns în prim planul politicii botoşănene a fost şi Florin Egner. Cu toate că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, şi într-o perioadă şeful politic al lui Egner, Constantin Conţac a lansat public informaţia că Egner ar fi fost informator la Securitate, acesta a negat cu vehemenţă acest lucru. Iar Conţac primise informaţia de la fostul securist care a încercat reprimarea revoluţia de la Timişoara, de loc din Răchiţii Botoşanilor, cu care a fost coleg de şcoală. Acesta i-ar fi spus că l-a recrutat pe Egner, şi alţi prezenţi oameni de afaceri şi politicieni proveniţi din Electrocontact, ca informatori ai Securităţii, în perioada când era ofiţer activ la Botoşani.
Intrat în conflict cu Egner, pozaEgner, fostul preşedinte al PSD a solicitat Consiliului Naţional de Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) confirmarea dacă acesta a fost sau nu informator. A primit răspuns negativ. Dar Conţac nu s-a dat bătut. El avea informaţii sigure că realitatea este inversă. Aşa că a revenit la CNSAS, furnizând şi mai multe date despre activitatea lui Egner din perioada când a lucrat la Electrocontac. Iar munca sa n-a fost zadarnică.
Recent, prin adresa nr. P826/09 din 29 aprilie 2009, sub semnătura preşedintelui conf.univ.dr. Ladislau – Antoniu Csendes, CNSAS i-a făcut cunoscut că Florin Simion Egner a fost lucrător al Securităţii.
Cităm din respectiva adresă: „În legătură cu solicitarea de verificare a domnului Florin Simion Egner, vă informăm că pe numele domniei sale s-a emis acţiune în constatare privind stabilirea calităţii de lucrător al Securităţii, aceasta fiind trimisă spre soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia Contencios Administrativ Fiscal.”
Urmează ca, potrivit procedurii CNSAS, hotărârea judecătorească irevocabilă să fie publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a şi a fi pusă la dispoziţia mijloacelor de informare în masă. Abia atunci vom afla pe cine a turnat Egner la Securitate şi sub ce nume de cod a semnat rapoartele informative.
Până se va consuma şi acest ultim episod, Egner are suficient timp să-şi toarne cenuşă în cap şi să se retragă din viaţa publică a Botoşanilor. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

România şi Moldova sunt în aceeaşi situaţie ca Germania de Vest şi cea de Est
Voronin îl pune pe Stratan să latre împotriva României
Un liceu care se luptă pentru a rămâne românesc
Sărbătoarea câmpenească din Dacula a fost un succes
În incendiu au pierit şi animale
Horoscop
Ardelenii cu trenul
Închiriază un spaţiu mai special
Ragu de vită cu legume
Românul şi „varză!”
Comentariul comentariilor LXXIX
(Ioan Rotundu)
Grenadă la Liceul Agricol Dorohoi
Ţurcanu se disculpă, presupunând cine ar fi autorii reclamaţiei
Microbuzul lui Balan a intrat în criză financiară
Cu ţigările la corset!
Porcii se simt bine în coteţ, mai ales când veterinarii îi veghează
Încă un pofticios la peşte!
Măsuri extreme şi disperate
Ioan Rotundu
Constructorilor le crişcă măseaua după banii de la Învăţământ
Protecţia Copilului stă la mila ministerelor, care milă nu s-arată
Medicul Ecaterina Chihaia epurată politic din conducerea DSP
Ziua când medicii luptă cu aluniţele de pe piele
Sute de profesori ajunşi şomeri vor invada, azi, Laurianul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă