După ce, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, a atras atenţia asupra faptului că desfiinţarea Maternităţii şi a Spitalului de Pediatrie reprezintă o mare eroare, ieri preşedintele PDL Botoşani, primarul Cătălin Flutur, a susţinut contrariul argumentând că la baza acestei decizii stă analiza unor specialişti din cadrul ministerului de resort.
Preşedintele CJ Botoşani s-a declarat împotrivă pentru că, în opinia sa, anunţata transformare a celor două unităţi spitaliceşti în secţii ale Spitalul Judeţean pune în pericol atât serviciile medicale oferite celor două categorii de pacienţi cât şi mult-aşteptata modernizare a imobilului în care funcţionează Maternitatea.
Situaţia de faţă arată că Spitalul Judeţean Mavromati se confruntă cu serioase probleme financiare, având datorii enorme către furnizorii de materiale, dar şi către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.
„Ştim prea bine că vorbim despre tot felul de descentralizări din mai multe domenii, iar vizita secretarului de stat a fost ca un fel de audit pentru a vedea ce se întâmplă în acest domeniu al sănătăţii, legea actuală într-adevăr nu permite o desfiinţare a spitalelor. Spitalul rămâne, iar în condiţiile în care se vor decide prin lege bineînţeles nişte comasări, este problema specialiştilor din Ministerul Sănătăţii în concordanţă cu un program de guvernare care vorbea de descentralizare, noi am luat-o prea repede înainte că se desfiinţează spitalul, nu este aşa, eventual se poate desfiinţa un post de director, dar spitalul va funcţiona în continuare”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani.
Acesta a adăugat că în cazul în care cele unităţi medicale vor fi preluate de Spitalul Judeţean Mavromati, care are înregistrate datorii record la furnizori, nu poate fi afectat actul medical. „Cine mută de acolo spitalele acestea două? Sau paturile le mută de acolo? Aparatura, cadrele medicale? Nu. Tot acolo rămân, ce treabă are datoria spitalului judeţean cu actul medical?” a adăugat Cătălin Flutur. (Lavinia Preda)