Aciobăniţei a susţinut tot timpul că nu a comis nicio faptă ilegală ci a lucrat numai în interesul comunităţii iar acuzaţiile aduse de procurori că ar fi comis fapte de corupţie pe seama imaşului comunal sunt aberante. La alegerile din iunie 2016 a pierdut mandatul. Îl pierdea şi de na-r fi fost condamnat pentru că în comună numărul nemulţumiţilor de modul în care rezolva problemele crescuse alarmant. Măcinat de condamnarea primită, Aciobăniţei, deşi nu era bolnav, inima i-a cedat la vârsta de 64 de ani.
Înmormântarea a avut loc ieri, în cimitirul din satul Schit Orăşeni. Numai că preotul paroh din sat, Ioan Ungureanu, aflat în conflict cu ierarhii de la Protopopiatul Botoşani şi Mitropolia Iaşi, a primit interdicţie de a mai oficia slujbe şi servicii religioase. Despre scandalul de la biserica din Schit Orăşeni s-a scris şi se va mai scrie în presa botoşăneană.
Pe seama înmormântării de ieri s-au creat fel de fel de scenarii, printre care şi acuzaţia adusă preotului Ungureanu că a refuzat slujba de înmormântare. Numai că situaţia a stat cu totul altfel.
Imediat ce reprezentanţii

Planul era ca să intre cu toţii în biserică pentru slujba de înmormântare şi totodată să-l evacueze pe preotul Ungureanu. Numai că preotul şi sătenii au simţit ce li se pregăteşte şi n-a descuiat biserica sigilată iar sătenii i-au sărit în apărare blocând intrarea în curtea bisericii. Rămaşi pe dinafară, cioporul de preoţi a mutat slujba de înmormântare la biserica monument istoric din Cristeşti unde slujeşte preotul Petru Macovei.
Ieri, la ora 13.00, mortul încă nu era adus la biserică iar cetăţenii din sat aşteptau să-şi vadă fostul primar pentru ultima oară (foto 1). De ce s-a ales tocmai această biserică pentru slujba de înmormântare situată la margine de sat şi nu biserica din centrul satului Cristeşti, răspunsul poate fi găsit în vârsta preotului Macovei apropiată de

Fostul primar a fost înmormântat în cimitirul satului Schit Orăşeni, într-o zonă de morminte sărăcăcioase iar groapa a fost una simplă (foto 3), în contrast cu cavourile luxoase din jur. Nu ştiu cine are cimitirul în administrare dar putea ca măcar în dimineaţa înmormântării să fi cărat gunoiul şi crucile vechi adunat chiar la poarta de intrare (foto 2). N-a fost o imagine prea plăcută pentru înaltele feţe bisericeşti care deja cugetau la noi metode de răzbunare pe preotul Ungureanu care, ieri, s-a dovedit mai abil ca ei şi n-a putut fi scos din biserică.
Orice interpretare va fi dată prezenţei înaltelor feţe bisericeşti, încercarea vicleană de evacuare a preotului Ungureanu a fost adevăratul motiv. Dacă n-ar fi fost acest scandal cu preotul Ungureanu, n-ar fi fost nici urmă de protopop sau vicar la înmormântarea unui condamnat, fie el şi fost primar cu cumnat preot. Ar fi fost o înmormântare obişnuită, urmată de bârfele babelor despre ce a fost sau n-a fost pe placul lor.
Cât despre preotul Petru Macovei de la biserica din Cristeşti, unde s-a săvârşit slujba de înmormântare, la adresa lui am primit mai multe reclamaţii. Aşa că veţi mai auzi şi citi despre persoana sa.