Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
44603
De la 07 Ianuarie 2003
111219931

După ce a hăcuit Memorialul Ipoteşti,

Ţâbuleac a întors spatele Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian”

  • un eveniment cultural de excepţie lăsat pe seama unui inginer priceput la drumuri
  • 18 October 2009, 23:00

La sfârşitul săptămânii trecute, s-au redeschis Galeriile de Artă „ Ştefan Luchian” cu un eveniment de excepţie, o expoziţie retrospectivă a marelui artist Petru Achiţenie. Zeci de tablouri au ţintuit privirile a peste două sute de persoane prezente la expoziţie.
âInvitaţi de onoare au fost Ionuţ Achiţenie, fiul marelui pictor botoşănean trecut în cealaltă dimensiune în anul 2005, dar şi reputatul critic şi istoric de artă ieşean Valentin Ciucă. Autorul monumentalelor albume „Un secol de arte frumoase la Iaşi”, „Un secol de arte frumoase în Bucovina” şi al atâtor alte volume, a explorat cu ochi avizat primul vernisaj în casă nouă.
Marele absent al evenimentului a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, pentru care a fost modificată data redeschiderii galeriilor de artă de pe 12 pe 16 octombrie. Din păcate, o vizită inopinată la Bucureşti, în interesul judeţului, l-a ţinut departe de eveniment. Şi-a trimis însă reprezentanţii, pe cei doi vicepreşedinţi, Constantin Manolache şi Cristian Achiţei.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu, de zece luni de zile am fost împuternicit de domnul preşedintele al Consiliului Judeţean să coordonez şi activitatea instituţiilor de cultură din judeţul Botoşani. Foarte mulţi cârcotaşi au spus de ce se ocupă un inginer de cultură. Astea sunt răutăţi. În momentul în care îţi declari ca obiectiv major să aduci turismul cultural la el acasă atunci este necesară investiţia în infrastructura culturii botoşănene. Aici e o lucrare de trei luni de zile. La anul mai avem în pregătire pentru reabilitare Casa Memorială „Nicolae Iorga şi a Muzeului Ştefăneşti „Ştefan Luchian”. Mulţumesc constructorilor, proiectanţilor şi Primăriei municipiului Botoşani care într-o seară a asfaltat în faţa sediului Galeriilor de artă pentru a pregăti momentul festiv”, a declarat vicepreşedintele CJ, Cristian Achiţei.
Inimosul directorul al Muzeului Judeţean Botoşani, Lucica Pârvan, a ţinut să mulţumească la rândul său tuturor celor car au făcut posibilă reabilitarea galeriilor de artă botoşănene, dându-i un aspect european. „Muzeul poate să mai facă două sau trei expoziţii interesante cu lucrările Petru Achiţenie, dar nu e cazul. Vreau să îi asigur pe cârcotaşi că aceste lucrări există. De acest lucru s-a convins şi fiul marelui artist Achiţenie, Ionuţ. Astăzi putem oferi botoşănenilor şi artiştilor plastici care vor dori să expună la Botoşani în perioada următoare, o galerie europeană. Trebuie să mulţumesc întregii echipe care a făcut posibil acest lucru”, a declarat Lucica Pârvan.
Reputatul critic de artă Valentin Ciucă a apreciat la rândul său interiorul galant al galeriilor de artă, catalogându-l de asemenea de talie europeană. „Când am intrat aici, am auzit doi copii care spuneau: Hai, înăuntru, să vezi ce de Grigoreşti sunt aici. M-a bucurat acest lucru, înseamnă că opera lui Petru Achiţenie este asemuită cu perfecţiunea unui Grigorescu. Rog autorităţile, pentru că am experienţă de la Iaşi, să reintroducem în obişnuinţă ideea de a denumi noile străzi cu numele marilor creatori, a celor care marchează o dimensiune în estetic. Să nu ezitaţi şi să aprobaţi în comisia de cultură ca numele Petre Achiţenie să fie dat unei străzi, centrale dacă se poate” a recomandat Valentin Ciucă.
Petre Achiţenie a lucrat de-a lungul vieţii la fresca din Sala Mică a Casei Sindicatelor, pictura de la intrarea în Biserica Uspenia şi colecţia de la Ştefăneşti. Artistul a donat Muzeului Judeţean 300 de lucrări.. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

S-a cam stricat jucăria politică majoritară
Ioan Rotundu
Program TELE' M Botoşani
Ţigări în valoare de 6700 de lei confiscate în 24 de ore
Andreea Mantea face cunoştinţă cu o nuieluşa
Secretara Florica face glume nesărate
Ţâbu a încăput pe mâna celor de la Protecţia Copilului
Horoscop
Îndrăgostit de secretară
Cu bani puţşini puteţi avea cabană la munte
Conserve de zarzavat cu sare pentru supe
Locatarii vor căldură în apartamente
Cinci beţivani şi 28 de vitezomani prinşi de poliţiştii botoşăneni
La furat cartofi
I-a furat clarinetul
Bolile cardiovasculare, cauza a 50% din decese
Lipsa banilor pentru plata pensiilor afectează şi sistemul privat de pensii
Stafilococul auriu se simte bine prin Secţia de urologie
Medicii de familie se prezintă la program după cum au chef de lucru
controalele CAS s-au soldat cu o ploaie de sancţiuni
Şeful AJOFM va demisiona, ca să nu fie demis
Noi reglementări privind medicii de familie, cu privire la copii
Ştefan Dodiţă, victimă a răzbunării PSD
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă