Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23138
De la 07 Ianuarie 2003
113178827

Botoşani: Imagistica unei zile electorale la Suharău

  • Ioan Rotundu
  • 18 May 2016, 23:00

Ieri, pentru două ore m-am aflat în comuna Suharău, ocazie cu care am putut să surprind activităţile electorale ale candidaţilor locali. Iată, în imagini tablou, ce am putut fotografia:
Tabloul I
De cum am intrat în comună prin satul Smârdan, în amintirea vremurilor pe când am lucrat în cooperaţia de consum, am oprit la fostul bufet al unităţii, acum privatizat pentru a bea o cafea. La masa alăturată doi săteni discutau aprins… politică.
Ei nu-şi puteau explica faptul că viceprimarul comunei, liberalul Viorel Dănilă, aflat în funcţie din anul 2005, deşi este candidatul PNL şi-a lipit pe gard un afiş cum să-l sprijină pe primarul In(dependent) social-democrat Marcel Chelariu. După ce-au mai gustat din votcă şi au tras un fum de ţigară, tot ei au găsit şi explicaţia. „Este omul lui Şoptică şi primarul şi Dănilă al nostru” – a rostit unul cu amărăciune.
Costel Şoptică este deputatul PNL, născut şi crescut în Smârdan, rudă cu viceprimarul Dănilă şi toţi trei strânşi legaţi de afacerile pe banii primăriei.
Tabloul II
În satul Oroftiana am descoperit că o echipă a Poliţiei de Frontieră Botoşani, formată din ofiţeri, efectuau o anchetă asupra agentului de poliţie Constantin Chelariu, nimeni altul decât fratele primarului în funcţie. Costică, Titi, cum este dezmierdat, face serviciu pe frontiera de stat cu Ucraina în zona satului Oroftiana unde şi locuieşte la socri.
Deşi este interzis prin lege ca funcţionarii publici, inclusiv poliţiştii de frontieră, să facă politică, Titi îşi susţine fratele ameninţându-i pe săteni că dacă nu-l votează vor avea de-a face cu el şi primarul. Oamenii nu s-au speriat şi l-au reclamat şa şefii din Botoşani iar şefii au trimis o comisie să efectueze o anchetă pentru a stabili care este adevărul.
Tabloul II
În satul Lişna primarul Marcel Chelariu tocmai ţinute o cuvântare politică elevilor din şcoală, lucru de asemeni interzis de lege. Dar directorul Constantin Iordache este înfocat membru PSD şi susţinător al lui Chelariu aşa că a făcut el ceva pe interdicţia legii pentru că şeful lui de la IŞJ Botoşani, Mihaela Huncă este lider marcant al PSD. În loc de sancţiune Iordache se poate aştepta la o recompensă din partea şefei de la IŞJ.
Pentru că elevii tocmai ieşiseră de la şcoală, doi din clasa a 7-a discutau pe seama discursului primarului. Redau discuţia cu aproximaţie:
- Oi, ai văzut ce prost este. Schimbă caloriferele ruginite acum când noi terminăm şcoala iar astă iarnă am stat în frig.
- Oi, chiar că-i prost. Schimbă nişte calorifere ruginite dar de unde ia apă în ele că fântâna noastră-i seacă

. La şcoala din Lişna s-au pus termopane şi s-a instalat o centrală termică, lucrare efectuată, firesc, de firma deputatului liberal Şoptică. Instalaţia de încălzire n-a funcţionat niciodată pentru că fiind racordată la apa din fântână, ştie tot satul că în fântâna şcolii n-a fost niciodată apă.
N-am reuşit să aflu cât a încasat Şoptică pe o lucrare fără folos dar spun gurile rele că au fost bani mulţi. Tot firma lui Şoptică a acoperit şi şcoala, încasând 300 mii lei. Specialiştii susţin că lucrarea nu trebuia să cote mai mult de 50 mii lei. Dar cine poate fi mai bun specialist decât primarul Chelariu şi liberalul deputat Şoptică? Mai ales când la mijloc sunt bani publici!
Tabloul IV
Ştiam că biserica ridicată în cimitirul satului a fost închisă şi voiam să văd în ce stare se află. Câţiva săteni aflaţi prin preajmă m-au recunoscut de la Lumea lu’ Rotundu şi mi s-au plâns că primarul i-a lăsat fără imaş. Cică a dat întreg imaşul la doi şmecheri: Vasile Tomoşoschi şi Ionel Tătaru zis Căpoieş iar ei nu mai au unde să-şi pască animalele. Cică tot aşa a procedat şi cu imaşul de la Oroftiana
Tabloul V
M-am întâlnit cu tehnicianul veterinar Gheorghe Poraicu (foto), candidatul la funcţia de primar din partea Partidului România Unită, care este şi vechi consilier local. L-am întrebat ce ştie despre imaşul de la Oroftiana. Mi-a spus că primarul Chelariu l-a vândut Ocolului Silvic Darabani la preţul de 1500 lei/ha, suprafaţa fiind de 47,85 ha. N-a putut să-mi explice de ce a avut loc această vânzare pentru că primarul n-a considerat că este nevoie de vreo aprobare de la consilierii locali. A decis singur vânzarea.
Imediat am mirosit că vânzarea n-a fost una de dragul împăduririi zonei din lunca Prutului, operaţiune pe care s-o facă Ocolul Silvic pentru că are bani pentru astfel de lucrări.
Întors la Oroftiana am discutat cu mai mulţi săteni. Nemulţumirea lor este evidentă dar nimeni n-a dorit să-mi declare oficial care ar fi fost avantajul o0rimarului din această tranzacţie. Neoficial oamenii spun că primarul ar fi primit de la Ocolul Silvic Darabani, în nume personal, 22 ha de pădure din fondul statului.. Să fie primit!
Tabloul VI
Primarul Marcel Chelariu se simte încolţit de contracandidaţi şi acţionează sub presiunea fricii de a-şi pierde mandatul. Metodele folosite pentru a-i determina pe săteni să-l voteze sunt diverse dar încercările de intimidare sunt cele mai frecvent folosite. În nicio campanie, spun oamenii, n-au văzut prin satele comunei atâtea tablouri cu chipul primarului. Până şi în necunoscutul cătun dintr-o zonă păduroasă, Fundoaia, format din vreo şase case, s-au lipit postere cu primarul de s-au mirat bieţii oameni că primarul şi-a amintit şi de existenţa lor.
Cel mai puternic contracandidat al primarului este tehnicianul veterinar Poraicu. Numai că cinstea şi onestitatea sa nu pot avea eficienţa maximă în faţa perversităţilor electorale ale primarului Chelariu uns cu toate alifiile regimului comunist şi apoi cu cele ale democraţiei noastre originale.
Votul din duminica de 5 iunie poate aduce sătenilor fericirea sau această fericire poate rămâne în continuare la primarul Chelariu iar sătenii cu ce-au avut parte şi până acuma .
În curând voi publica pe site-ul Jurnalului un interviu video cu candidatul Gheorghe Poraicu, să afle şi sătenii din Suharău ce intenţii are dacă-l vor alege primar.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Printul Paul si Remus Truica, trimisi in judecata de DNA
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Programul Rabla va incepe cel devreme pe 6 iunie pentru persoanele fizice.
Administratia Fondului pentru Mediu ar vrea sa-l organizeze si in urmatorii cinci ani
Ministrul Finantelor, Anca Dragu: Incasarile la buget in luna aprilie, mai mari cu 3% fata de program
Un copac din Sibiu cu coroana in forma de inima a ajuns viral pe Internet
Guvernul a modificat Codul penal si Codul de procedura penala,
astfel incat sa le puna in acord cu 15 decizii ale Curtii Constitutionale
Alianta Medicilor, observatii despre OUG privind salarizarea bugetarilor:
Nu este vorba de mariri semnificative, cum asteapta angajatii/ Ramane problema conditiilor de munca
SUA: Departamentul Justitiei a deschis o ancheta legata de acuzatiile privind un vast sistem de dopaj creat de autoritatile rusesti
NATO si Rusia se indreapta spre razboi,
crede fostul comandant suprem adjunct al fortelor Aliantei in Europa, generalul Shirreff
Horoscopul zilei de 19.05.2016
Bancul zilei: Dorinţa lui Gheorghe vs Pişta
Un ţărănist la Primăria Botoşani - video
Ovidiule, lasă funia că-i din casa spânzuratului!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă