Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
43831
De la 07 Ianuarie 2003
111219159

Botoşani: Temelia din Săveni recuperată, cea din Dorohoi stă mărturie incompetenţei

  • Ioan Rotundu
  • 18 November 2015, 23:00

Oraşul Săveni s-a numărat printre cele trei oraşe din judeţ, respectiv Darabani şi Dorohoi, în care Ceauşescu voia să construiască câte o Casă de cultură de dimensiuni uriaşe. N-a mai apucat pentru că au venit peste el evenimentele din decembrie 1989 şi a fost îndepărtat de la putere. În urma lui au rămas în judeţul Botoşani trei temelii abandonate buruienilor.
Pentru că nici un guvern postdecembrist n-a fost interesat să continue lucrările la aceste lăcaşuri de cultură, primarii au căutat să scape cumva de ele. Primarul din Darabani, Cornel Aroşoaie, a fost primul care a reuşit să vândă temelia care stătea ghimpe chiar în faţa sediului Primăriei şi în buricul târgului. A cumpărat-o un om local de afaceri pe nume Ionică Ghiorghiciuc care prins din urmă de criza financiară n-a mai apucat să termine construcţia ce se voia a fi un complex comercial şi de producţie. Acum peste temelia turnată s-a ridicat structura de rezistenţă a două etaje şi totul a îngheţat la acest nivel. Dar primarul a scăpat de buclucaşa temelie care a deveni proprietate privată.
La Săveni, primarul Relu Târzioru a privit neputincios la temelia aflată şi ea în centrul oraşului ani de zile la rând., negăsindu-i o întrebuinţare. Iată că în acest an un alt om de afaceri a cumpărat de la Primărie temelia şi ridică peste ea un Centru de sprijinirea şi dezvoltarea afacerilor locale, obţinând o finanţare cu fonduri europene (foto 1).
A mai rămas temelia din Dorohoi, şi ea amplasată în zona centrală a oraşului. S-au împlinit 25 de ani de când primarii care s-au succedat la conducerea municipiului n-au reuşit să-i dea o întrebuinţare. Deputatul Andrei Dolineaschi, aflat la al doilea mandat de parlamentar şi cu puternice relaţii la vârful PSD şi a fostului Guvern Ponta n-a considerat important să se implice şi să obţină fondurile necesare pentru a se continua pozalucrările, oraşul neavând o Casă de cultură care să-i facă cinste, Festivalul anual de muzic㠄Mugurelul”, devenit cu caracter internaţional, fiind organizat prin nişte cantine ale unor fabrici dispărute din peisajul productiv al municipiului.
Dacă ceilalţi doi primari, de la Darabani şi Săveni, s-au spălat de temeliile lor precum Pilat din Pont de crucificarea lui Iisus din Nazaret, primarul social-democrat din Dorohoi, Dorin Alexandrescu, continuă să treacă zilnic pe lângă temelia îmburuienată fără a o mai băga în seamă. Pur şi simplu o consideră ca făcând parte din peisajul urbanistic, chiar dacă ea a devenit şi dovada incompetenţei edililor foşti şi a actualului.
Dar această temelie devenită ruină nu este sigura care sluţeşte centrul civic al Dorohoiului. Vecine cu temelia se află mai multe clădiri ruinate (foto 2). Stau aşa de ani de zile pe motiv că sunt proprietate privată. Aşa o fi, dar legea îi permite primarului să-i someze pe proprietari să-şi demoleze ruinele devenite un pericol public iar dacă refuză să se conformeze are ca formă de sancţiune amenda. Fiind vorba de o zonă centrală, Primăria putea iniţia un proiect de HG şi cere naţionalizarea clădirilor în interes public, putând trece la demolarea lor şi ridicarea de noi construcţii.
Nici un primar postdecembrist n-a avut o astfel de iniţiativă şi nici consilierii locali n-au gândit în folosul celor care i-au ales. În ce-l priveşte pe deputatul Andrei Dolineaschi, el nu se împiedică de aşa nimicuri, acolo, la Bucureşti, fiind persoană importantă care slujeşte cu credinţă PSD-u8l.
Să nu credeţi că la anul, când vor fi din nou alegeri, actualul primar şi deputat nu se vor bucura de voturile dorohoienilor. Se vor înfrupta copios pentru că dorohoienii încă n-au aflat că mai sunt şi alte modele de a administra oraşul decât cele social-democrate care de 25 de ani îi ţin în departe de bucuriile unei vieţi decente.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Promisiune sexuală onorată
Reţeta zilei: Zacuscă
Horoscopul zilei de 19.11.2015
Comportamentul de golan al primarului Marcel Chelaru
Loteria bonurilor fiscale: Ministerul Finantelor ar fi stiut de la prima extragere ca a gresit numerele
Legea privind votul prin corespondenta, declarata constitutionala
Fonduri structurale: Cat a absorbit Romania
Sorin Oprescu, la plecarea de la DNA
Imi doresc sa termin cu eticheta asta de pe frunte, ca nu am muncit o viata intreaga degeaba
Un roman voluntar la Crucea Rosie, erou la Bataclan
Gestul curajos pe care l-a facut a salvat viata a zeci de persoane
Valeriu Zgonea a avut intalniri separate cu ambasadorii SUA si Marii Britanii in biroul sau
Paul Brummel, ambasadorul britanic: Il felicit pe domnul Ciolos, este un mandat intr-o perioada foarte importanta pentru Romania
Iohannis respinge ideea unei schimbari a abordarii Romaniei fata de refugiati dupa atacurile teroriste din Franta
Radu Budeanu, patronul tabloidului Cancan, ridicat de procurorii DNA de pe aeroportul Otopeni
Budeanu ar fi implicat in cel mai nou dosar al Elenei Udrea
ISU Botoşani: 36 de controale tehnice inopinate
la cluburi, discoteci, baruri, săli de festivităţi şi spectacole
Judecătorii nnu l-au sălat de păcate pe primarul din Flămânzi
Ceartă cu scântei la Vorona
Directoarea cea învăţară şi primarul oropsit
Ioan Rotundu
O nouă acţiune în forţă a DIICOT Botoşani împotriva contrabandiştilor de ţigări
Comunicat de presa 19.11.2015
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă