Acesta este acuzat de agresiune faţă de Elena Hapău (foto 2), fiica unui personaj emblematic din localitate, fapta desfăşurându-se, după spusele victimei, în plină zi în zona centrală a oraşului. Conform declaraţiilor femeii, agresiunea s-ar fi petrecut în jurul orelor 10:00, pe când femeia de 64 de ani, domiciliată în cartierul Cordun, se pregătea să intre în farmacia din centrul Flămânzilor.
Elena Hapău susţine că viceprimarul, care tocmai ieşea din sediul PSD, situat peste drum de farmacie, ar fi ameninţat-o cu moartea şi ar fi lovit-o cu mâna în stomac, după ce aceasta l-ar fi întrebat „de ce nu este la Primărie la ora aceea”, pentru că „alegerile s-au terminat, iar el este plătit de stat”. Incidentul a fost văzut şi de o persoană care, întâmplător, tocmai trecea prin zonă la volanul maşinii sale, fiind relatat imediat angajaţilor firmei de cablu locale unde acesta intrase să-şi plătească factura.
Surprinzător, doar câteva minute mai târziu, în aceeaşi firmă a intrat plângând şi Elena Hapău, care le-a spus băieţilor de la ghişeu că a fost bătută de primarul Micuţaru. „Din spusele femeii am înţeles că femeia l-ar fi întrebat pe viceprimar ce caută la sediul PSD la acea oră şi de aici ar fi urmat un scandal în toată regula. Când femeia i-ar fi reproşat primarului că, în ziua alegerilor, a împărţit bani electoratului de la Şcoala Cordun ca să voteze cu Victor Ponta, ba chiar i-a specificat şi suma, 500 de lei, acestuia i-ar fi sărit ţandăra, i-ar fi spus că o omoară şi ar fi lovit-o puternic cu pumnul în plex. Noi i-am spus că nu avem ce să facem şi i-am recomandat să facă plângere la poliţie”, ne-au relatat angajaţii firmei în cauză.
Comandantul Poliţiei Flămânzi a confirmat la rândul său că Elena Hapău a depus plângere împotriva viceprimarului Micuţaru, în acest sens fiind declanşate imediat cercetările. „Ca urmare a verificărilor efectuate, s-a constatat veridicitatea reclamaţiei întocmite. Pe numele prezumtivului vinovat a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire, ameninţare şi alt violenţe, dosarul fiind înaintat Parchetului Botoşani în vederea continuării cercetărilor”, ne-a

În timpul anchetei jurnalistice întreprinse am mai aflat că Elena Hapău, în ziua alegerilor prezidenţiale, ar fi telefonat la mai multe publicaţii botoşănene, sesizând că în zona Şcolii Cordun s-ar fi aflat persoane care ar fi împărţit localnicilor, mai cu fereală, anumite sume de bani, pentru a vota un anumit candidat.
La scurt timp după depunerea plângerii la poliţie, Elena Hapău a solicitat ambulanţa şi deoarece durerile la stomac nu conteneau, ba chiar starea de sănătate i s-a agravat, a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani.
Contactat la rândul său, viceprimarul Micuţaru a negat vehement că ar fi lovit-o pe Elena Hapău. A susţinut că o cunoaşte pe aceasta de mult, recunoscând că a mai avut cu ea conflicte în Flămânzi. „Elena Hapău este o femeie în vârstă, bolnavă şi arţăgoasă, care de mult are treabă cu mine şi mai de fiecare dată când mă vede, mă provoacă. Are o manieră de a vorbi de te scoate din minţi, cu gura aceea a ei. Dar nu am lovit-o, de asta puteţi să fiţi siguri. Vorbeşte gura fără ea!”, a afirmat viceprimarul de Flămânzi.
Reamintim că victima este fata lui Moş Hapău, aşa cum era cunoscut până la revoluţie bătrânul Alexandru Hapău, unul din cele mai interesante personaje din istoria comunistă a comunei Flămânzi.
Ţăran cu gura mare, Moş Hapău era urmărit şi închis de Securitate, câte două-trei zile, la fiecare vizită a unui oficial la Flămânzi, pentru a nu-i mai înjura în public pe miliţieni şi a nu-i mai trimite preşedintelui Ceauşescu scrisori în care demasca abuzurile şi nedreptăţile activiştilor de partid.
Pentru nomenclatura locală, Moş Hapău era „gura spurcată” a localităţii, turbulentul pe care nimeni nu l-a putut domoli, deşi autorităţile i-au arestat nevasta pentru un ultraj imaginar, l-au înscris forţat în colectiv, i-au furat imensa grădină din apropierea Şcolii Cordun şi l-au condamnat la închisoare pentru dosirea unui butoi cu vin. Se pare că, cel puţin în ceea ce priveşte spiritul civic, moştenirea lui Moş Hapău s-a transmis fetei acestuia, chiar dacă vremurile s-au schimbat.
Gabi Gomboş
P.S. - Nu pentru că nu era la program a reacţional violent vicele, ci din cu totul alt motiv pe care-l veţi afla citind comentariul domnului Ioan Rotundu,