Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17220
De la 07 Ianuarie 2003
112807446

Păcatele şefilor Poliţiei botoşănene

  • 18 October 2007, 23:00

Ieri, Ghiorghi Plai (foto), comisarul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, a fost promovat adjunctul şefului Inspectoratului General de Poliţie Bucureşti. Promovarea sa era şoptită de mai mult timp, dar ceva părea să-i fie potrivnic. Iată că saltul profesional s-a produs, spre bucuria şi satisfacţia protectorului său. În perioada cât Ghiorghi Plai a fost şeful Poliţiei ieşene, presa locală a consemnat mai multe cazuri de corupţie în care numele lui Plai apărea în mod frecvent şi nu tocmai onorabil. Deşi s-a afirmat că, oficial, Plai a fost trimis la Botoşani ca sancţiune pentru incompetenţa pe care subalternii săi au demonstrat-o într-un caz de omor, în realitate el a fost scos din atmosfera ieşeană de corupţie, pentru a sta o perioadă departe de atenţia publică.
Trimis la Botoşani murdar profesional, Plai a fost bine albit de către protectorul său, care se spune că ar fi, nici că se putea altfel, liberalul Relu Fenechiu. Considerat albit şi bun de scos în văzul lumii, Plai a primit ieri caftanul de şef adjunct al IGP. Dar este poliţistul Plai singurul spălat de păcate, prin numirea în fruntea poliţiei botoşănene? Nu. El încheie, deocamdată grupa în fruntea căreia a stat pentru prima dată, în democraţie, Corneliu Diamandescu.
Diamandescu era un colonel suspectat de Securitatea lui Ceauşescu că ar nutri gânduri nu tocmai cucernice la adresa cauzei comuniste. A fost scost din Bucureşti şi trimis în fruntea Miliţiei Botoşani. Colonelul n-a stat degeaba. A devenit amic intim cu Aneta Feodorov, şi ea marginalizată de PCR, fiind scoasă din funcţia călduţă de vicepreşedinte al Consiliului de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale al PCR şi trimisă preşedinte la UJCC Botoşani. Diamandescu simţea des nevoia s-o întâlnească pe Aneta, motiv pentru care maşina Miliţiei era frecvent văzută în curtea UJCC, în care Aneta urca în grabă şi uşor îmbujorată.
Când Ceauşescu şi-a luat zborul spre Târgovişte, pentru a se întoarce în sicriu, Diamandescu şi-a luat zborul spre Bucureşti. S-a alăturat echipei lui Iliescu şi a fost uns şeful IGP. În iunie 1990 s-a remarcat în sprijinirea mineriadei, când alături de mineri a făcut curăţenie în Piaţa Universităţii. De pe urma acestui eveniment s-a ales cu un dosar penal nesoluţionat nici în prezent.
Lui Diamandescu, la Botoşani, i-a urmat în funcţie Nicolae Cheaptanaru, de loc din satul Hulub, comuna Dângeni. Ca şef al Poliţiei, colonelul Cheaptanaru s-a remarcat prin a se împroprietări abuziv cu terenul şi casa scriitorului Demostene Botez, hulubean şi el. Şefii de la Bucureşti, graţie lui Diamandescu, l-au promovat general şi l-au dus în fruntea Poliţiei din Suceava.
Aici şi-a folosit capacităţile profesionale în mod multilateral dezvoltat, intrând în joc cu mafia locală a pădurilor şi a dubiosului om de afaceri Severin Tcaciuc. Treburile s-au precipitat, Severin a fugit din ţară, tot cu ajutorul Poliţiei, generalul Cheptanaru a fost pensionat dar s-a ales cu o impozantă vilă şi cu o avere frumuşică. Acum este un onorabil pozapensionar, care-şi mănâncă liniştit acumulările capitaliste.
Pe scaunul lui Cheaptanaru a fost aşezat colonelul Gheorghe Măriuţa, un fost specialist în dosare pentru ţăranii care au furat doi, trei ştiuleţi de la CAP. Se spune că blestemul celor trimişi în închisoare de către col. Măriuţa ar fi căzut asupra fiului său. Ca elev, fiul a fost dus cu şcoala la munca câmpului. Duelându-se cu secera cu un alt coleg, secera colegului i-a pătruns prin ochi şi i-a ieşit prin craniu. N-a mai putut fi salvat. De la moartea fiului, Măriuţa a băut până ce s-a îmbolnăvit de ciroză şi-a murit. A lăsat scrisă o carte, interesantă dealtfel.
Spun cei care au pătruns în biroul lui Măriuţa, după moartea acestuia, că au găsit sume mari de dolari falşi. Se mai spune că tot pe seama dolarilor falşi, şeful său de cabinet, poliţistul Ciobanu şi-a ridicat o mândră vilă pe Bulevardul Eminescu, închiriată acum, pe bani frumoşi, celor de la Cadastru.
Moartea col. Măriuţa i-a creat drum liber promovării ca şef la nivel de judeţ lui Vasile Bocancea, omul de bază al ex-prefectului Simionovici. Bocancea şi-a legat numele de achiziţionarea unor suprafeţe de teren în condiţii dubioase, în dauna drepturilor de proprietate ale ţăranilor din Curteşti. Este vorba de pământul din zona Lebăda. A căzut repede în dizgraţia puternicilor locali şi a fost înlocuit cu comisarul şef Costică Holcă.
Holcă s-a ocupat de alcoolişti, dar în felul său. Se zice că sub Holcă evaziunea cu alcool a atins punctul culminant. Să ne amintim de acel episod în care, după o noapte de pândă, comisarul Vasile Calimandruc i-a prins pe fraţii Aniculăese producând alcool la negru. Ce nu ştia Calimandruc, era faptul că cei în cauză erau protejaţii comisarului Muraraşu şi chiar mai sus, în IGP. Calimandruc şi-a pierdut postul, fiind trecut la numărat bocancii şi uniformele poliţiştilor la Intendenţă. Măsura a fost luată după ce a activitatea sa a fost purecată de către trimişii speciali din IGP. Tot de numele lui Holcă se mai leagă şi de un teren achiziţionat la Lebăda, în condiţii nu tocmai curate. A fost pensionat, nu s-a pensionat. Iar în locul său a fost promovat comisarul Dan Roşu.
Despre Roşu s-a vorbit şi înainte, şi în timpul, şi după de a stat în fruntea Poliţiei Botoşani de faptul că este implicat în mafia locală a alcoolului, menirea sa fiind de a continua protecţia din perioada lui Holcă. Cel puţin aşa afirmă unele surse din Poliţie. Nu s-a bucurat prea mult timp de şefie, că a venit ieşeanul Ghiorghi Plai, pentru a fi spălat şi epurat de păcate. Plai şi-a sfârşit repede penitenţa, datorită protectorului liberal ieşean Relu Fenechiu. Cum năravul din fire n-are lecuire, să nu fim surprinşi cumva dacă, de pe noul post de adj. al şefului IGP, Plai va apărea implicat în noi şi solide afaceri cu caracter mafiot. Este tânăr şi are mare putere de muncă. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Negrescu îi presează pe directorii de şcoli să fie atenţi cu europarlamentarele
Unele conduceri de şcoli nu ştiu să utilizeze Internetul
Şefii IŞJ s-au întâlnit cu directorii unităţilor de învăţământ
Morgă pentru Spitalul de contagioase
Muzeul de Etnografie îşi caută spaţiu
Farmacie amendată cu 500 lei pentru c-a dat rest în pastiluţe
CJ vrea să facă economii prin reabilitare termică
Patru noi proiecte pentru cămine culturale noi în judeţ
Furtună vrea căldură în apartamente, dar pe banii noştri
Pengistul Feodorov, alergic la praful din municipiu
CJ continuă demersurile pentru obţinerea unor sume de echilibrare
Ciutea recunoaşte că PNG trebuie să se maturizeze
Furtună i-a ridicat lui Flutur osanale creştine
ARR o scaldă, dar se declară învins
Prefectul este nemulţumit de lucrările de la Dealul Mare
Verze murate, că fără ele fasolea rămâne vădană
“Dansez pentru tine” începe în alb şi negru la Pro Tv
Instruire în managementul de proiect şi scrierea cererilor de finanţare
Andreea Esca apără moda romanească
Interviu cu Gilles Sohm, director general al AG2R Fond de pensii
Program TELE'M Botoşani, vineri, 19 octombrie
Horoscop
Bicicleta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă