Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14042
De la 07 Ianuarie 2003
120838508

Subvenţia la păşune, un tort pe care băieţii deştepţi l-au împărţit frăţeşte

  • 18 May 2010, 23:00

Când se conturează câte o oportunitate de a se acorda bani pentru vreo finanţare europeană, guvernamentală sau de altă natură, imediat se formează şi grupările de băieţi deştepţi care să căpuşeze acest6e sume sub diferite pretexte. Aşa se face că din milioanele şi miliardele de lei care ar trebui să ajungă la beneficiari pentru a se rezolva o problemă economică sau socială, o mare parte dispar pe traseu.
Iar pentru băieţii deştepţi subvenţiile agricole, acordate sub diferite forme, sunt mană cerească. Săptămâna trecută am fost sunat de către Marcel Butnaru, din satul Brăteni, comuna Dobârceni. Omul a ţinut să ne sesizeze că la nivelul comunei s-au înfiinţat două asociaţii agricole care au pus stăpânire pe imaşul comunal, urmând a încasa subvenţia estimată la vreo două miliarde de lei vechi.
La aşa o informaţie ne-am urcat în maşină şi ne-am dus glonţ la Brăteni. Marcel Butnaru n-a fost în măsură să ne lămurească exact despre ce este vorba, el susţinând că un anume Vechiu din Brăteni şi cu un anume Hodan din satul Murguţa, rudă a primarului, au pus la cale un mod de a pune mâna pe subvenţiile care se acordă pentru păşune.
Ne-am dus la Primăria Dobârceni. Primarul Simion Hodan, cu vocea lui moale, nu ne-a fost de mare folos. În schimb, viceprimarul Relinschi, (foto 1) un pezevenghi isteţ şi abil la vorbă, n-e explicat cum stau lucrurile, fiind foarte grijuliu ca nu cumva să intrăm şi în zona interzisă nouă a afacerii.
Potrivit cerinţelor europene, subvenţia la imaşul public nu se mai acordă primăriei. Cetăţenii posesori de animale trebuie să închirieze sau să liciteze concesiunea imaşului public, ei urmând a fi beneficiarii subvenţiei, bani acordaţi pentru întreţinerea imaşului, amenajare de adăpători sau de îndiguiri care să oprească eroziunea.
„Băieţii deştepţi” au mirosit afacerea. La Dobîrceni s-au găsit doi isteţi, un consilier local şi o rudă de-a primarului care au înfiinţat două asociaţii agricole, ca organizaţii nonguvernamentale şi au concesionat tot imaşul primăriei, vreo 700 ha teren. Preţul de concesiune, potrivit viceprimarului, a fost de 65 lei/ha. Asociaţiile vor mai plăti şi impozitul pe teren în sumă de 45 lei/ha, în total 110 lei/ha. În schimb, vor primi de la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură suma de 85 euro/ha, adică vreo 340 lei(ha. La suprafaţa concesionată, vor primi cam 2,5 miliarde lei vechi.
Viceprimarul Relinschi a încercat să mă convingă că aceşti bani nu se pot utiliza decât numai în interesul cetăţenilor crescători de animale, îmbunătăţindu-se puterea de rod a imaşului. Dar când l-am întrebat ce salariu lunar are preşedintele asociaţiei şi restul angajaţilor, căci s-au găsit repede funcţii de secretar, contabil etc. a cam dat din colţ în colţ. Lefurile acestora se va număra în zeci de milioane, ceea ce va dijmui substanţial banii din subvenţie. Apoi, ştim noi cum se mai dijmuiesc aceşti bani. O adăpătoare care costă 50 milioane lei în practică, va figura în hârtii cu 200 milioane. Cine va verifica modul de folosire a subvenţiei? Cine altcineva decât pozacenzorul asociaţiei, adică tot cei care cheltuiesc banii.
Dar sta nu-i tot! La Dobârceni mi s-a spus că întreaga metodologie de organizare o oferă cei de la Consultanţa Agricolă Botoşani, respectiv domnul Gheorghe Dănilă. În drumul spre Botoşani am oprit în cătunul 7 Hoţi, cândva aparţinând de comuna Gorbăneşti şi trecut la Dângeni. Aici este o fermă de vaci a unui cetăţean din Iacobeni, pe nume Moscalu. Într-un grajd din fosta fermă a IAS Dângeni, situat în satul Gulioaia, se află o altă fermă de vaci care aparţine inginerului Maroccico. De la localnicul Gheorghiciuc am aflat că Maroccico l-a instruit pe Moscalu cum să înfiinţeze o asociaţie pentru a pune mâna pe banii din subvenţii la păşune. Iar Moscalu a reuşit să înfiinţeze acea asociaţie fiind consiliat, de cine credeţi?, de soţia lui Maroccico care este angajata Oficiului de Consultanţă Agricolă Botoşani.
Aşa stând lucrurile, ne-am dus la Gheorghe Dănilă (foto 2), şeful acestui Oficiu de Consultanţă. Omul a fost foarte deschis şi ne-a explicat cum stau lucrurile. Ca banii din subvenţii la păşune să fie primiţi, crescătorii de animale trebuie să se organizeze în asociaţii de crescători, adică forme nonguvernamentale. Nimic rău până aici. Numai că toţi angajaţii Oficiului de Consultanţă dau relaţii pentru înfiinţarea acestor asociaţii pe bani.
Mai mult, au inventat şi o expertiză contabilă. Cică este necesară pentru a se şti cum se vor cheltui banii din subvenţii. Iar expertiza costă şi ea. Gheorghe Dănilă ne-a spus că el percepe sume modeste. Cam 4 lei/ha, adică, pentru Dorbârceni spre exemplu, la 700 ha, cam 2.800 lei, respectiv 28 milioane lei vechi. Alţi colegi ai săi sunt mai lacomi, cer 6 lei/ha.. O sumă frumuşică pentru o expertiză făcută din birou. Înmulţiţi această sumă cu sutele de asociaţii care s-au înfiinţat şi se înfiinţează prin judeţ şi veţi afla cam la cât se ridică câştigul celor care s-au lipit afacerii.
Iată dar, că pe seama subvenţiilor agricole la păşune, băieţii deştepţi au creat un întreg mecanism de căpuşare. Iar mecanismul duduie, că l-am găsit funcţionând din plin şi la Ungureni şi la Roma.
Rezumând întreg lanul afacerii rezultă: primăriile închiriază sau concesionează imaşul comunal unor asociaţii agricole, care asociaţii se formează plătind o sumă de bani unui angajat al Oficiului de Consultanţă Agricolă Botoşani. Ca totul să fie beton, se mai face şi o expertiză contabilă, că dă bine la europeni, contra unei alte sume de bani.. Primăria îşi trage şi ea parte prin preţul închirierii sau licitaţiei şi a introducerii impozitului pe teren. Vin la rând cei aflaţi în fruntea asociaţiilor să transpire cheltuind banii primiţi de la APIA, pe salarii barosane şi alte şmecherii. Ultimii pe filieră sunt inspectorii de la APIA, care vor verifica în teritoriu cum s-au cheltuit banii. Cum se poate constata, fiecare are feliuţa lui de tort şi n-are a se certa cu vecinul.
Tot veneau de la Uniunea Europeană critici că nu angajăm şi cheltuim fondurile care ni s-au repartizat. Iată că o facem!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Replica soţului
Horoscop
Dezvăluire şoc în tragedia de la Smolensk
PSD se pregăteşte să încingă strada în scopuri politice
In 1990 aveam 800.000 de bugetari iar Statul funcţiona
acum avem 1,4 milioane şi ne întrebăm unde e problema
Alegerile anticipate ar fi o soluţie
Mircea Geoană despre liliacul rătăcit în Senat:
Numai Batman poate salva România!
Senatul a votat pentru acordarea de mere în şcoli
Romanii abia acum şi-au dat seama că trebuia suspendat Traian Basescu, acum 3 ani
Ţurcanu va primi puteri sporite
Tributul noastru se numără în morţi
Ioan Rotundu
PNL depune moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor
Parlamentari ai PDL au boicotat Guvernul la legea Educaţiei
ei au respins propunerea privind predarea geografiei si istoriei in limba maghiara
Românii şi respectul faţă de alţii
Elevii de la SAM Vlădeni Deal caută soluţii pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Pompierii îi învaţă pe copii cum să protejeze pădurea de incendii
Comunicat de presa – AJOFM
România va ieşi din criză la sfârşitul acestui an
Hidroconstrucţia trebuie să lucreze cu responsabilitate
La Şcoala Populară de Artă politicul şi-a impus voinţa
liberalul Liviu Andronic a fost uns director aflat în umbră, Florin Ţurcanu a învins din nou
Festivalul „Satule, mândră grădin㔠la start
Mere „din plastic” de Polonia pentru copii cu livada sub nas
La toamnă, nu toţi copii vor putea merge la grădiniţă
Fermierii mai pot cere subvenţii agricole, dar cu penalizări
Aiureli ministeriale despre abandonul şcolar
Zece autocare de protestatari au plecat spre Bucureşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă