Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9762
De la 07 Ianuarie 2003
111048819

Escrocherii cu subvenţii la păşuni

  • 18 March 2011, 23:00

Subvenţiile încasate pe păşuni agricole au constituit deseori subiect de verificări ale ofiţerilor de la Anticorupţie. La adăpostul unor societăţi agricole sau pur şi simplu pe persoană fizică unii indivizi mai „şmecheri” au găsit un mod ideal de a face să crească consistenţa conturilor bancare cu multe zeci de mii de euro.
Asupra acestui aspect publicaţia noastră a atras atenţia încă din vara şi toamna anului trecut, dar autorităţile n-au luat seamă la cele scrise de noi.
Ieri, prefectul Cristian Roman a declarat război unor astfel de persoane pe care le numeşte „golani” care aparţin unor „clici” care profită de banii europeni.
În perioada imediat următoare, peste 50 de primării din judeţ vor fi verificate pentru a se stabili condiţiile în care s-a făcut concesiunea imaşului comunal. Potrivit prefectului, printre cei care au concesionat suprafeţele se regăsesc viceprimari, consilieri locali, angajaţi ai primăriilor.
Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu, Cristian Roman, a adăugat că patru comune, respectiv Mitoc, Manoleasa, Băluşeni şi Roma, au intrat deja în atenţia DNA.
„Am decis demararea unui control, solicitând de la primării tot ce înseamnă documente de achiziţie publică, de la APIA tot ce înseamnă documente privind acordarea de subvenţii şi, evident, juriştii noştri verifică, fac control de legalitate, în acest context al Hotărârilor de Consilii Locale. Am avut surpriza să vedem că s-au semnat contracte de concesiune cu firme care s-au înfiinţat la o lună după semnarea contractelor.
Ceea ce mă doare pe mine cel mai tare este că dacă aceşti bani, în unele locuri, nu vor mai fi acordaţi, practic aceşti bani nu ajungeau acolo unde ar fi trebuit să ajungă, adica să beneficieze fiecare crescător de animale, ci aceşti bani ajungeau în buzunarele unor clici, unor tovarăşii, unor camaraderii special făcute pentru a sustrage bani europeni”
, a declarat prefectul Cristian Roman.
Acesta a mai adăugat că juriştii Prefecturii sunt în control în comuna Corni, unde şi-au pus mâinile în cap verificând legalitatea actelor care stau la baza concesiunii imaşului comunal.
„Am găsit grave stări de incompatibilitate, cei care au concesionat paşunea sunt viceprimari, consilieri locali, de toate culorile politice, nu vă puteţi imagina ce fraţie este acolo.
Vom sesiza şi organele de anchetă. Banii aceştia au o destinaţie foarte clară, sunt daţi pentru amenajarea şi întreţinerea păşunilor şi pentru efectuarea de lucrări acolo. Nu stiu în ce buzunare ajung, dar nu am absolut nicio remuşcare dacă nişte golani nu beneficiază de aceşti bani”
, a mai precizat Cristian Roman.
Judeţul Botoşani riscă să piardă subvenţii europene de sute de mii de euro. Până la finalizarea controlului, prefectul a solicitat conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură suspendarea plăţii acestor subvenţii. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Salar majorat
Caricatura zilei
Situaţia de la centrala Fukushima rămâne în continuare foarte gravă.
vom reconstrui Japonia încă o dată
Lucian Bute va promova brandul naţional de turism al României la meciul cu Magee
Preşedintele PSD Brăila critică încheierea alianţei USL
o greşeală politică
Crucifixele sunt permise în şcolile publice
Îl susţin pe Emil Boc, Blaga va trebui să fie pe locul lui, acela de organizator al partidului
Un român a distrus cu o sabie japoneză un bar de lângă Torino
Noi paşi înainte în implementarea PIDU şi reabilitarea Casei de Cultură Flămânzi
Vâzdoagă recomandă npedeliştilor să-şi lumineze mintea
„Să trăiţi voi din economii”
au strigat ieri cadrele didactice participante la miting
Spectacol la lumina lumânărilor
Amplu control în şcoli dispus de prefect
CNAS continuă războiul cu medicii de familie
Spitalul din Truşeşti a devenit jertfă a reformei ministrului Ceke
Casa de Pensii va verifica reclamaţiile legate anularea pensiei de boală
CAS nu dă semne că ar dori să încheie contracte cu furnizorii de servicii medicale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă